Evo za koliko će se povećati minimalna zarada u Ilinoisu od 01.januara 2023.godine

Evo za koliko će se povećati minimalna zarada u Ilinoisu od 01.januara 2023.godine

Novi zakon predlaže spuštanje granice za konzumiranje alkohola u Iliniosu na 18. godina
Advokat Tamara Milošević: Profesionalna pravna pomoć za imigraciju, porodično pravo i biznis
Wells Fargo isplaćuje 2 milijarde dolara odštete. Evo kako da proverite imate li pravo na nadoknadu

Minimalna plata u Ilinoisu bi trebalo da se poveća početkom 2023.godine.

Od 01.januara, minimalna zarada u državi Ilinois će porasti na 13 dolara po satu za zaposlene koji ne primaju napojnicu, starosti od 18 i više godina. Povećanje od $1 primenjivaće se na svaki sat rada u novoj godini i deo je zakona koji je potpisao guverner J.B. Pritzker 2019.godine za uspostavljanje minimalne zarade u celoj državi od 15 dolara do 2025.godine.

Radnici koji primaju napojnicu mogu dobiti 60% minimalne plate po satu, ili 7,80 dolara, sve dok primaju razliku u napojnicama.

Svi zaposleni mlađi od 18 goidna koji rade više od 650 sati u kalendarskoj godini moraju biti plaćeni po istoj stopi kao zaposleni koji imaju 18 ili više godina, prema zakonu Ilinoisa.

Radnicima mlađim od 18 godina koji rade manje od 650 sati godišnje biće plaćena minimalna plata od 10,50 dolara po satu počevši od januara.

Dve lokalne jurisdikcije, Čikago i Cook County, imaju višu platu od minimalne zarade u Ilinoisu. Minimalna plata u Čikagu je povećana na 15,40 dolara po satu 01.jula za poslovanja koja imaju 21. ili više zaposlenih. Poslodavci koji imaju između 4 i 20 zaposlenih moraju da plate 14,50 dolara po satu.

Za radnike koji primaju napojnicu, minimalna plata u Čikagu je 8,70 dolara za poslodavce sa četiri do 20 radnika i  9,24 dolara za poslodavce sa 21. ili više radnika.

Ubuduće, minimalna plata u gradu će se povećavati svakog 01.jula kako bi odgovarala rastu troškova života.

Minimalna plata za neke radnike Cook okruga (Cook County) će takođe porasti sledeće godine.

Od 01.januara minimalna plata za radnike sa napojnicama se povećava na 7,80 dolara, u skladu sa minimalnom platom u državi Ilinois. Minimalna zarada za radnike bez napojnice, koja je poslednji put povećana 01.jula, ostaje 13,35 dolara.

Zaposleni koji veruju da njihov poslodavac ne plaća potrebnu minimalnu zaradu treba prvo da provere da opština u kojoj rade nema drugačije pravilo za minimalnu zaradu.

Ako ste nedovoljno plaćeni, klikom OVDE možete podneti žalbu na minimalnu platu Ministarstvu rada Ilinoisa.

 

Izvor: Fox32chicago.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0