Zillow nudi program za kupovinu nekrentina uz “down payment” od samo 1%

Zillow nudi program za kupovinu nekrentina uz “down payment” od samo 1%

SAD: Najviše cene goriva u istoriji, očekuje se novi rast
Apple skinut sa trona: Microsoft je najvrednija kompaniju na svetu
Dvojno državljanstvo u Americi – sve što treba da znate o najbitnijim pravilima i propisima

U susret izazovima pristupačnosti za pojedince koji žele da kupe svoj dom, Zillow Home Loans uvodi novu opciju: down paymenta od samo  1% .

Kroz ovaj program, kvalifikovani kupac uplaćuje samo 1% za down payment. Zillow Home Loans dodatno uplaćuje 2%, čime se ukupan iznos avansa povećava na 3%, što je uobičajeni minimalni zahtev za konvencionalni stambeni zajam. Alternativno, kupci mogu uplatiti 3% uz dodatak Zillow-ovih 2%, čime ukupan iznos down paymenta iznosi 5%.

Ova doplata od 2% se plaća kroz troškove zatvaranja i ne predstavlja isplatu klijentu. Trenutno je program dostupan samo kupcima u Arizoni, prema Zillow-u, ali planira se proširenje na druge oblasti.

Kupovina stambenih jedinica postaje sve manje pristupačna, bliži se nivou neviđenom u gotovo 40 godina. Sa kamatnim stopama za stambene zajmove koje su nedavno prešle 7% i rastom cena nekretnina, prodaja domova je opala tokom protekle godine. Cene ostaju visoke jer je ponuda uporna niska, a rast kamatnih stopa za stambene zajmove sprečava vlasnike sa veoma niskim kamatama da prodaju svoje nekretnine.

Kao rezultat toga, industrija stambenih zajmova doživljava pad. Prijave za stambene zajmove su na 28-godišnjem minimumu prošle nedelje, prema Udruženju stambenih zajmova.

Ni Zillow nije imun. Kompanija je prijavila da su prihodi od poslovanja sa stambenim zajmovima iznosili 24 miliona dolara, što je pad od 17% u odnosu na prethodnu godinu, prema izveštaju o zaradi za drugi kvartal.

Posete mobilnim aplikacijama i web sajtovima Zillow-a su takođe opale, sa 2,7 milijardi poseta u drugom kvartalu, što je pad od 8% u odnosu na prethodnu godinu.

Ko se kvalifikuje za ovaj program

Za Zillow program, smanjenjem avansa na 1%, kupac nekretnine koji želi da kupi kuću u vrednosti od 275.000 dolara u Feniksu, a koji zarađuje 80% prosečne zarade za svoje područje i štedi 5% svojih prihoda, biće mu potrebno samo 11 meseci da skupi novac za down payment, prema Zillow-ovoj analizi. U poređenju, isti kupac koji bi trebao da uštedi 3% od cene kupovine za to bi trebao dve i po godine, odnosno 31 mesec.

Da bi se kvalifikovali za Zillow opciju sa niskim avansom, zajmoprimci moraju biti kupci prvog stana, završiti kurs o vlasništvu nekretnine i nameravati da koriste nekretninu kao svoje primarno prebivalište, saopštila je kompanija.

Takođe, kupci moraju imati minimalan kvalifikovani FICO kreditni skor od 620, zarađivati prihode ispod 80% prosečne zarade gde se nekretnina nalazi, i zadovoljiti sve dodatne zahtevne kriterijume za dodeljivanje kredita.

CNN

COMMENTS

WORDPRESS: 0