Želite da radite van Amerike sa zelenom kartom? Evo šta morate da znate

Želite da radite van Amerike sa zelenom kartom? Evo šta morate da znate

Uobičajene i skupe greške koje poreski obveznici treba da izbegavaju prilikom povraćaja poreza
Iznajmljivanje stana, bankovni račun.. Evo šta sve možete da dobijete u Americi bez socijalnog broja
Sezona povraćaja poreza počinje u petak. Evo šta sve treba da znate

Zakoniti stalni stanovnici Sjedinjenih Država (vlasnici zelene karte) mogu izgubiti svoj status dok žive i rade van Amerike, čak i ako često posećuju njenu teritoriju

Zakoniti stalni stanovnici (vlasnici zelene karte) mogu izgubiti svoj imigracioni status dok žive i rade van Sjedinjenih Država čak i ako često posećuju njenu teritoriju. Kada imigranti dobiju zelenu kartu, obično žele da zadrže prebivalšte u Americi i imaju mogućnost da putuju u inostranstvo. Propisi i pravila koje stanovnici Sjedinjenih Država moraju da poštuju kako bi izbegli gubitak zelene karte mogu biti zbunjujući pa ćemo ih sada malo razjasniti.

Napuštanje ili odustajanje od stalnog boravka

Proces gubitka rezidentnosti u Sjedinjenim Državama se naziva napuštanje ili odustajanje (abandonment/relinquishment). Proces napuštanja (abandonment) je obično, ali ne uvek, nevoljan.

To se može desiti na primer, ako službenik carinske i granične zaštite (CBP) utvrdi da je stalni stanovnik napustio boravište nakon pregleda i ispitivanja osobe u redu na aerodrom ili drugoj luci ulaska. To se takođe može desiti tako što CBP ili USCIS (američka Služba za imigraciju i državljanstvo) izdaju Obaveštenje o pojavljivanju pred imigracionim sudijom („NTA“) na saslušanju za uklanjanje/deportaciju kako bi se utvrdilo napuštanje.

Kako izbeći napuštanje svog stalnog boravka u Sjedinjenim Državama

Da biste izbegli zaključak vlade da ste napustili svoj status stalnog boravka u Sjedinjenim Državama, postoje dva ključna elementa:

#1 Pokažite svoju objektivnu nameru da se vratite u Sjedinjene Države

Napuštanje boravišta se meri do trenutka kada osoba prvi put uspostavi prebivalište van Sjedinjenijh Država. Nije nužno važno koliko kratko osoba ostaje van Sjedinjenih Država na putovanju ako je prava namera bila da se preseli u inostranstvo.

U jednom slučaju, na primer, utvrđeno je da je osoba koja je američkoj vladi rekla da ne namerava da napusti Sjedinjene Države, ali da je u isto vreme boravila u Rimu tri godine, ima glavno mesto stanovanja u Rimu, a ne u Americi. Ovo je primer kako dela mogu da govore više od reči.

Morate pokazati svoju objektivnu nameru da se vratite u Sjedinjene Države. Iz tog razloga je važno da čuvate (i da budete spremni da predočite službeniku za imigraciju po dolasku u Ameriku) dokumente i dokaze koji podržavaju vašu izjavu da imate prebivalište (primarni dom) u Sjedinjenim Državama.

Primeri takvih stavki su hipoteke na imovinu u Sjedinjenim Državama, članstvo u klubovima, evidencija o članstvu u crkvi, računi za komunalije i osiguranje, vozilo, registracija vozila, poreske prijave koje pokazuju da ste podneli porez kao rezident, održavanje američke vozačke dozvole, bankovni računi i tako dalje.

#2 Uverite se da niste van Sjedinjenih Država godinu ili više dana (osim ako nemate dozvolu za ponovni ulazak)

Osim ako niste podneli zahtev za dozvolu za ponovni ulazak pre nego što odete iz Sjedinjenih Država, obavezno se vratite u roku od godinu dana. Ako provedete više od godinu dana u inostranstvu, vaša zelena karta više ne važi za ulazak u Sjedinjene Države. U tom slučaju, prvo morate da podnesete zahtev konzulatu ili ambasadi Sjedinjenih Država u kojoj boravite za dokument koji se zove „rezidentna viza za povratak“ koja se ponekad naziva i pismo odobrenja za ukrcavanje ili rezidentna viza za povratak.

Moraćete da ubedite konzularnog službenika, putem vaših izjava i pratećih dokumenata, da ste nameravali da zadržite svoj boravak u Americi kada ste otišli i da je vaš boravak u inostranstvu neočekivano produžen za više od godinu dana.

Da biste dobili američko državljanstvo, izbegavajte „ometanje“ boravka

Pored zadržavanja statusa stalnog boravka, ako ste zainteresovani da u budućnosti postanete državljanin Sjedinjenih Država, ne želite da stvarate prekid svog boravka u svrhu naturalizacije. Ovi zahtevi su dodatna mera za izbegavanje napuštanja (abandonment) kao što je gore opisano.

 1. Uslov državnog prebivališta – morate da ste živeli najmanje tri meseca u državi u kojoj boravite kada podnesete zahtev za naturalizaciju (ako želite detaljnije informacije, kliknite OVDE)
 2. Morate biti fizički prisutni polovinu poslednjih pet godina – morate biti na tlu Sjedinjenih Država ili na njenoj teritoriji najmanje 30 meseci od pet godina pre podnošenja prijave (ako želite detaljnije informacije, kliknite OVDE). Ovo može biti teško ispuniti ako ste radili u inostranstvu
 3. Ako kontinuirano boravite u Sjedinjenim Državama od datuma podnošenja prijave do datuma polaganja zakletve – nemojte podnositi prijavu, a zatim svoje stalno prebivalište premestiti na drugo mesto van Amerike pre ceremonije zakletve. Nakon podnošenja zahteva za naturalizaciju, morate biti u Sjedinjenim Državama da biste dali otiske prstiju i fotografiju putem biometrijskog sastanka sa USCIS-om. Zakazivanje biometrije i provere prošlosti biće završeni pre intervjua za naturalizaciju (ako želite detaljnije informacije, kliknite OVDE)
 4. Izbegavajte putovanja koja traju duže od šest meseci – kada stalni stanovnik putuje van Sjedinjenih Država u trajanju od šest meseci do godinu dana, na intervjuu za naturalizaciju kandidat ima obavezu da prevaziđe prepreku u vidu informacije da je napustila svoje stalno prebivalište u Sjedinjenim Državama (ako želite detaljnije informacije, kliknite OVDE). Faktori koji pomažu da se uspostavi kontinuitet boravka uključuju:
 • Aktivni radni odnos
 • Prisustvo uže porodice u Sjedinjenim Državama
 • Zadržavanje punog pristupa domu u Americi (drugim rečima, nemojte iznajmljivati svoju kuću) i/ili nepostojanje radne ponude iz inostranstva
 1. Nepostojanje odsustva duže od godinu dana (osim ako se kvalifikujete za izuzetak) – odsustvo od godinu dana ili više automatski oemta boravak u svrsi naturalizacije, osim ako ne postoji dokument izuzetka (ako želite detaljnije informacije, kliknite OVDE)

Izuzetak od napuštanja statusa: Rad za američkog poslodavca u inostranstvu

Jedan od izuzetaka od narušavanja pravila boravka za naturalizaciju je kada rezident radi kod američkog poslodavca u inostranstvu. Ako već imate više od godinu dana fizičkog prisustva u Sjedinjenim Državama nakon što ste dobili status rezidenta, i želite da radite u inostranstvu za američku kompaniju, možda će vam biti dozvoljeno da podnesete USCIS obrazac N-470.

Odobrenje ovog obrasca služi da spreči ometanje vašeg boravka u svrhu kvalifikovanja za naturalizaciju. Morate pokazati da se američka kompanija bavi razvojem spoljne trgovine (ako želite detaljnije informacije, kliknite OVDE).

Da biste se kvalifikovali za izuzetak kao zaposleni kod privatnog američkog poslodavca, moraćete da pokažete da je:

 • Vaš poslodavac je filijala američke kompanije, gde je više od 50% akcija u vlasništvu američke kompanije
 • Da je vaš poslodavac javna korporacija koja je registrovana u Americi i trguje akcijama isključivo na američkim berzama
 • Vaš poslodavac ne trguje isključivo na američkoj berzi, ali više od 50% njegovog vlasništva su lica ili kompanije iz Amerike

Prelazak u inostranstvo da radi za privatnog poslodavca koji nije iz Sjedinjenih Država zahtevaće od rezidenta da poštuje sva gore navedena pravila o napuštanju i očuvanju naturalizacije, bez izuzetaka.

 

Izvor: Allaw.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0