Želite da budete učitelj u Americi? Evo kako da dobijete radnu vizu

Želite da budete učitelj u Americi? Evo kako da dobijete radnu vizu

Pohađanje osnovne ili srednje škole u Sjedinjenim Državama na osnovu F-1 vize – Evo najvažnijih informacija
USCIS – Imigranti će od sada moći da podnose aplikacije za azil u SAD online
USCIS – Evo koliko imigranata trenutno čeka na intervju za “zelenu kartu”

Programi kulturne razmene pružaju mogućnosti za razmenu znanja i uspostavljanja odnosa među ljudima različitih nacionalnosti. Jedan od najčešćih tipova američkih programa razmene jeste J-1 program za nastavnike, koji uključuje starne učitelje koji posećuju SAD sa učiteljskom vizom.

Morate biti kvalifikovani nastavnik u svojoj zemlji da biste imali pravo na američku vizu nastavnika. U ovom članku vam dajemo sve najvažnije informacije o dobijanju nastavničke vize, uključujući relevantne kvalifikacije, beneficije i proces prijavljivanja.

Šta je viza za nastavnike?

Proram za nastavnike, viza J-1, je kategorija J-1 vize koja obuhvata brojne programe kulturne i obrazovne razmene. Pod nastavničkom vizom, strani nastavnici mogu posetiti SAD i predavati u akreditovanoj osnovnoj ili srednjoj školi do 3 godine.

Koje su kvalifikacije za nastavničku vizu?

Da biste ispunili uslove za nastavničku vizu, morate ispuniti sledeće uslove:

  • Biti akreditovani nastavnik osnovne ili srednje škole u svojoj zemlji;
  • Imate najmanje 3 godine iskustva u nastavi ili relevantno profesionalno iskustvo
  • Ispunjavate standarde koje je postavila američka država u kojoj ćete predavati
  • Da posećujete SAD sa isključivom svrhom da predajete puno radno vreme u osnovnoj ili srednjoj školi
  • Dovoljno tečno govorite engleski da biste mogli slobodno komunicirati sa američkim učenicima

 

Detalji o vizi za nastavnike u Sjedinjenim Državama

Cilj J-1 programa za nastavnike je da se strani nastavnici upoznaju sa nastavnim metodama u SAD-u, tako da ih mogu primeniti kod kuće. Program takođe izlaže američke studente međunarodnoj perspektivi i promoviše kulturnu razmenu.

Glavni obrazac koji morate da podnesete da biste se prijavili za nastavničku vizu je DS-2019. Pojedinci koji se prijavljuju za nastavničku vizu takođe moraju da podnesu sponzorska pisma koja potvrđuju sposobnosti i karakter podnosioca zahteva za Carinsku i Imigracionu službu Sjedinjenih Država (USCIS). Međutim, pre nego što pošaljete obrazac DS-2019 i sponzorska pisma, morali ste primiti i prihvatiti ponudu za zapošljavanje iz američke osnovne ili srednje škole.

Vaša nastavnička viza će pokriti samo instituciju koju ste naveli na DS-2019 obrascu; zarada od bilo kog drugog nastavnog rada je zabranjena. S ozbirom da je maksimalna dužina boravka u SAD-u na osnovu nastavničke vize 3 godine, vaše radno mesto mora biti privremeno.

Prednosti vize za nastavnike

Rad u SAD-u sa nastavničkom vizom je izuzetno dragoceno radno iskustvo. Dobijanje nastavničke vize omogućava vam da unapredite veštine u jedinstvenom okruženju, naučite nove nastavne metode i da vam rad sa različitim grupama učenika postane uobičajeno i lagano nastavno iskustvo.  Škole cene nastavnike sa međunarodnim iskustvom u nastavi, a učenici imaju koristi i od izlaganja novim kulturama, idejama i metodama.

Iskustvo stranog učitelja u Sjedinjenim Državama nije samo od koristi za vašu karijeru, već i kao dragoceno lično iskustvo. Moraćete isprobati nove aktivnosti, posetiti nova mesta, upoznati različite ljude i proširiti svoje vidike. Učiteljske vize traju do tri godine i mogu se obnoviti sve dok boravite izvan SAD-a 2 godine pre nego što se ponovo prijavite.

 

Kako se prijaviti za nastavničku vizu?

Postoje četiri koraka za podnošenje zahteva za nastavničku vizu u SAD-u:

Korak broj 1: Pronađite sponzora za svoju vizu. Prvo, morate biti prihvaćeni od strane programa na listi State Department-a Sjedinjenih Država imenovanih J-1 sponzorskih organizacija. Ove organizacije obično traže kandidate sa znanjem engleskog jezika, a vaš sponzor će vam pomoći da se prijavite.

Korak broj 2: Pošaljite obrazac DS-2019. Ovaj obrazac se naziva „Potvrda o podobnosti za status posetioca na razmeni“ i morate ga predati da biste dobili intervju za nastavničku vizu u američkom konzulatu. Vaša sponzorska organizacija će vam dostaviti DS-2019 koji opisuje detalje pozicije (poput datuma početka i završetka, dužnosti i troškova programa). Popunite prazna polja najbolje što možete i pošaljite obrazac u USCIS.

Korak broj 3: Platite takse za prijavu. Kada podnosite obrazac DS-2019, morate takođe uključiti ček ili uplatnicu koja pokriva relevantne takse za prijavu. Ove takse uključuju SEVIS 1-901 taksu od 180 dolara i 160 dolara za obradu zahteva za imigrantsku vizu. Međutim, pojedinci koji učestvuju u programima sponzorisanim od strane State Department-a SAD-a, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ili programa obrazovne razmene koji finansira američka vlada oslobođeni su plaćanja takse za obradu zahteva za imigrantsku vizu.

Korak broj 4: Intevrju američke ambasade/konzulata. Konačno odobrenje za vašu nastavničku vizu mora izdati službenik za imigraciju u vašoj lokalnoj ambasadi ili konzulatu SAD-a. Na ovom intervjuu ćete biti upitani o programu i vrsti nastavnog rada koji ćete obavljati, vašem ličnom poreklu i radnom iskustvu, o tome kako planirate da pokrijete troškove u SAD-u i još mnogo toga. Budući da su natavničke vize neimigrantske vize, ključno je da u intervjuu budete jasni da se nameravate vratiti kući nakon isteka vize.

Da li se viza za nastavnike može obnoviti?

Da, nastavničke vize se mogu obnoviti, ali samo ako ste živeli izvan SAD-a najmanje dve godine od isteka vaše početne vize. Takođe, morate i dalje ispunjavati uslove za ponovno učešće u viznom programu.

 

Izvor: Stilt

COMMENTS

WORDPRESS: 0