Zelena karta vs američko državljanstvo – Ključne razlike, prednosti i nedostaci

Zelena karta vs američko državljanstvo – Ključne razlike, prednosti i nedostaci

Od 1.oktobra podnosioci obrasca I-539 više neće plaćati biometrijske usluge
Bajdenova administracija planira da predstavi zakon o imigracionoj reformi ove nedelje
Imigrantski minimalizam – Ove države u SAD imaju manje od 2% imigranata

Ako pročitate dovoljno o imigracionom zakonu, mogli biste pomisliti da je američki zeleni karton vrhunac dostignuća – kraj imigracionog puta. Međutim, samo zato što ste zakoniti stalni stanovnik, ne znači da ne možete dostići više. Američki građni uživaju prava i privilegije koje vlasnici zelenih karata nemaju. Postavlja se pitanje, šta je potrebno da biste postali državljanin i da li su prednosti veće od nedostataka kada je u pitanju dilema između zelene karte u odnosu na državljanstvo?

Kako dobiti zelenu kartu?

Da bismo razumeli kako se posedovanje zelenog kartona upoređuje sa američkim državljanstvom, moramo da prođemo kroz postupak kao i prednosti svakoga od njih. Počnimo sa analizom procesa koji se koristi kako bi se dobio zeleni karton.
Postoji nekoliko različitih načina za dobijanje zelenog kartona u Sjedinjenim Državama, uključujući zaposlenje, porodicu, brak, investicije, azil ili lutriju zelenog kartona. Budući da su zaposlenje i porodica dve najčešće metode za dobijanje zelenog kartona, ukratko ćemo pokriti te metode.

zelena karta amerika chicago glasnik

Zelena karta zasnovana na zaposlenju

Kao što samo ime govori, ovi zeleni kartoni se dobijaju zaposlenjem ili zanimanjem u Sjedinjenim Državama. Mnoge od njih zahtevaju validnu ponudu za posao od američkog poslodavca, mada vam neke omogućavaju da podnesete peticiju za sebe i više se zasnivaju na ličnom dostignuću nego na određenom zaposlenju. Ove imigrantske vize koriste Zahtev I-140.
Pored toga, nekima je potrebna potvrda o radu koja zahteva da poslodavac sponzor utvrdi pretežnu platu koja će vam biti isplaćivana kao i da prođe kroz proces regrutacije kako bi se videlo da li ima kvalifikovanih američkih radnika koji bi bili zamenjeni ako biste vi počeli da radite za tog poslodavca.
Evo liste zelenih karti zasnovanih na zaposlenju između kojih možete birati:
EB-1A – za strane državljane sa izuzetnim postignućima (prestižne nagrade, visoke plate itd). Ovaj zeleni karton ne zahteva dozvolu za rad ili ponudu za posao
⦁ EB-1B – za izvanredne istraživače i profesore. Iako je za ovo potrebna ponuda za posao, nije potrebna dozvola za rad
EB-1C – za multinacionalne rukovodioce i menadžere. Kao i EB-1B, potrebna je ponuda posla ali ne i PERM.
EB-2 – za strane državljane sa izuzetnim sposobnostima ili visokim diplomama. Ovo zahteva i PERM i ponudu za posao
EB-2 – nacionalno odricanje od interesa: možete da se odreknete zaheva za PERM i ponude za posao kroz odricanje od nacionalnog interesa (NIW) ako će vaš rad biti od koristi za Sjedinjene Države
EB-3 – za profesionalce (nosioce diploma), kvalifikovane randike (2+ godine iskustva) i „ostale radnike“ (manje od 2 godine iskustva). Ovo zahteva PERM i ponudu za posao
EB-4 – za posebne radnike koji imaju zanimanja navedena u ekskluzivnoj listi

Dobijanje zelene karte putem člana porodice

Zelena karta se dodeljuje na osnovu toga koji član porodice može da vas sponzoriše. Da bi se dobio jedan od ovih zelenih kartona, vaš sponzor mora da podnese Zahtev I-130.
Evo kako možete dobiti zelenu kartu putem člana porodice:
F-1 – za decu i izdržavana lica američkih građana
F-2A – za supružnike i nevenčanu decu mlađu od 21.godinu nosioca zelenog kartona
F-2B – za decu stariju do 21.godine nosioca zelenog kartona
F-3 – za venčanu decu američkih građana
F-4 – za braću i sestre američkih građana

Kao što vidite, već smo naišli na korist državljanstva u odnosu na zeleni karton. Kao što ćete videti u nastavku teksta, državljanstvo vam omogućava veću sklonost i fleksibilnost kada je u pitanju sponzorisanje ostalih članova porodice za zeleni karton.

Proces za dobijanje zelene karte

Kada saznate za koji zeleni karton se prijavljujete, moraćete da zatražite da vaš sponzor (bilo da ste to vi, vaš poslodavac ili član vaše porodice) podnese pravi zahtev zajedno sa svim potrebnim dokazima. Imajte na umu da su Zahtevi I-130 i i-140 samo za porodične i zelene kartone zasnovane na zaposlenju. Za ostale zelene kartone mogu biti drugačiji obrasci.

Prioritetni datum za vas će biti dan kada USCIS (Američka služba za državljanstvo i imigraciju) primi vaš zahtev. Pripazite na najnovija obaveštenja o vizama koje pruža State Department. Kada krajnji datum akcije u vašoj kategoriji zelenog kartona za vašu zemlju porekla dostigne svoj prioritetni datum, moći ćete da prilagodite svoj status ili da prođete kroz konzularnu obradu.

Prednosti zelene karte

Jednom kada budete dobili zelenu kartu, imaćete sledeća prava i privilegije:
⦁ Trajni život u Sjedinjenim Državama sve dok ne kršite svoj status ili ne počinite krivično delo koje bi moglo rezultirati deportacijom
⦁ Rad u bilo kojem pravnom mestu zaposlenja po vašem izboru. Imajte na umu da su neki državni poslovi građanima Amerike dostupni samo u bezbedonosne svrhe.
⦁ Zaštita svih zakona vaše savezne, državne i lokalne samouprave

zelene karte chicago glasnik

Obnova zelene karte

Dok je vaš status sa zelenim kartonom trajan, sama kartica nije. Moraćete obnavljati karticu svakih deset godina i platiti naknadu z aprijavu od $455, zajedno sa naknadom za biometriju od $85, u ukupnom iznosu od $540. Ako niste prekršili svoj status ili počinili krivično delo u Sjedinjenim Državama, proces obnavljanja zelenog kartona bi se trebao obavljati bez komplikacija.

Šta je proces naturalizacije?

Promena vašeg statusa iz legalnog stalnog boravka u američkog građanina se vrši postupkom koji se naziva naturalizacija. Za razliku od različitih načina na koje možet dobiti zeleni karton, postoji samo jedan način da postanete američki državljanin.
Ovo su glavne neophodnosti kako biste mogli da se prijavite za proces naturalizacije:
⦁ Morate imati najmanje 18 godina (ako nemate roditelja koji je državljanin)
⦁ Morate imati status zakonitog stalnog stanovnika najmanje 5 godina, tri godine morate biti u braku sa američkim državljaninom ili morate biti pripadnik američke vojske
⦁ Da ste proveli najmanje 30 meseci (dve i po godine) fizički prisutni u Sjedinjenim Državama
⦁ Da ste pokazali dobar moralni karakter, što u suštini znači da niste počinili krivično delo u Sjedinjenim Državama. Ova klauzula takođe ima veze sa dodatnim konotacijama poput vernosti u braku ili pijanstva

Ako ispunjavate ove zahteve, moraćete da podnesete Zahtev N-400 u USCIS-u (Američkoj službi za državljanstvo i imigraciju) sa kopijom vašeg zelenog kartona i naknadom za obradu od $640, zajedno sa biometrijskom naknadom od $85 što sve ukupno čini $725.
Imajte na umu da ovo nije poput intervjua za konzularnu obradu vize ili zelenog kartona. Od vas će se tražiti da položite test da biste bili naturalizovani. Evo nekoliko stvari koje trebate dobro znati u pripremi za ovaj test:
⦁ Morate biti u mogućnosti da čitate i pišete na engleskom jeziku
⦁ Morate znati osnove istorije i sadržaj američkog Ustava
⦁ Morate imati osnovno razumevanje istorije i Vlade Sjedinjenih Država
Ako je vaš intervju prošao kako treba, moraćete da odredite sastanak za biometriju i položite američku zakletvu na vernost pre nego što završite svoj prelazak sa nosioca zelene karte na punopravnog američkog građanina.
Takođe, vaše dete će možda moći da bude naturalizovano ako ste američki građanin a dete je rođeno van Sjedinjenih Država.

Koji su benefiti američkog državljanstva?

Osim dobijanja državljanstva brakom ili služenjem američke vojske, mnogi zeleni karton koriste kao odskočnu dasku za državljanstvo. Međutim, postavlja se pitanje, kada dobijete zeleni karton, da li se isplati proći kroz proces naturalizacije? Jedna stvar koju treba uzeti u obzir je činjenica da ćete dobiti prava na naturalizaciju.
Evo nekoliko razloga za razmišljanje o postajanju državljanina Sjedinjenih Država:
⦁ Moći ćete da glasate na opštim izborima
⦁ Ne možete kršiti svoj status američkog državljanina. Činjenje krivičnog dela neće rezultirati deportacijom već krivičnim gonjenjem pred američkim sudom
⦁ Moći ćete da sponzorišete više članova porodice za legalni stalni boravak a vaš supružnik i deca dobijaju veće šanse za zelene kartone
⦁ Moći ćete raditi za saveznu vladu na pozicijama koje su dostupne samo građanima
⦁ Vaša deca rođena u Sjedinjenim Državama naslediće vaše državljanstvo. Takođe, bilo koja deca mlađa od 18 godina koja imaju zelene kartone će odmah postati državljani čim ste naturalizovani, pod uslovom da žive u Sjedinjenim Državama pod vašom brigom
⦁ Nećete morati da obnavljate svoj status svakih deset godina

Imajte na umu da je postupak obnavljanja zelenog kartona jefitniji od procesa naturalizacije ( $540 u odnosu na $725). Međutim, s obzirom na to da je za naturalizaciju potrebna jednokratna naknada, dugoročno štedite stotine, ako ne i hiljade dolara.

Na samom kraju, status zelenog kartona, iako ne toliko okviran kao neimigrantska viza, se i dalje može opozvati i ima svoja ograničenja. Da biste imali sve prednosti koje donosi državljanstvo Sjedinjenh Država, naturalizacija je obično poželjniji izbor.

Izvor: immi-usa.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0