Zelena Karta je prvi put uvedena 1950.godine. Evo kako je nastao najpoželjniji dokument svih imigranata

Zelena Karta je prvi put uvedena 1950.godine. Evo kako je nastao najpoželjniji dokument svih imigranata

Sve veća kašnjena u USCIS-u : Gotovo 450 000 imigranata čeka na intervju za “Zelenu kartu”
USCIS: Za ove grupe imigranata radne dozvole će važiti 18 meseci nakon isteka
USCIS zvanično potvrdio zahtev CDC-a. Svi kandidati za zelenu kartu od 1. oktobra moraju biti u potpunosti vakcinisani

Zelena karta nikada nije bila zvanično ime dokumenta ali je vrlo brzo stekla ovaj nadimak nakon što je prvi put uvedena 1950.godine kao rezultat Zakona o registraciji stranaca iz 1940.godine.
Po ovom Zakonu, stranci stariji od 14 godina su u obavezi da registruju svoje otiske prstiju i dokumentuju svoje prisustvo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako je rođena Zelena karta

Kartica o registraciji stranaca je bila njeno prvo zvanično ime ali ljudi su je od početka zvali zelenom karticom zbog njene zelene boje.
Ovaj dokument je bio dokaz da osoba može da živi i radi u Sjedinjenim Državama kao njen legalni i stalni stanovnik.
Kako je imigracija u Ameriku postajala san mnogih, tako je vrednost zelene karte rasla. Prevare su postajale veliki problem. Karta je morala da bude redizajnirana više od desetak puta između 1950tih i 1970tih.


Velika promena 1977.godine

Nakon velikih borbi da spreče prevare, Službe za imigraciju su osmislile novu zelenu kartu koja više nije bila zelene boje već je ličila na vozačku dozvolu.
Kartica je uključivala i sliku otiska prsta kao i identifikacioni broj poznat kao A-broj.
Naziv Karte za registraciju stranaca je promenjen u Kartu rezidencijalnih stranaca.Sa više zelenih karti u opticaju, poslodavci su imali problem utvrđivanja legalnih stanovnika Sjedinjenih Država.
Kao rezultat ovoga, Služba za imigracije je uvela novu vrstu karte 1989.godine a prethodne verzije, uvedene pre 1979.godine, je proglasila nevažećim proglašavajući jedino novi dizajn važećim.

Nastavljanje sa prevarama

Tokom 1997.godine, karta je ponovo redizajnirana kako bi promovisala sigurnost i prekinula proizvodnju nelegalnih kartica. Ime je ponovo promenjeno, ovog puta u Trajna boravišna karta.
Postojala je još jedna sitna promena 2004.godine kao rezultat nastajanja Službe Nacionalne Bezbednosti (Departement of Homeland Security). Njihov logo DHS je štampan na svakoj karti.
Impelementiranje tehnologije

Kako napredak tehnologije znači i napredak bezbednosti, zelena karta je ponovo doživela znatne promene 2010.godine. Po prvi put zadnjiih nekoliko decenija je ponovo dobila zelene obrise. Kartica je obuhvatala identifikaciju radio-frekvencija poznatu kao RFID, laserski ugravirane otiske prstiju, holografske slike i mikro-slike visoke rezolucije bivših predsednika.
Povrh navedenih sigurnosnih mera, identifikacija radio-frekvencija (RFID) je službenicima olakšala identifikaciju vlasnika kartice.

Današnji izgled kartice

U maju 2017.godine, Službe za Imigraciju i državljanstvo Amerike su najavile još jedan redizajn zelene karte. Nova karta nosi boje američke zastave zajedno sa zelenom bojom. Službe su objavile da je redizajn deo Projekta Sigurne Identifikacione Dokumentacije Nove Generacije i uključuje još bezbedonosnih karakteristika. Stari dizajn ostaje na snazi i validan sve dok ne istekne.

Izvor: Fileright 

COMMENTS

WORDPRESS: 0