Zelena Karta – Evo kako da skratite vreme čekanja i troškove za obrazac I-130

Zelena Karta – Evo kako da skratite vreme čekanja i troškove za obrazac I-130

Kako da znate jeste li ste ispunili uslove da postanete državljanin Amerike?
Kako poslati paket iz Amerike za Srbiju, troškovi transporta i carine
Eko kako možete doći do Zelene Karte kroz H-1B Vizu

Ako sponzorišete supružnika ili člana porodice za zelenu kartu, moraćete da podnesete obrazac I-130 (“Petition for Alien Relative) da dokažete da postoji valjana porodična veza. Kancelarija ombudsmana službe za državljanstvo i imigraciju (CIS Ombudsman) — nezavisno telo koje istražuje žalbe protiv Službe za državljanstvo i imigraciju SAD (USCIS) — nedavno je dalo koristan savet da se izbegnu kašnjenja u procesuiranju i dodatni troškovi prilikom podnošenja zahteva za porodičnu zelenu kartu.

ŠTA KAŽE UPUTSTVO

U obrascu I-130 se postavlja pitanje da li se osoba koja traži zelenu kartu prijavljuje iz Sjedinjenih Država (putem procesa prilagođavanja statusa) ili izvan SAD, koristeći konzularnu obradu. Ali postoji kvaka: obrazac vam omogućava da izaberete obe opcije, ali treba da izaberete samo jednu opciju.
Evo zašto: Vaš odgovor određuje gde će USCIS poslati vašu odobrenu prijavu. Ako ste izabrali prilagođavanje statusa, onda USCIS obično šalje vaš obrazac I-130 Nacionalnom rekordnom centru (NRC) da sačeka dok podnesete obrazac I-485 (obrazac za prilagođavanje statusa). Ako odaberete konzularnu obradu, USCIS će vam poslati obrazac Nacionalnog centra za vize (NVC) Stejt departmenta.

U čemu je razlika?

Izbor samo jedne opcije će vam pomoći da uštedite više plaćanja i izbegnete kašnjenja u obradi. Ombudsman CIS-a kaže da je primio brojne žalbe od aplikanata koji su izabrali obe opcije na obrascu I-130 i da je USCIS poslao odobrene prijave NRC-u. Ako je osoba koja traži zelenu kartu sa sedištem van Sjedinjenih Država i odabrala je obe opcije, USCIS zahteva da podnesu obrazac I-824 („Zahtev za akciju po odobrenoj aplikaciji ili peticiji“) da bi preusmerili aplikaciju na NVC za konzularnu obradu . Naknada za podnošenje obrasca I-825 iznosi 465 USD, a prosečno vreme obrade je 3,5-22,5 meseci. Zbog toga je veoma važno da izaberete samo jednu opciju na obrascu I-130 da biste uštedeli vreme i novac.

Ako ste izabrali obe opcije, a USCIS još uvek nije odobrio vaš obrazac, možete kontaktirati USCIS kontakt centar da promenite svoj izbor.

Boundless

COMMENTS

WORDPRESS: 0