Zdravstvena zaštita za imigrante bez dokumenata – Evo osnovnih informacija o ovoj važnoj temi

Zdravstvena zaštita za imigrante bez dokumenata – Evo osnovnih informacija o ovoj važnoj temi

Kako otvoriti kompaniju bez socijalnog broja? Evo odgovora na ovo važno pitanje
Promenili ste vašu adresu u sred imigracionog procesa? Evo kako da obavestite USCIS
Evo kako da dođete do američke penzije i ostalih beneficija socijalnog osiguranja

Ključne tačke:

  • Imate pravo da dobijete medicinsku negu u Sjedinjenim Državama bez obzira na vaš imigracioni status
  • Ograničenja savezne vlade zabranjuju imigrantima bez dokumenata da primaju javno zdravstveno osiguranje. Ali i dalje možete dobiti privatno osiguranje preko svog poslodavca ili kupovinom sopstvenog plana
  • Pružaoci zdravstvenih usluga ne moraju da vas pitaju o vašem imigracionom statusu, a ni oni nisu obavezni da ga prijave

Smiling doctor holding a patient's hands across the table. The patient isn't visible, just their hands and arms.

Zdravstvena zaštita je važan preduslov za sve u vašem životu. Teško je živeti, raditi i napredovati ako nemate pristup preventivnim uslugama i medicinskim tretmanima kada su vam potrebni. Ovo je tačno bez obzira gde živite i odakle ste.

Međutim, dok je pristup zdravstvenim uslugama u Sjedinjenim Državama za neke jednostavan, za mnoge je to teško, frustrirajuće i obeshrabrujuće. Nekoliko prepreka doprinosi ovim opterećenjima. Vaš imigracioni status je često jedan od njih.

Ali bez obzira na to kako ste došli u Sjedinjene Države, imate pravo da živite zdrav i ispunjen život. Ovo počinje pristupom zdravstvenim uslugama kada su vam potrebne. Ali s obzirom na složenu prirodu zdravstvenog sistema u Americi, teško je znati odakle početi. Može biti teško pronaći empatične, osnažujuće i bezbedne zdravstvene usluge za vas i vašu porodicu.

Ovde ćemo govoriti o vašim pravima na pristup medicinskoj nezi kao imigrant bez dokumenata. Hajde da zaronimo!

Zdravstveno osiguranje za imigrante bez dokumenata

Zdravstveno osiguranje je zbunjujuće. Postoji mnogo pojmova koje treba znati i politike kojih treba biti svestan. Ali, medicinska nega i zdravstveno osiguranje obično idu ruku pod ruku, tako da je često potrebno da budete svesni koje su vaše opcije pokrića.

Generalno, u Sjedinjenim Državama postoji mnogo opcija zdravstvenog osiguranja, ali zbog nekoliko zakona, opcije pokrića su nažalost ograničenije za imigrante bez dokumenata.

Bez obzira na to, i dalje imate pravo na zdravstveno osiguranje.

Mogu li imigranti bez dokumenata dobiti privatno zdravstveno osiguranje?

Da. Imigranti bez dokumenata mogu dobiti privatno zdravstveno osiguranje. Privatno zdravstveno osiguranje – koje se često naziva komercijalno osiguranje – je zdravstveno osiguranje koje nudi privatna kompanija.

Ako radite za organizaciju koja nudi zdravstveno osiguranje, imate mogučnost da ga dobijete od njih. ovo je idealna opcija kada je to moguće. A u nekim slučajevima možete i sami da kupite privatne planove zdravstvenog osiguranja.

Ali, kupovina sopstvenog plana kao imigrant bez dokumenata može biti skupa. To je zato što je pristup tržištu Zakona o pristupačnoj nezi (ACA) blokiran. Ovo je usluga koja vam omogućava da kupujete planove osiguranja, uključujući opcije subvencionisanog pokrića. Subvencija je vrsta poreskog kredita koji može učiniti zdravstveno osiguranje jeftinijim. Skuplji, nesubvencionisani planovi van ACA tržišta su trenutno jedini privatni planovi koji su dostupni.

Ako tražite privatno pokriće, ali ne znate odakle da počnete, znajte da je pomoć dostupna. Jedna od opcija je da angažujete pomoć pomoćnika za upis u osiguranje u vašoj blizini, koristeći vladinu opciju Find Local Help (ako želite da pristupite opciji, kliknite OVDE). Takođe možete zatražiti savet o upisu od Nacionalnog imenika za pravne usluge i imigraciju (National Immigration Legal Services Directory). Ovu opciju takođe možete videti klikom OVDE.

Da li privatno osiguranje otvara vrata za druge mogućnosti štednje?

Da, u određenim slučajevima.

Na primer, mnogi proizvođači lekova imaju programe finansijske pomoći koji su dostupni osobama sa privatnim osiguranjem. Dakle, ako vam je prepisan skup lek određenog brenda, možda ćete imati pravo na finansijsku pomoć. A imigracioni stav nije uslov podobnosti za mnoge od ovih programa.

Međutim, mnogi drugi programi finansijske pomoći su takođe dostupni za osobe bez osiguranja.

Mogu li imigranti bez dokumenata dobiti Medicare ili Medicaid?

Generalno, ne.

Imigranti bez dokumenata nemaju pristup planovima zdravstvenog osiguranja koje sponzoriše vlada. Oni se takođe nazivaju planovi javnog osiguranja. Ovo uključuje programe kao što su Medicare, Medicaid i Program zdravstvenog osiguranja dece (CHIP). I kao što je ranije pomenuto, ACA tržište nije trenutno opcija.

Ali, postoji nekoliko javnih opcija koje mogu biti dostupne.

Jedna je hitna medicinska pomoć. Ako imate ozbiljne simptome i potrebna vam je hitna medicinska pomoć, možda ćete moći da se kvaifikujete za ovu opciju kratkoročnog pokrića. Ali, svaka američka država ima svoj Medicaid program, tako da se specifični zahtevi mogu razlikovati u zavisnosti od toga gde živite.

Neke države takođe mogu ponuditi sopstvenu verziju CHIP-a deci bez dokumenata, kao što su Konetikat, država Vašington i nekoliko drugih.

Da li neke američke države imaju planove da ponude zdravstveno osiguranje imigrantima bez dokumenata?

Da. Ako živite u Kaliforniji, zdravstveno osiguranje počinje da izgleda dostupnije. Kalifornija želi da proširi pristup zdravstvenom osiguranju svim stanovnicima sa niskim primanjima, bez ozbira na njihov imigracioni status.

Ovaj potez za bolji pristup zdravstvenoj zaštiti zapravo je produžetak prethodnih napora. Imigranti bez dokumenata koji imaju 26 godina ili manje, ili 50 i više godina, već su dobri kandidati da dobiju zdravstveno osiguranje koje finansira država. Ovo pokriće je dostupno kroz Medi-Cal, kalifornijski Medicaid program.

Ovo je znak napretka u nastojanju da se zdravstveno osiguranje učini pristupačnijim, a nekoliko drugih država ima slične ciljeve kao Kalifornija.

Medicinska nega za imigrante bez dokumenata

Bez obzira na vaše osiguranje ili imigracioni status, imate pravo na medicinsku negu u Sjedinjenim Državama.

Ako imate osiguranje, preporučuje se da potražite medicinsku negu na mestu koje je pokriveno polisom osiguranja. Listu organizacija sa ove liste u vašoj blizini možete pronaći ako pozovete svog provajdera osiguranja ili pogledate informacije o vašem planu online.

Međutim, dostupne su i druge opcije, posebno ako nemate osiguranje. Mesta kao što su javne bolnice i bolnice sa hitnim pristupima kao i hitne pomoći nude zdravstvene usluge osobama sa i bez osiguranja.

I dok je zdravstvena zaštita generalno skupa u Sjedinjenim Državama, postoje mnoge organizacije koje nude negu po niskim cenama, ili čak besplatno. Ovo uključuje besplatne klinike i federalno kvalifikovane zdravstvene centre (FQHC).

Ako vam je potrebna pomoć u kretanju u vašim opcijama medicinske nege, takođe možete razmisliti o korišćenju advokata pacijenata (menadžera slučaja). Zastupnici pacijenata su ljudi koji služe kao vodiči koji vas mogu uputiti u pravom smeru do zdravstvenih usluga i opcija za podršku.

Da li će zdravstveni radnici proveriti moj imigracioni status?

To nije tipičan korak. Pružaoci zdravstvenih usluga brinu o vašem zdravlju i dobrobiti, a ne o vašem imigracionom statusu. Nikada ne bi trebalo da izbegavate ili odlažete primanje zdravstvene nege zbog vašeg imigracionog statusa.

Kada odete u bolnicu ili kliniku, postavljaće vam se mnoga pitanja o vašem poreklu. Ovo može uključivati administrativna pitanja o vašoj trenutnoj adresi, kontakt informacijama i statusu osiguranja. I definitivno će vam biti postavljena mnoga pitanja vezana za zdravlje, kao što su vaša medicinska istorija, simptomi i lekovi koje uzimate.

Međutim, imigracioni status nije pitanje koje se rutinski može postavljati da bi se pružila medicinska pomoć. Obično se samo pita da li se prijavljujete za osiguranje dok aktivno primate svoju terapiju.

Ali u nekim slučajevima, zdravstveni radnik vas može pitati o tome kako bi bolje razumeo vašu situaciju. Ovo bi im moglo pomoći da ponude bolju negu za vas i povežu vas sa drugim ustanovama i uslugama koje možda želite ili koje su vam potrebne.

Da li će mi trebati lična karta kako bih dobio/dobila medicinski tretman?

Zavisi od toga gde tražite medicinske usluge. Neke zdravstvene ustanove imaju politiku prema kojoj njihovi zaposleni traže ličnu kartu sa fotografijom. Ali ovaj korak nije neophodan za mnoge zdravstvene sajtove. Ako se to traži, traži se da bi se potvrdilo da se medicinska pomoć pruža pravoj osobi.

Ako nemate ličnu kartu, a zdravstveni radnik to traži od vas, samo ih obavestite. Često postoje i drugi načini da potvrdite svoj identitet.

Da li zdravstveni radnici moraju da prijave moj imigracioni status?

Ne. U mnogim slučajevima, vaš zdravstveni radnik uopšte ne zna vaš imigracioni status (osim ako mu to niste rekli). Ali, ako to urade, od njih se traži da pruže informacije samo ako im se izda nalog za to.

Postoje zakoni i etički kodeksi koji sprečavaju pružaoce zdravstvenih usluga da dele lične podatke sa ljudima koji nisu uključeni u brigu o pacijentu. Pružaoci zdravstvenih usluga takođe nemaju zakonsku obavezu da ispitaju (ili prijave) vaš imigracioni status.

Osim toga, službenici Imigracije i carine (ICE) i Carinske i granične zaštite (CBP) izbegavaju „osetljive lokacije“ kao što su zdravstvene ustanove. Oni mogu da uđu na javne površine u zdravstvenim ustanovama, ali niko nije u obavezi da razgovara sa njima.

Zaključak

Ako živite u Sjedinjenim Državama, imate pravo na medicinsku negu. Ovo važi bez obzira na to gde ste rođeni ili kakav je vaš imigracioni status. Ipak, postoji nekoliko prepreka za pristup zdravstvenim uslugama kao imigrant bez dokumenata. A s obzirom na složenu prirodu zdravstvenog sistema u Americi, često je veoma teško znati gde tražiti ove usluge.

Ako ove prepreke utiču na život vas ili voljene osobe, znajte da postoji mnogo načina da pronađete bezbednu negu, sa puno empatije i saosećanja.

 

Izvor: Goodrx.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0