Zbog krize znatno manji priliv novca iz dijaspore u Srbiju

Zbog krize znatno manji priliv novca iz dijaspore u Srbiju

Evo koliko novca treba da uštedite svaki dan da biste postali milioner do 65.godine
Univerziteti u SAD prebacuju se na onlajn nastavu zbog širenja koronavirusa
Chicago’s Field Museum: Besplatan ulaz za stanovnike Ilinoisa sredom do 31. januara

Iz dijaspore bi ove godine moglo da stigne nekoliko stotina miliona evra manje, jer se veliki broj srpskih državljana vratio sa privremenog rada.

Nakon što su zbog korona krize ostali bez posla, veliki broj srpskih državljana prethodnih meseci vratio se sa privremenog rada u inostranstvu. Tako je globalna pandemija uticala i na visinu doznaka koje su gastarbajteri velikodušno slali svojim porodicama, piše „Blic“.

Još početkom maja, oko 400.000 građana Srbije vratilo se u otadžbinu jer su počeli da ostaju bez posla, prvenstveno u Nemačkoj i Austriji, ali i po Švajcarskoj, Francuskoj, Americi… Svi oni slali su i do tri milijarde evra godišnje, pa su doznake činile osam odsto ukupnog bruto društvenog proizvoda Srbije.

Očekivani manjak pokazao se i u najnovijem izveštaju Narodne banke Srbije, prema čijim podacima je u prvih pet meseci ove godine priliv po osnovu doznaka smanjen za 23,8 odsto u odnosu na isti period prošle.

Tako su lični transferi iz inostranstva od januara do maja 2020. iznosili 1,05 milijardi evra, što je 328,7 miliona evra manje nego 2019. Prošlogodišnji priliv po osnovu doznaka, od januara do maja 2019, iznosio je 1,37 milijardi evra.

Smanjenje priliva u NBS objašnjavaju kao posledicu dešavanja u vezi s pandemijom koronavirusa i njenog uticaja na svetska ekonomska kretanja, kao i na mobilnost ljudi. U NBS su objasnili, navodi „Blic“, da su prilivi po osnovu doznaka u 2020. bili niži na globalnom nivou, pa samim tim i u Srbiji.

Inače, lični transferi obuhvataju doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoći i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima građanima Srbije.

Tokom cele prošle godine, doznake iz inostranstva u Srbiji su dostigle vrednost od 3,51 milijardu evra, u 2018. godini priliv je iznosio 3,53 milijardi evra, a u 2017. godini 2,95 milijardi evra.

Već tradicionalno, najviše novca stiže od „gastarbajtera“ iz Nemačke, pa je tako i u 2019. godini stiglo nešto više od milijardu evra, što je trećina ukupnih doznaka. Na drugo mesto liste zemalja iz kojih naši državljani šalju doznake u Srbiju svrstala se Švajcarska sa oko 500 miliona evra, a treća je Austrija, odakle je prošle godine stiglo oko 290 miliona evra, ali odakle se tokom prethodnih nekoliko meseci, od početka pandemije, i vratilo najviše naših ljudi.

Prema navodima Svetske banke, doznake su vitalni izvor prihoda za zemlje u razvoju.

– Aktuelna ekonomska recesija uzrokovana virusom Covid-19 ozbiljno će uticati na mogućnost slanja novca kući, zbog čega je od još vitalnijeg značaja da skratimo vreme oporavka naprednih ekonomija – istakao je predsednik Grupe Svetska banka Dejvid Malpas.

Izvor:Vesti Online 

COMMENTS

WORDPRESS: 0