Zbog čega Amerikanci prilikom pisanja datuma stavljaju mesec ispred dana?

Zbog čega Amerikanci prilikom pisanja datuma stavljaju mesec ispred dana?

Broj međunarodnih studenata na američkim koledžima se vratio na nivoe pre pandemije
Cene avionskih karata u Americi su porasle za 18%, što je najveći jednomesečni skok ikada
WalletHub – Najbolji gradovi za život u Americi!

U Sjedinjenim Državama za razliku od Evrope način pisanja datuma počinje sa mesecom, a završava se sa godinom (MM / DD / GGGG). U većini ostatka sveta dan se piše prvi, a godina poslednja (DD / MM / GGGG), mada je u nekim državama poput Kine, Koreje i Irana ovaj redosled drugačiji (GGGG / MM / DD).

Zbog čega Amerikanci pišu drugačije od ostatka sveta?

Čini se da niko ne zna zašto su Amerikanci prvi počeli da stavljaju mesec na prvo mesto. Pretpostavlja se da je to jednostavno zato što je Amerikancima u prošlosti bilo važnije prvo znati mesec nego dan, a godina je bila najmanje značajna da se zna prva i da je zato uvek pisana poslednja. Pre nego što su se ljudi previše bavili pravopisom, gramatikom i konvencijama poput ove, oni su to jednostavno pisali onako kako je bilo najpogodnije u datom momentu.

Ova ideja, međutim, nema malo direktnih, dokumentovanih dokaza koji je potkrepljuju. U starijim spisima nije retkost da se u istom pisanom dokumentu nalaze oba formata pisanaj datuma,  a u jednom slučaju koji je pronađen, oba formata su se pojavila u istoj rečenici!

Kako je ta praksa definitivno započeta u ovom trenutku niko ne zna, ali ono što je jasno je da su Amerikanci koristili oba načina pisanja od nastanka Sjedinjenih Država.

Naime, jedan od najranijih primera pisanja datuma koji je pronađen u SAD, nalazi se na Deklaraciji o nezavisnosti, sa njenim velikim „July 4, 1776.“ ispisanim na vrhu – formatom koji je kopirao John Dunlap, štampar koji je napravio 200 primeraka deklaracije koje su kasnije raspoređene po kolonijama. (Zanimljiva činjenica je da Deklaracija o nezavisnosti nije potpisana u julu, kako se to obično kaže, već u avgustu te godine.)

Očigledno je da su osnivači Amerike najviše koristili ovaj format, kao što se vidi na nekim Federalnim dokumentima, kao i Ustavu, koji je potpisalo 38 delegata Ustavne konvencije „September 17, 1787.“

Međutim, format pisanja datuma u kome se dan nalazi na prvom mestu se takođe vidi u dokumentima iz 1800-ih. U govoru 1824. godine u Domu delegata Merilanda, John McMahon je datum naveo kao „28. januar 1824.“, pa čak i kasnije, u ovom narativu iz 1847. godine autor koristi oba formata u istoj rečenici („ Jan. 1, 1769, to 1 Jan. 1770.) “

Tokom građanskog rata, iako je predsednik Lincoln datum formalno napisao u svom rukom napisanom nacrtu proglasa o emancipaciji, u prvoj štampanoj verziji, on je napisan na vrhu „January 1, 1865.“ Imajte na umu da je datum bio greška u kucanju, jer je Proglas trebao stupiti na snagu 1. januara 1863. godine.

U poslednjoj četvrtini 19. veka, Mark Tven je mesec pisao prvi u prepisci sa prijateljima, a početkom 20. veka američke novine koje su izveštavale o potonuću Titanika na prvo mestu stavile su mesec.

U drugoj polovini 20. veka, pisanje datuma sa mesecom kao prvim brojem  postao je standard za najveći deo Sjedinjenih Država.

COMMENTS

WORDPRESS: 0