Zašto se sve više koledža zatvara širom Sjedinjenih Država?

Zašto se sve više koledža zatvara širom Sjedinjenih Država?

10 najskupljih koledža u Americi, dva su iz Ilinoisa
Čikago očekuje najhladniji vikend u godini. Jak vetar i temperature do minus 20 stepeni
Ultra Music Festival ponovo otkazan zbog pandemije koronavirusa

Sredinom 2010-ih godina, došlo je do povećanja zatvaranja američkih koledža, a taj trend je posebno pogodio privatne neprofitne škole. Desetine hiljada studenata širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) suočilo se s izazovima zbog ovog trenda.

Prema analizi podataka Higher Ed Dive-a, od 2016. godine, 91 privatni koledž u SAD je zatvoren, spojen sa drugom školom ili najavio planove za zatvaranje. Skoro polovina ovih škola je zatvorena nakon početka pandemije Covid-a 2020. godine. Za mnoge škole koje su već bila suočene s problemima, pandemija je bila kap koja je prelila čašu. Međutim, tokom ovog procesa, istakle su se dve ključne teme: finansije i upis.

Postoje dva značajna pitanja koja trenutno utiču na visoko obrazovanje, posebno kroz prijemne i upisne kancelarije“, rekao je Robert Franek, glavni urednik The Princeton Review-a. “Broj jedan, to je litica prijema studenata, a to je predstojeći pad broja budućih kolega i koleginica. Imaćemo najmanje generacije srednjoškolaca do 2025. godine, a većina stručnjaka za upis se složila oko ovog datuma. Mnoge škole su već primetile pad upisa“.

Prema Franek-u, oko 95% američkih koledža oslanja se na školarine kao izvor prihoda, što znači da su u velikoj meri zavisni od novca studenata. Smanjenje broja upisanih studenata rezultira manjim prihodima, smanjenim studentskim ponudama i na kraju može dovesti do zatvaranja institucije.

Mislim da je to odraz neodržive operativne platforme, koja se oslanja na školarine, a koja ne može uvek da prati inflaciju ili smanjenje broja upisa“, rekla je Emily Wadhwani, viša direktorka Fitch Ratings-a. Fakulteti ne mogu da zadrže neprekidno povećanje cena školarina u nadi da će popusti i stipendije biti dovoljni za nadoknađivanje rastućih troškova.

Ova kriza finansiranja i upisa predstavlja ozbiljan izazov za američke koledže. Mnoge institucije sada moraju preispitati svoje poslovne modele, prilagoditi se promenjenim okolnostima i tražiti nove načine privlačenja i zadržavanja studenata. Takođe, smanjenje finansijske podrške države dodatno opterećuje ove škole.

Da bi se prevazišli ovi izazovi, potrebna je saradnja između koledža, vlade i drugih relevantnih aktera. Takođe je važno da se pruži veća podrška učenicima u procesu apliciranja za koledže, kao i razvoj alternativnih programa koji mogu privući studente i obezbediti održivost institucija visokog obrazovanja.

Kako se situacija dalje razvija, američki koledži će morati preduzeti hitne mere i usredsrediti se na inovacije kako bi opstali i nastavili pružati kvalitetno obrazovanje budućim generacijama studenata. Jedno je sigurno – ovo je vreme promena i prilagođavanja za visoko obrazovanje u SAD-u.

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0