Zašto se sve više koledža zatvara širom Sjedinjenih Država?

Zašto se sve više koledža zatvara širom Sjedinjenih Država?

Srpski đak, Aleksa Milojević, najbolji student na prestižnom Univerzitetu Prinston
Solarna oluja učiniće “Polarnu svetlost” vidljivu u Indijani, Viskonsinu i još 15 američkih država
Zimska oluja otkazala skoro 1.000 letova širom Amerike

Sredinom 2010-ih godina, došlo je do povećanja zatvaranja američkih koledža, a taj trend je posebno pogodio privatne neprofitne škole. Desetine hiljada studenata širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) suočilo se s izazovima zbog ovog trenda.

Prema analizi podataka Higher Ed Dive-a, od 2016. godine, 91 privatni koledž u SAD je zatvoren, spojen sa drugom školom ili najavio planove za zatvaranje. Skoro polovina ovih škola je zatvorena nakon početka pandemije Covid-a 2020. godine. Za mnoge škole koje su već bila suočene s problemima, pandemija je bila kap koja je prelila čašu. Međutim, tokom ovog procesa, istakle su se dve ključne teme: finansije i upis.

Postoje dva značajna pitanja koja trenutno utiču na visoko obrazovanje, posebno kroz prijemne i upisne kancelarije“, rekao je Robert Franek, glavni urednik The Princeton Review-a. “Broj jedan, to je litica prijema studenata, a to je predstojeći pad broja budućih kolega i koleginica. Imaćemo najmanje generacije srednjoškolaca do 2025. godine, a većina stručnjaka za upis se složila oko ovog datuma. Mnoge škole su već primetile pad upisa“.

Prema Franek-u, oko 95% američkih koledža oslanja se na školarine kao izvor prihoda, što znači da su u velikoj meri zavisni od novca studenata. Smanjenje broja upisanih studenata rezultira manjim prihodima, smanjenim studentskim ponudama i na kraju može dovesti do zatvaranja institucije.

Mislim da je to odraz neodržive operativne platforme, koja se oslanja na školarine, a koja ne može uvek da prati inflaciju ili smanjenje broja upisa“, rekla je Emily Wadhwani, viša direktorka Fitch Ratings-a. Fakulteti ne mogu da zadrže neprekidno povećanje cena školarina u nadi da će popusti i stipendije biti dovoljni za nadoknađivanje rastućih troškova.

Ova kriza finansiranja i upisa predstavlja ozbiljan izazov za američke koledže. Mnoge institucije sada moraju preispitati svoje poslovne modele, prilagoditi se promenjenim okolnostima i tražiti nove načine privlačenja i zadržavanja studenata. Takođe, smanjenje finansijske podrške države dodatno opterećuje ove škole.

Da bi se prevazišli ovi izazovi, potrebna je saradnja između koledža, vlade i drugih relevantnih aktera. Takođe je važno da se pruži veća podrška učenicima u procesu apliciranja za koledže, kao i razvoj alternativnih programa koji mogu privući studente i obezbediti održivost institucija visokog obrazovanja.

Kako se situacija dalje razvija, američki koledži će morati preduzeti hitne mere i usredsrediti se na inovacije kako bi opstali i nastavili pružati kvalitetno obrazovanje budućim generacijama studenata. Jedno je sigurno – ovo je vreme promena i prilagođavanja za visoko obrazovanje u SAD-u.

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0