Zašto čega je prestonica Ilinoisa u Springfildu, a ne u Čikagu?

Zašto čega je prestonica Ilinoisa u Springfildu, a ne u Čikagu?

Da li znate kako je nastao mit o Deda Mrazu? Evo zanimljivih informacija o najpopularnijem deki na svetu
Malo poznati detalji iz života Nikole Tesle. Duže od godinu dana bio je stanovnik Čikaga!
Deset najvećih arheoloških misterija Amerike

Da li znate odgovor na pitanje koji je glavni grad Ilinoisa? Većina bi rekla da je u pitanju Čikago.

Za početak, Čikago jeste najveći grad u Ilinoisu sa više od 2.7 miliona stanovnika. On je takođe jedan od najvećih gradova Amerike. Međutim, Čikago nije glavni grad Ilinoisa. To je zapravo Springfild (ali ne onaj Springfild iz serije Simpsonovi na koji ste prvobitno mislili).
Postavlja se pitanje zašto je baš Springfild glavni grad Ilinoisa, a ne Čikago koji je jedan od najvećih gradova Amerike?

Prestonica Ilinoisa menjana je nekoliko puta kroz istoriju, ali Čikago nikada nije imao tu čast da bude glavni grad.

Kao u mnogim državama, prestonica Ilinoisa se menjala nekoliko puta tokom godina. Počevši 1809.godine kada je Ilinois bio samo teritorija, glavni grad je bila Kaskaskia. Ovaj grad, ušuškan u južno-zapadnom delu, je bio dosta veći tada a danas je poznat po dve stvari: po tome što je bivši glavni grad Ilinoisa i što ima drugu najmanju zajednicu u celoj državi sa neverovatnim brojem od 14 stanovnika!
1818.godine, Ilinoisu je odobrena puna državnost a do 1819.godine glavni grad je postala Vandalija koja je inače bila više centralizovana i manje sklona poplavama. Vandalija je osnovana kao grad u kojem će predsedavati Vlada i tu punomoć je imala u narednih 20 godina. Nakon isteka od 20 godina, nažalost po stanovnike Vandalije, odlučeno je da prestonica bude Springfild.

Istorija Springfilda

Springfild je prvobitno naseljen 1818.godine od strane trapera i trgovaca krznom, prve zgrade u Springfildu su se napravljene su 1820.godine. U to vreme, grad se zvao Kalhoun, po Senatoru Džonu C. Kalhounu, zapaženom secesionisti. Iako nema direktne korelacije između ovog državnika i novih područja, nije bilo neobično što je Kalhoun pozajmio svoje ime za, ni manje ni više, nego 13 gradova, 11 zemalja i desetine ulica u Sjedinjenim Državama.

Do 1832.godine, međutim, Kalhoun više nije bio toliko popularan na severu pa je grad, samim tim, preimenovan u Springfild. U zavisnosti od toga koga pitate kako je naziv smišljen, dobićete odgovor da je smišljen u odnosu na obližnji prolećni potok (Spring Creek) ili u čast naprednog Springfilda u Masačusetsu.

Najpoznatiji stanovnik Springfilda je bez sumnje bio Abraham Linkoln. Živeo je u ovom gradu od 1837.godine do momoneta kada je postao predsednik i preselio se u Vašington, 1861.godine. Čak je i svoj famozni govor iz 1861.godine „Podeljeni u istoj kući“ o ropstvu održao u Springfildu a do današnjeg dana grad i dalje čuva njegovu predsedničku biblioteku, muzej i grobnicu na Oak Ridge groblju.
Grad je doživeo ekonomski procvat u drugoj polovini 19.veka nakon uvođenja železnice. Trenutna glavna zgrada države Ilinois je konstruisana između 1868. i 1888.godine. Do kraja 20.veka, Springfild je bio jedan od velikih igrača kada je industrija uglja u pitanju.

Zašto je Springfild prestonica Ilinoisa?

Pre nego što je obaveznih 20 godina Vandalijine pozicije kao prestonice isteklo, politički lideri u Ilinoisu su prepoznali da su glavni centri populacije smešteni dalje na severu. Kako je Springfild bio više severno i centralizovan blizu Sangamon reke i možda najvažnije od svega, bio dom Abrahama Linkolna i njegove grupe poznate kao „Duga devetka“ ubrzo je izabran kao verodostojna prestonica.
Uprkos ovim razlozima, ovaj potez je ipak bio sporan. Vandalija je izgradila novu centralnu zgradu kako bi zadržala prestoničku titulu a moćni zakonodavac Stiven A. Daglas je želeo da Džeksonvil bude nova prestonica. Linkoln je pobedio uprkos svim šansama a sumnje u to da li je  iskoristio svoja poznanstva i uticaj da bi obezbedio pobedu ostale su i danas aktuelne.

Springfild danas

Kao politička prestonica, znatan deo njegove ekonomije je zasnovan na državnim poslovima. Ovaj grad nastavio je da bude domaćin Ilinoisovom Sajmu kao i u prethodnih 165 godina od kada postoji ova tradicija, sa početkom od davne 1853.godine.
Zato, svaki sledeći put kada neko insistira na tome da je Vetroviti Grad prestonica Ilinoisa, ne samo da ćete znati tačan odgovor već ćete znati kako se i zašto dogodilo da je upravo Springfild poneo ovu titulu!

Izvor: sporcle.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0