Zanimljive činjenice koje niste znali o jezeru Mičigen!

Zanimljive činjenice koje niste znali o jezeru Mičigen!

U SAD postoji preko 53.000 obeležja koja čuvaju prisustvo Srba u Americi
Trucking industrija na ivici isplativosti: Operativni troškovi $2,25 po milji, cene prevoza $2,2
Za zaposlene u ovoj velikoj kompaniji nema više rada od kuće

Jezero Mičigen je otkrio francuski istraživač Jean Nikolet 1634. pre skoro 400 godina. Ovo je jedino jezero od svih Velikih jezera smešteno u potpunosti unutar Sjedinjenih Američkih Država i ujedno najveće slatkovodno jezero istih. Vise 43% celokupnog ribolova na Velikim jezerima se odvija upravo na jezeru Mičigen.

Najdublja tačka jezera iznosi 281,94 metar. Prostire se na 23.000 milja, a tesnac Mackinac je njegov jedini prirodni prolaz. Jezero Micigen se propušta kroz tesnac Mackinac u jezero Huron brzinom kojom se omogućava potpuna promena vode za otprilike svakih 100 godina. Tehnicki ova dva jezera cine jedno jezero.
Jezero Mičigen je peto u svetu po svojoj veličini, dok je drugo po zapremini i treće po površini od svih preostalih Velikih jezera.

Pesak na plažama jezera Mičigen u jugozapadnom Mičigenu često nazivaju “šećerni pesak” jer po veličini i čistoći podseća na zrna sećera. Pesak se takođe naziva i “pevajući pesak” zbog škripanja koje je prouzrokovano visokim sadržajem kvarca, koji se stvara pri hodanju po pesku.

Više od 500 stotina aviona završilo je u vodama jezera, od čega velika većina u vreme drugog svetskog rata.

Zbog hladnih temperatura jezera Mičigen i relativno male kolicine biljnog i životinjskog sveta, ovo jezero ima neke od najzanimljivijih i dobro očuvanih olupina brodova na svetu. Prema procenama stručnjaka više od 3000 brodova završilo je na dnu. U vodama jezera mogu se pronaći olupine brodova stare 100 godina, kod kojih nije sačuvana samo konstrukcija broda već i nameštaj, knjige, ali i ljudski ostatci.

2008. godine čovek po imenu Jim Dryer preplivao je kompletnu dužinu jezera, čitavih 307 milja.

COMMENTS

WORDPRESS: 0