Zanimljive činjenice koje niste znali o jezeru Mičigen!

Zanimljive činjenice koje niste znali o jezeru Mičigen!

Evo kada možete očekivati treći stimulusni ček od 1400 dolara
Glasnik Preporuka za odmor – Crab Island Florida
FMCSA uskoro uvodi ograničenja brzine za komercijalna vozila

Jezero Mičigen je otkrio francuski istraživač Jean Nikolet 1634. pre skoro 400 godina. Ovo je jedino jezero od svih Velikih jezera smešteno u potpunosti unutar Sjedinjenih Američkih Država i ujedno najveće slatkovodno jezero istih. Vise 43% celokupnog ribolova na Velikim jezerima se odvija upravo na jezeru Mičigen.

Najdublja tačka jezera iznosi 281,94 metar. Prostire se na 23.000 milja, a tesnac Mackinac je njegov jedini prirodni prolaz. Jezero Micigen se propušta kroz tesnac Mackinac u jezero Huron brzinom kojom se omogućava potpuna promena vode za otprilike svakih 100 godina. Tehnicki ova dva jezera cine jedno jezero.
Jezero Mičigen je peto u svetu po svojoj veličini, dok je drugo po zapremini i treće po površini od svih preostalih Velikih jezera.

Pesak na plažama jezera Mičigen u jugozapadnom Mičigenu često nazivaju “šećerni pesak” jer po veličini i čistoći podseća na zrna sećera. Pesak se takođe naziva i “pevajući pesak” zbog škripanja koje je prouzrokovano visokim sadržajem kvarca, koji se stvara pri hodanju po pesku.

Više od 500 stotina aviona završilo je u vodama jezera, od čega velika većina u vreme drugog svetskog rata.

Zbog hladnih temperatura jezera Mičigen i relativno male kolicine biljnog i životinjskog sveta, ovo jezero ima neke od najzanimljivijih i dobro očuvanih olupina brodova na svetu. Prema procenama stručnjaka više od 3000 brodova završilo je na dnu. U vodama jezera mogu se pronaći olupine brodova stare 100 godina, kod kojih nije sačuvana samo konstrukcija broda već i nameštaj, knjige, ali i ljudski ostatci.

2008. godine čovek po imenu Jim Dryer preplivao je kompletnu dužinu jezera, čitavih 307 milja.

COMMENTS

WORDPRESS: 0