Zakupnine u Americi po prvi put u padu nakon nekoliko godina

Zakupnine u Americi po prvi put u padu nakon nekoliko godina

Dolar nastavlja da jača. Najveći rast od februara
SAD: Članovi porodica dobili većinu “zelenih karti” na osnovu zaposlenja tokom 2022.
“Otišle su i nisu se vratile” – Priča o odlasku mladih sa Balkana!

Prosečna cena zakupnine u SAD u maju 2023. godine opala je u odnosu na maj 2022, što predstavlja prvi godišnji pad najamnine u poslednje tri godine, prema izveštaju Realtor.com objavljenom u ponedeljak.

U maju je nacionalna prosečna cena zakupnine iznosila 1.739 dolara, što je malo više (+3 dolara) u odnosu na april, ali 0,5% manje u odnosu na maj 2022. To je prvi pad od kada Realtor.com prati ove podatke iz godine u godinu od marta 2020. godine.

Zakupnine su postepeno opadale od vrhunca u julu 2022. godine kada su iznosile 1.777 dolara, ali su i dalje gotovo 25% više u poređenju sa 2019. godinom.

Nakon talasa “cenovnog efekta pandemije” tokom većeg dela 2020. godine, najamnine su počele da rastu tokom 2021. godine i do sredine prošle godine, kako su se ljudi vraćali u gradske jezgre na rad i školovanje uživo. Osobe koje bi želele da postanu vlasnici kuća ostale su podstanari jer nisu mogli da priušte kupovinu kuće, a nedostatak stambenih jedinica takođe je doveo do rasta najamnina.

Zapad i Jug su zabeležili pad zakupnina u odnosu na prethodnu godinu u maju od 3% i 0,7%, dok se u srednjem zapadu i severoistoku i dalje beleži rast zakupnina, prema izveštaju. U srednjem zapadu je to verovatno zbog toga što gradovi u tim područjima ostaju pristupačni i imaju nisku stopu nezaposlenosti. Snažno tržište rada na severoistoku takođe povećava potražnju za najamnim stanovima, rekla je Hale.

Gradovi sa najvećim godišnjim skokovima najamnina uključuju Kolumbus u Ohaju (9,3%); Sent Luis u Missouriju (7,7%); i Sinsinati u Ohaju (7,7%). Najveći godišnji padovi najamnina su u Las Vegasu (-6%); oblasti Riverside i San Bernardino u Kaliforniji (-5,9%); i Feniksu (-5,7%).

Očekuje se da će se najamnine nastaviti smanjivati tokom ove godine i naredne, rekla je Hale. Tome će doprineti očekivani porast ponude, uzimajući u obzir istorijski niske nivoe aktivnosti u izgradnji višestambenih objekata koji trenutno traju.

CNN

COMMENTS

WORDPRESS: 0