Zakonodavci najavljuju novi paket pomoći koji neće obezbediti stimulusne čekove od $1200

Zakonodavci najavljuju novi paket pomoći koji neće obezbediti stimulusne čekove od $1200

Grad u Americi dozvolio spavanje u kolima: Kirije za radnike su prevelike
Kalifornija prva država koja je legalizovala digitalne registarske tablice
Prodaja na Chicago Riverwalk-u 54% manja u odnosu na prethodnu godinu

Poslanici su u nedelju zaključili predloženi zakon o olakšicama za COVID-19 koji bi obezbedio otprilike 300 dolara dodatnih saveznih naknada za nezaposlene, ali ne i još jedan krug od 1.200 dolara direktnie pomoći većini Amerikanaca, ostavljajući to pitanje za izabranog predsednika Džoa Bajdena.

Paket pomoći od 908 milijardi dolara koji će biti objavljen u ponedeljak biće priložen većem Zakonu za potrošnju na kraju godine koji je potreban da bi se sprečilo gašenje vlade sledećeg vikenda.
Gotovinske isplate bile su popularne kada je prvi put distribuirana pomoć prilikom prvog pogotka pandemije, a Bajden je u petak izrazio nadu da bi mogao doći drugi ček nakon pregovora.

Ali senatori koji su učestvovali u pregovorima rekli su da čekovi neće biti uključeni kao deo kompromisa, čak su mnogi senatori rekli da protive toj meri.

Senator Dick Durbin iz Ilinoisa, demokrata, nagovestio je da je izuzeće čekova uz obezbeđivanje pomoći malim preduzećima jedini način da se postigne dogovor sa republikancima koji postavljaju čvrsta ograničenja na konačnu visinu sredstava.

Da bi vam dali predstavu, ček od 1.200 dolara košta, na nacionalnom nivou 300 milijardi američkih dolara“, rekao je. „Demokrate su oduvek želele veću pomoć, ali rečeno nam je da ne možemo ništa dobiti pored republikanaca, osim ovog paketa od 900 milijardi dolara.

Plan na kojem radi grupa republikanskih i demokratskih senatora je manje od polovine iznosa koji demokrate žele u visini od 2,2 biliona dolara i gotovo duplo više od “ciljanog” paketa od 500 milijardi dolara koji je predložio lider većine u senatu Mitch McConnell.

Očekuje se da će predlog uključiti oko 300 američkih dolara nedeljno za federalne isplate pomoći za nezaposlene. Produžilo bi se zamrzavanje deložacija za ljude koji ne mogu platiti stanarinu i ponovo odobrio  Paycheck Protection Program da bi se dala druga runda subvencija kompanijama koje se bore sa pandemijom.

Iako se zalagao za čekove od 1.200 dolara, Bajden je rekao da je novi kompromis „odmah potreban“ a da bi dodatna pomoć u vidu stimulusnih čekova mogla uslediti kasnije.

Izvor: Chicago Tribune

COMMENTS

WORDPRESS: 0