Za ove poslove u Americi ne treba fakultet, a godišnja plata iznosi više od $100 000

Za ove poslove u Americi ne treba fakultet, a godišnja plata iznosi više od $100 000

Samovozeći kamioni na putevima Teksasa!
IRS ove nedelje šalje 4 miliona povraćaja poreza za korisnike “unemploymenta”
Carnival Cruise Line otkazuje sva krstarenja do leta 2021. godine

Broj upisanih na fakultete u Sjedinjenim Državama je sada opao za 6,5% u poređenju sa 2019. – najveći dvogodišnji pad koji smo videli u poslednjih 50 godina, prema novom izveštaju Nacionalnog istraživačkog centra. Sve veći broj studenata odustaje od diplomskih studija zbog rastućih troškova, kao i ekonomskih i zdravstvenih implikacija pandemije koronavirusa.

Ako odlučite da ne pohađate fakultet i istražujete puteve za karijere koji ne zahtevaju diplomu, postoji nekoliko jedinstvenih, visoko plaćenih poslova koje možete razmotriti. Šef Odeljenja za statistiku rada Majkl Volf kaže za CNBC da, iako broj poslova koji zahteva bečelor diplomu rastu brže od onih koji to ne čine, pandemija je prekinula ovaj trend.

Najplaćenija zanimanja koja ne zahtevaju diplomu obično su veoma specijalizovane, tehničke uloge koje uključuju opsežnu obuku za posao, kao što su kontrolori letenja. Volf ove poslove naziva „izuzecima od opšteg trenda“ jer je većina uloga koje ne traže diplomce u sektoru usluga i maloprodaji sa nižim platama.

Šminker
Prema Glassdooru: „Šminker je odgovoran za vizuelnu transformaciju izgleda ljudi putem šminke, farbanja, perika i drugih dodataka. Šminkeri mogu raditi u raznim industrijama, uključujući zabavu, modu ili kozmetičke usluge. Uspešni šminkeri poseduju odlične komunikacijske i međuljudske veštine i imaju umetničku ličnost.”

Prosečna godišnja plata: 106.920 dolara

Kontrolor letenja
Prema Glassdoor-u: „Kontrolori letenja obezbeđuju uredne i efikasne operacije i protok vazdušnog saobraćaja kako bi sprečili kašnjenja ili potrebu za preusmeravanjem leta. Moraju biti opširno upoznati sa pravilima vazdušnog saobraćaja, propisima i važećim zakonima, kao i standardnim procedurama kontrole saobraćaja i protokolima za vanredne situacije. Ovo je zanimanje pod velikim stresom koje zahteva sposobnost donošenja brzih odluka pod pritiskom.

Prosečna godišnja plata: 130.420 dolara

Operater nuklearnog reaktora
Prema Birou za statistiku rada: „[Ovi operateri] upravljaju ili kontrolišu nuklearne reaktore, pomeraju kontrolne šipke, pokreću i zaustavljaju opremu, nadgledaju i prilagođavaju kontrole i beleže podatke u dnevnike. [Oni takođe] sprovode hitne procedure kada je to potrebno i mogu reagovati na abnormalnosti, utvrditi uzrok i preporučiti korektivne mere.”

Prosečna godišnja plata:  104,040 dolara 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0