Willis Tower – Najviša zgrada u Čikagu!

Willis Tower – Najviša zgrada u Čikagu!

Kako je Čikago postao svetska prestonica pokretnih mostova?
10 najstarijih gradova u Americi
Internet, GPS, Email.. Predstavaljamo vam 20 američkih izuma koji su promenili svet

Willis Tower (nekada: Sears Tower) je 442,1 metar visoki neboder u Čikagu. Po završetku 1973. godine, nadmašio je Svetski trgovinski centar u Njujorku, i tako je postao najviša zgrada na svetu. Ovu titulu je nosio skoro 25 godina; bila je to najviša zgrada na zapadnoj hemisferi punu 41 godinu, sve dok ga novi Svetski trgovinski centar nije nadmašio 2014. godine. Trenutno je druga po visini zgrada u Sjedinjenim Državama i zapadnoj hemisferi i 16. po visini u svetu. Svake godine vise od milion ljudi poseti njegov Skydeck, najviši u Sjedinjenim Državama, što ga čini jednim od najpopularnijih turističkih odredišta u Čikagu. Zgrada je 2009. godine promenila ime u Willis Tower, nakon što je od svoje izgradnje punih 36 godina nosila ima Sears Tower.

1969. godine, Sears je bio najveći prodajni lanac na svetu, sa oko 350 000 zaposlenih.  Rukovodioci Searsa dosli su na ideju da hiljade zaposlenih koji su bili raspoređeni u kancelarijama širom Čikaga presele u jednu zgradu.

Nakon izbora lokaliteta Sears je od 100 vlasnika kupio 15 starih zgrada i platio 2,7 miliona dolara Gradu Čikagu za deo Quincy Street-a koje je projekat apsorbovao.

Sears, kome je za planiranu konsolidaciju i predviđeni rast bilo potrebno 280.000 kvadratnih metara  poslovnog prostora, naručio je projekat kod arhitekti Skidmore, Ovings & Merrill (SOM). Njihov tim arhitekta Bruce Graham i građevinski inženjer Fazlur Rahman Khan dizajnirao je zgradu kao devet kvadratnih “cevi” (svaka u osnovi zasebna zgrada), sjedinjene u matrici 3 × 3, formirajuci kvadratnu bazu sa stranicama od 225 stopa (69 m).  Svih devet cevi izdizalo bi se do 50. sprata zgrade, gde prestaju severozapadne i jugoistočne cevi. Cevi severoistoka i jugozapada dopiru do 66. sprata; severna, istočna i južna cev završavaju na 90-tom spratu dok preostale zapadne i središnje cevi dosežu 108 spratova

Sears Tower je bila prva zgrada koja je koristila ovaj inovativni dizajn. Bila je strukturalno efikasna i ekonomična: sa 441 metrom visine, pružala je vise prostora i uzdizala se iznad od Empire State Buildinga, a koštala je mnogo manje po jedinici površine. Sistem izgradnje koji se koristio za Sears Tower pokazao se vrlo uticajnim u izgradnji nebodera i bio je korišten u većini novih zgrada, kao i kod trenutno najviše zgrade na svetu, Burj Khalife. Da bi odao počast Khanovim doprinosima, Udruženje građevinskih inženjera države Ilinois postavilo je njegovu skulpturu u predvorju Villis Tower-a.

Visina zgrade bila je ograničena zakonima koje je Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) uvela radi zaštite vazdušnog saobraćaja. Finansiranje kule osigurao je Sears. Sears i grad Čikago odobrili su dizajn, a prvi komad čelika postavljen je u april 1971. Konstrukcija je završena u maju 1973. Izgradnja je koštala oko 150 miliona americkih dolara, što je ekvivalent 850 miliona dolara u 2019.godini

Villis Tower osmatračnica, nazvana Skydeck, otvorena je 22. juna 1974. Smeštena je na 103. spratu na nadmorskoj visini od 412 metara, najviša je osmatračnica u Sjedinjenim Državama i jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija u Čikagu. Turisti mogu da iskuse kako zgrada lebdi na vetru i da u dobrim vremenskim uslovima vide daleke ravnice države Ilinois i preko jezera Mičigen do Indiane, Mičigena i Viskonsina. Liftovi stižu do vrha za oko 60 sekundi a godišnje je poseti oko 1,7 miliona turista.

COMMENTS

WORDPRESS: 0