Vrednost dolara na najnižem nivou ove godine, ali to i nije tako loša vest

Vrednost dolara na najnižem nivou ove godine, ali to i nije tako loša vest

NASA najavila povratak astronauta na mesec u 2024. godini
Čikago: Metra dodaje i šesti praznični voz, karte po ceni od 5 dolara
Goldman Saks nema lepe vesti za kupce stanova u Americi

Američki dolar kreće se ka gubitku od 3,7% ovog meseca u odnosu na šest najvažnijih valuta, što bi predstavljalo njegov najgori mesečni rezultat u poslednjih godinu dana.

To je dobra vest za zemlje koje se oslanjaju na uvoz sirovina, kao i za države koje otplaćuju dugove u dolarima. Međutim, američke kompanije i potrošači mogli bi se suočiti sa većim troškovima za uvoznu robu. S druge strane tu su i dobre vesti.

Fed će smanjiti kamatne stope

Indeks dolara Sjedinjenih Američkih Država beležio je rast između sredine jula i početka oktobra, povećavši se za više od 7%, dok su pozitivni ekonomski podaci iz Sjedinjenih Američkih Država podsticali očekivanja da će Federalne rezerve zadržati visoke kamatne stope.

Više kamatne stope obično povećavaju vrednost valute privlačeći više kapitala iz inostranstva u zemlju – kako investitori očekuju veći povrat ulaganja – što povećava tražnju za valutom.

Međutim, u poslednjih par nedelja, znakovi da se američka ekonomija konačno usporava ubedili su investitore da je Fed završio sa povećanjem troškova zaduživanja i uskoro će se okrenuti smanjenju kamatnih stopa.

Cameron Willard, iz tima za kapitalne tržišta u švedskoj banci Handelsbanken, takođe očekuje da će dolar nastaviti postepeno da opada tokom prvog polugodišta naredne godine, ali smatra da će zelena novčanica verovatno promeniti smer kasnije tokom godine.

edition.cnn.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0