Vozači kamiona:10 zanimljivih činjenica o trucking-u u Americi

Vozači kamiona:10 zanimljivih činjenica o trucking-u u Americi

Neredi i pljačke širom Čikaga, više od 100 uhapšenih
Srđan General, američki komičar srpskog porekla govori za Chicago Glasnik!
NASA otkrila novu planetu sličnu Zemlji: Udaljena je “samo” 40 svetlosnih godina

Naravno, verovatno znate osnove o industriji transporta: to uključuje velike mašine na točkovima i ljude koji putuju kilometrima da bi prevozili velike terete od tačke A do tačke B. Međutim, postoji više stvari u industriji transporta nego što ljudi misle.

Evo 10 najzabavnijih činjenica o kamionima i njihovim najboljim čuvarima – vozačima:

#1 6% vozača – su žene!

Industijom transporta mogu dominirati muškarci; međutim, sve više žena bira kamionski prevoz kao karijeru sa punim radnim vremenom. Ove dame iz različitih entičkih i starosnih grupa čine 6 procenata industrije – ili ukupno 234.000 vozača, prema Američkom udruženju kamiona.

#2 Kamiondžije provode 240+ noći daleko od svojih porodica

Zamislite sve posebne trenutke koje kamiondžije propuštaju:prvi koraci svoje dece; prvi golovi; mature, i naravno, veliki praznici u Sjedinjenim Državama. Ovo je razlog zašto uvek trebamo biti zahvalni kamiondžijama!

#3 Vreme za dopunu goriva

Komercijalni kamioni troše 20.500 galona goriva svake godine. Sa prosečnom cenom po galonu za dizel kamione – zamislite kolika je to količina novca koju kamiondžije plaćaju godišnje na pumpama!

#4 Sletanje na mesec

U Sjedinjenim Državama ima blizu 16 miliona aktivnih kamiona sa preko 3,5 miliona kamiondžija za volanom. To znači da ako biste mogli da nagomilate vozila jedno na drugo u visinu – ona bi stigla do Meseca!

#5 Putanja do Meseca

I, ako dodate godišnju razdaljinu koju pređe svih 16 miliona  kamiona (na oko 115.000 milja svake godine za kamiondžije malih preduzeća), to bi bilo jednako 300 milijardi milja – ili 651.000 plus povratnih putovanja sa Meseca!

#6 Teretni transport u Sjedinjenim Državama

Da li ste znali da više od 72 procenta godišnjeg transporta tereta u Americi čine prevozi od strane kamiondžija? Samo u 2019.godini, teret je predstavljao 11,84 milijarde tone robe (ATA). Ovo je bilo povećanje od otprilike 3 procenta u odnosu na 2018.godine.

#7 EPA regulative su pooštrene

Tokom poslednje dve decenije, EPA propisi su smanjili 95% emisije gasova iz heavy-duty kamiona. Čist dizel znači čistiji vazduh!

#8 Kamionima treba više vremena za zaustavljanje

Kamionima je potrebno oko 40% više vremena za zaustavljanje u poređenju sa automobilima – to znači da su im potrebna oko tri fudbalska terena da bi se potpuno zaustavili pri brzinama na autoputu.

#9 Nesreće koje ukjučuju kamione

Većina saobraćajnih nesreća nastaje usled iznenadne ili nestabilne promene trake praćene oštećenjem kao što su padanje vozača u san tokom vožnje, alkohol u krvi ili bolest. Tokom 2019.godine, ukupno 2.374 fatalnih nesreća u Americi uključuju kamione i autobuse. Čuvajte se, i obavezno se zaustavite ako ste pospani!

#10 Rast industrije kamiona

Industrija transporta je u procvatu i očekuje se da će porasti za 21% do 2022.godine; a pošto je ovo industrija vredna više milijardi dolara sa stabilnom platom i sigurnošću posla, to je vredan izbor karijere za mlade odrasle osobe ili bilo koga ko traži uzbudljivu promenu karijere.

 

Izvor: Jittruckparts.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0