Vlasnici kuća u Ilinoisu bi mogli da dobiju do $30000 kao olakšice za hipoteku

Vlasnici kuća u Ilinoisu bi mogli da dobiju do $30000 kao olakšice za hipoteku

Čikaški Field Museum omogućiće stanovnicima Ilinoisa besplatan ulaz u septembru
Najširi put u Americi ima neverovatnih 26 traka – Saznajte gde se nalazi
Druga sezona serije Senke nad Balkanom dostupna na Amazonu

Državna uprava za stambeni razvoj ponovo otvara program pomoći za hipoteke za vlasnike kuća pogođenih pandemijom virusa COVID-19.

Asocijacija fonda za pomoć vlasnicima kuća Ilinoisa (ILHAF – Illinois Homeowner assistance fund) počeće sa radom u utorak, 01.novembra i obezbediće do 30.000 dolara hipotekarne pomoći vlasnicima kuća koji ispunjavaju uslove – isplaćene direktno serviseru, poreskom organu ili drugom odobrenom entitetu – dok vlasnici kuća rade da povrate svoje finansijsko stanje u pređašnje stanje.

Bez obzira da li vlasnici kuća imaju hipoteku, obrnutu hipoteku (reverse mortgage) ili su bez hipoteke, program može finansirati dospele stambene isplate i do tri meseca budućih plaćanja.

Program je besplatan i sredstva su bespovratna. Informacije o aplikaciji, programu i ažuriranja se mogu naći na sajtu illinoishousinghelp.org. Prijave se primaju do 23:59h u utorak, 31.januara 2023.godine.

Nijedan stanovnik Ilinoisa ne bi trebalo da bira između plaćanja hipoteke i stavljanja hrane na sto“, rekao je guverner JB Pritzker. „Zato smo osnovali Fond za pomoć vlasnicima kuća u Ilinoisu kako bismo pružili preko potrebnu pomoć našim stanovnicima koji su se borili tokom pandemije“.

Da bi se kvalifikovali za pomoć, vlasnici kuća u Ilinoisu moraju iskusiti finansijske poteškoće zbog pandemije COVID-19 posle 21.januara 2020.godine (uključujući teškoće koje su počele pre 21.januara 2020.godine, ali su se nastavile i nakon ovog datuma).

Oni takođe moraju trenutno da poseduju svoj dom i žive u njemu, u Ilinoisu kao primarnom prebivalištu, da kasne najmanje 30 dana sa svojim mesečnim stambenim isplatama i da imaju prihod domaćinstva na ili ispod 150% srednjeg prihoda u oblasti.

Država Ilinois je posvećena da obezbedi da vlasnici kuća koji se bore zbo gove užasne pandemije mogu da ostanu u svojim domovima“, rekla je izvršna direktorka ILHAF-a, Kristin Faust. „Osmislili smo ILHAF program kako bismo osigurali da najugroženija domaćinstva imaju prioritet kako bismo sprečili oduzimanje imovine i osigurali da im se pruži prilika da budu u toku sa svojim mesečnim troškovima stanovanja“.

Potencijalni podnosioci zahteva moraju da pokažu da su ili komunicirali sa svojim davaocem hipoteke o svojoj trenutnoj nesposobnosti da plate rate, ili da su tražili savetovanje od savetodavne organizacije koju je odobrio HUD.

Zainteresovani vlasnici kuća se snažno ohrabruju da prisustvuju informativnoj sesiji koju organizuje ILHAF ili neki od naših stambenih partnera. Raspored sesija je objavljen online (možete ga videti klikom OVDE). Za one koji nemaju pristup računaru ili internetu, kontaktirajte dežurnu liniju ILHAF-a na 1-866-IL-HELP (866-454-3571).

Vlasnici kuća koji su dobili pomoć u prethodnom krugu ILHAF-a mogu se prijaviti za dodatnu pomoć u ovom krugu. Međutim, maksimalna pomoć koja se ukupno može pružiti aplikantima u oba kruga je 30.000 dolara.

ILHAF se finansira kroz aproprijaciju u saveznom Zakonu o američkom planu spasavanja iz 2021.godine, koji je potpisan u martu 2021.godine. Oslobađanje od 1,9 biliona dolara za ekonomske podsticaje osmišljeno je da ubrza oporavak od pandemije COVID-a 19.

Državi Ilinois je dodeljeno 386,9 miliona dolara koje je Generalna skupština Ilinoisa dodelila IHDA-i.

 

Izvor: Fox32chicago.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0