Više od milion stanovnika Ilinoisa dobiće po 340 dolara odštete od Facebooka

Više od milion stanovnika Ilinoisa dobiće po 340 dolara odštete od Facebooka

Kalifornija: Novi zakon će kažnjavati stanovnike koji ne recikliraju otpad
Danas počinje Festival “Taste of Chicago To-Go”
Evo kolika je neto vrednost prosečnog Amerikanca

Više od milion Facebook korisnika u Iliniosu će dobiti oko 340 dolara nakon što je ta kompanija uspela da se dogovori sa tužilaštvom.

Naime, ova korporacija je prikupljala podatke korisnika bez njihove saglasnosti uz pomoć tehnologije prepoznavanja lica, prenosi Mondo.

Glavni sudija na ovom slučaju je odobrio nagodbu nakon šest godina od kada je počeo ovaj pravni postupak.

“Ovaj novac će doći direktno iz džepova kompanije Facebook”, ističe američki okružni sudija Džejms Donata.

“Ovo kršenje zakona nije izvuklo ni centa iz džepova žrtvi. Ovo je pravi novac sa kojim će Facebook platiti, odnosno kompenzovati zbog opipljive štete privatnosti koju su pretrpeli korisnici”, rekao je on.

Tužba je podignuta 2015. godine, a tvrdila je da su usluge “tag sugestije” koja koristi tehnologiju prepoznavanja lica kako bi mogla da označi korisnike na drugim fotografijama, kršile zakon BIPA (Illinois Biometric Information Privacy Act). Sve te žalbe su potom spojene u jednu veliku tužbu i prebačene su na savezni sud u Kaliforniju.

Ova savezna država je još 2008. godine uspostavila ovaj zakon i on važi kao jedan od najvažnijih i najjačih zakona o biometrijskim podacima u toj zemlji. Ona zahteva da se od korisnika traži odobrenje za prikupljanje biometrijske date kao što su otisak prsta, glas, geometrija lica ili skeniranje ruke i lica. Pored toga, te kompanije moraju da štite takve podatke kao što to rade sa svim ostalim osetljivim ličnim podacima.

Facebook je prekršio zakon kada je predstavio “tag sugestiju” opciju, a tom prilikom nisu dobili ovlašćenje korisnika za upotrebu iste. Preko 7 miliona korisnika je pogođeno ovim problemom, a zakon ističe da kazne idu od 1.000 dolara za slučajne povrede, dok je 5.000 dolara kazna ako su to svesno uradili. Da je kojim slučajem počelo suđenje, te da presuda nije bila u korist Facebook kompanije, verovatno bi morali da plate više od 35 milijardi dolara, prenosi ArsTechnica.

Ta korporacija je pokušala da se dogovori u junu 2020. godine da plati kaznu “svega” 550 miliona dolara, ali sudija je odbio takvu ideju. Ipak, ove nedelje je dogovoreno da se isplati 650 miliona dolara, od čega će 110 miliona ići tužiocu, dok će ostatak biti podeljen na više od 1,6 miliona ljudi koji su podneli zahtev. Što znači da bi po jednom korisniku, Facebook morao da isplati oko 338 dolara.

Iako nije 1.000 dolara ili 5.000 po korisniku, Zakerbergova kompanija mora da plati veliku svotu novca. Tako je na primer 2017. godine kompanija Equifax morala da isplati ukupno 147 miliona dolara korisnicima čiji su podaci ukradeni.

Izvor: Mondo

COMMENTS

WORDPRESS: 0