Više od 26 miliona Amerikanaca bez posla zbog pandemije

Više od 26 miliona Amerikanaca bez posla zbog pandemije

10 poznatih imigranata koji su učinili Ameriku velikom
Zašto veliki broj prodavaca širom SAD ne prihvata American Express kartice?
Veliki udarac na novčanike građana: Zašto se još jedan lanac jeftinih prodavnica zatvara

Rekordnih 26,5 miliona Amerikanaca prijavilo se za nadoknade nezaposlenima od polovine marta, čime je prekinut najduži porast broja zaposlenih u istoriji SAD. Poslovne aktivnosti su bile najniže u aprilu, a kupovina stanova i kuća je u martu bila najniža u poslednjih šest i po godina.

Sekretarijat za rad saopštio je da se u poslednjih nedelju dana (zaključno sa subotom, 18. aprilom) za nadoknade nezaposlenima prijavilo 4 miliona i 427 hiljada Amerikanaca, a u nedelji pre toga (zaključno sa 11. aprilom) bilo je 5,237. Od 21. marta, bez posla je ostalo 26 miliona i 453 hiljade Amerikanaca, što je 16,2 odsto ukupne radne snage. Od septembra 2010. godine otvoreno je 22 miliona radnih mesta, ali je taj trend zapošljavanja zaustavljen u februaru.

Zbog privrednog pada održavaju se protesti, koji se smatraju političkim, na kojima se zahtevaa da savezne i lokalne vlasti otvore ekonomiju. Predsednik SAD Donald Tramp, koji želi i drugi mandat, takođe želi da što pre privreda počne da funkcioniše.

Savezne države čiji su guverneri uglavnom republikanci otvaraju ekonomiju i pored upozorenja stručnjaka da postoji rizik od ponovne zaraze koronavirusom. Ekonomisti upozoravaji da nema garancija da će se Amerikanci osećati da je bezbedno ići u tržne centre.

Prodaja kuća pala je za 15,4 odsto u odnosu na godišnji sezonski nivo za mart, što je najniži mesečni nivo od od jula 2013.

Izvor: Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0