Virgin Galacitic pokreće komercijalne letove u svemir. Cena do $450 000 po osobi

Virgin Galacitic pokreće komercijalne letove u svemir. Cena do $450 000 po osobi

Najbolje srednje škole u Americi: Payton College iz Čikaga našao se na 5. mestu
Elon Musk: Uz platformu “X” banka Vam više neće biti potrebna
Zakonodavci najavljuju novi paket pomoći koji neće obezbediti stimulusne čekove od $1200

Ovog leta, Virgin Galactic će konačno početi da leti sa plaćenim putnicima do granice svemira u svom raketnom avionu SpaceShipTwo. Prvi let, misija nazvana Galactic 01, će se lansirati već 27. juna.

Ako Galactic 01 uspešno dostigne granicu svemira kao što se očekuje, biće to dugo očekivano – gotovo 20 godina. Osnivač Virgin Galactic-a, Richard Branson, prvi put je najavio svoj ulazak u industriju svemirskog turizma 2004. godine, s ciljem da putnike počne da leti već 2007. godine. Odlaganja i tragična nesreća tokom leta su usporili napredak. Iako je Branson leteo u SpaceShipTwo-u u julu 2021. godine, Virgin Galactic još uvek nije imao komercijalni let.

Letovi ovog leta trebali bi to da promene. Kompanija je napokon spremna da otvori vrata za svoj red od preko 800 čekajućih putnika, koji su platili između 250.000 i 450.000 dolara po osobi. Međutim, možda je to suviše malo i suviše kasno da bi Virgin Galactic postao održiv igrač u svemirskoj turističkoj igri. Virgin Galactic je osnovan u zraku optimizma koji je stvorio vazduhoplovni inženjer Burt Rutan i njegova kompanija Scaled Composites. Rutan i Scaled Composites su dizajnirali i izgradili suborbitalni svemirski avion nazvan SpaceShipOne, koji je uspešno dva puta leteo u svemir u roku od dve nedelje 2004. godine, osvojivši 10 miliona dolara Ansari X-Prize. Kasnije te godine, Branson se udružio s Ratanom da razvije SpaceShipTwo, i tako je nastao Virgin Galactic.

Kao i SpaceShipOne, Virgin Galactic SpaceShipTwo je raketno pokretani svemirski avion. Nosi ga veći avion nazvan WhiteKnightTwo, a svemirski avion se odvaja na visini od 49.000 stopa, raketni motor se pali i pogoni svemirski avion do visine od nešto više od 50 milja, što se smatra granicom spoljašnjeg svemira prema vladi SAD-a. SpaceShipTwo se zatim spušta nazad ka Zemlji, koristeći inovativni sistem “feathering”, koji rotira zadnje krilo svemirskog aviona prema gore i prema prednjem delu aviona, koristeći aerodinamički otpor da uspori letelicu tokom povratka.

Pop SCI

COMMENTS

WORDPRESS: 0