“VERNI PRECIMA I SEBI” – Naučite vašu decu srpskoj istoriji!

“VERNI PRECIMA I SEBI” – Naučite vašu decu srpskoj istoriji!

Fudbalska reprezentacija Srbije stiže u Ameriku. Protiv SAD u Los Anđelesu
Ovaj grad na severu Ilinoisa spada među najromantičnije u Americi
Evo koliko biste novca imali da ste uložili $1.000 u McDonald’s pre 10 godina

 

Ukoliko želite da naručite vaš primerak knjige “Verni precima i sebi”, pošaljite email na office@sankt-johannes.se. Sav prihod od prodaje knjiga namenjen je za stipendije naših studenata u dijaspori pod pokroviteljstvom Fondacije “Sveti Jovan” iz Stokholma.

Велики немачки песник Јохан Волфганг Гете (1749-1832) представу о српском свету стицао је упозвајући његову епску поезију. Дивећи се српској народној епици, Гете је истовремено исказао дубоко поштовање према народу из којег је она потекла. Код немачког песника Срби су то поштовање заслужили јер су остали доследни у верности себи, као и идејама и завештању предака. Два века су протекла од Гетеове „дефиниције“ Срба. Као и за осталу Европу, та два века су и за српски народ представљала време бурних дешавања, горких разочарења, али и велике стваралачке енергије. Глобалистичко, убрзано време у коме живимо, потире и брише наше старе традиције и вредности.

Овај приручник намењен је у првом реду Србима у расејању. Својевремено је Милош Црњански видео српску историју као процес сталних сеоба. Тешко је одредити колико Срба данас живи изван своје матице. У сваком случају, у односу на број становника у матичним земљама, Срби имају бројну дијаспору. Са сваком новом генерацијом бледело је сазнање о земљи порекла, о језику, историји и традицији народа коме се припада. Због тога се очување  свести о српском идентитету стално испољавало као потреба Србима у дијаспори. Овај припручник представља скроман прилог том напору.

Ради боље прегледности, текст приручика подељен je у три тематске целине: Државе и друштво; Вера и Црква; Наслеђе и стваралаштво. Основни текст у њима прате као додатна објашњења разни текстуални прилози, илустрације, те бројне географске и историјске карте. У односу на основни текст, текст прилога штампан је другачијим фонтом. На крају рукописа се налазе објашњења мање познатих појмова. Издавачи су „Братство Свети Јован“ из Стокхолма и „СПКД Просвјета“ из Бања Луке, две институције које се, свака на свoј начин, брину о српској традицији, историји, просвети и култури уопште.

 

Изводи из рецензија

 

Желео бих да препоручим Вашој пажњи популарну синтезу српске историје и културе, потеклу из пера Жељка Вујадиновића и Душка Топаловића.

Реч је о добродошлој и целовитој историји српског народа и његових држава, као и прегледу културне историје, те обичаја и достигнућа појединих великана рођених на овим просторима. Књига ВЕРНИ ПРЕЦИМА И СЕБИ… представља научно доказану реконструкцију историје српског народа на прецизан, учен, једноставан и разумљив начин. Реч је о комбинацији хронолошког и феноменолошког приступа, који аутори примењују успешно и са мером. Од посебног је значаја спремност аутора да не примењују принцип „временске дистанце“, услед чега у свом раду представљају прошлост српског народа све до првих година 21. века. Тако су у преглед српске историје укључили и бурне ратне године из последње деценије прошлог века као и прве фазе транзиције и процеса који су и данас у току.

Књига ВЕРНИ ПРЕЦИМА И СЕБИ… представља добро срочени историјски преглед који лапидарно и са великом ерудицијом представља сложене садржаје. Управо зато, она је квалитетан садржај по мери широке публике каква је наш народ у расејању, а нарочито млади чије су везе са завичајем слабе и временом постају све малобројније.

 

Проф. др Чедомир Антић,

Филозофски факултет у Београду

 

 

(….) У Уводу (стр. 7–8) аутори кажу да је приручник намењен „у првом реду Србима у расејању”, али се са сигурношћу може рећи да је овај приручник намењен свима онима који желе знати значајне податке из наше историје, културе, цркве, вере, али и о целокупном српском бивствовању од доласка наших предака на Балканско полуострво.  Заправо, овај приручник је на једном место сабрао нашу „личну карту” на овим просторима од досељавања Срба на Балкан до данас. Чињеница је да овако конципиран приручник не нуди све податке, али нуди оне основне, који се морају знати,  ово је приручник који ће моћи стајати уз Буквар, као култну књигу почетног читања и памћења. Стога ће овај приручник бити од користи и оним Србима који нису само у „расејању”, већ живе на простору бивше Југославије, тј. шест новостворених држава. Ипак, чињеница је да му је циљна група велики број Срба у расејању, а њих је данас безмало колико и оних у матици. (…..)

 

Проф. др Вељко Брборић,

Филолошки факултет у Београду

 

Ова књига је необична. Рекао бих да она нема узора у модерној приручној литератури. Аутори су на малом броју страница успјели да представе и историју и традицију Срба, да покажу њихово међусобно прожимање,  а понегдје и њихово међусобно одударање. У књизи су своје мјесто нашле историја српске државности, оличена у историји српских држава, историја њихових друштава, затим утемељеност српског вјеровања у Светосављу, а на крају и појединачно стваралаштво и цјелокупно културно насљеђе.

„Вишеслојност“ текста и разноврсност садржаја можда су најупечатљивији у поглављу Вера и Црква. У кратким цртама читалац се упознаје са историјом Српске Православне Цркве, али и са насљеђем Светог Саве које је, са Косовским завјетом, одредило српски идентитет. У складну цјелину уклопљени су посебни текстови о манастирима и црквама, вјерским учитељима и патријарсима. Још један „слој“ приче аутора представљају умјешна казивања о Крсној слави и Великим празницима.  Сав текстуални дио употпуњен је богатим ликовним прилозима.(….)

Јереј др Драган Шућур,

Бања Лукa

COMMENTS

WORDPRESS: 0