Vakcinisani Amerikanci imaju pravo da se okupljaju bez maski

Vakcinisani Amerikanci imaju pravo da se okupljaju bez maski

Objavljene cene karata za NASCAR trku u Čikagu. Najskuplje ulaznice koštaju preko 3.000 dolara
Ovo su najpopularniji lanci brze hrane u Americi za 2021.godinu
Čikago izabran za grad sa najboljom arhitekturom u Americi

Amerikanci koji su u potpunosti vakcinisani mogu da se sastaju sa drugim vakcinisanim ljudima u zatvorenom prostoru bez nošenja maski ili držanja distance, navodi se u smernicama federalnih zdravstvenih zvaničnika.

Takođe se ističe da vakcinisani građani mogu da se okupljaju na isti način – u okviru jednog domaćinstva – sa onima kod kojih postoji mali rizik od teških simptoma Kovida 19 – na primjer vakcinisani deka i baka mogu da posete zdravu decu i unuke.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su u ponedeljak smernice za vakcinisane građane, nakon što se sve više odraslih u SAD vakciniše i postavlja pitanje da li zbog toga ima veću slobodu da posećuje članove porodice, putuje ili radi druge stvari koje su bile uobičajene pre pandemije koronavirusa.

“Znamo da ljudi žele da se vakinišu kako bi ponovo mogli da rade stvari u kojima su uživali, sa ljudima koje vole”, saopštila je direktorka CDC-a Rošel Valenski.

Valenski je na konferenciji za novinare ocenila da su smernice “prvi korak” kao povratku u normalu kada je reč o okupljanjima. Dodala je da će biti odobren veći broj aktivnosti za vakcinisane pojedince kako bude padao broj zaraženih i smrtnih slučajeva i kako se bude vakcinisao veći broj Amerikanaca, a bude dostupno i više podataka o tome da li oni koji su primili vakcinu mogu da se zaraze i šire virus.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i dalje preporučuju da građani koji su u potpunosti vakcinisani nastave da nose maske, izbegavaju velika okupljanja i fizički se distanciraju od drugih kada su u javnosti. Takođe se vakcinisanim ljudima savetuje da se testiraju ako imaju simptome koji su povezani sa Kovidom 19.

Preporučuje se i da se izbegavaju putovanja koja nisu neophodna i da se osobe koje putuju testiraju, što bi moglo da bude zbunjujuće za vakcinisane građane koji se nadaju da će moći da posete porodicu u drugim krajevima zemlje ili u inostranstvu.

U novim smernicama ne pominje se ni odlazak u restorane ili na druga mesta, iako guverneri ukidaju ograničenja na rad biznisa, kaže Leana Ven, lekarka i profesorka javnog zdravlja na Univerzitetu Džordž Vašington.

Zvaničnici ističu da se osoba smatra u potpunosti vakcinisanom dve nedelje nakon što je primila poslednju potrebnu dozu vakcine. Oko 30 miliona Amerikanaca – ili samo oko 9 odsto populacije – do sada je u potpunosti vakcinisano vakcinom koju su odobrile federalne vlasti, pokazuju podaci CDC-a.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0