Uspešno lansiran “Odisej”, prva misija agencije NASA na Mesec još od 1972. godine

Uspešno lansiran “Odisej”, prva misija agencije NASA na Mesec još od 1972. godine

USCIS šalje dve trećine radnika na odmor nakon neuspelih pregovora oko novog paketa pomoći
Državljani Srbije koji žive u SAD mogu glasati na referendumu o promeni Ustava! Evo kako da se prijavite
15 najboljih mesta Amerike u kojima možete živeti i dočekati penziju

Svemirska letelica “Odisej” uspešno je u četvrtak lansirana iz svemirskog centra Kenedi na Floridi, kao drugi ovogodišnji pokušaj jedne privatne kompanije da sleti na Mesec.

Misija “IM-1”, koji je pokrenula kompanija Intuitive Machines sa sedištem u Hjustonu, ima za cilj da postigne takozvani “meki dodir sa Mesecom”, želeći time da postane prva nevladina agencija kojoj je to pošlo za rukom još od NASA-inih misija Apolo, okončanih pre više od 50 godina.

Sonda, odnosno lender, Nova-C poletela je na vrhu rakete Falcon 9 kompanije SpaceX, a lansiranje je kasnilo zbog veoma visokih temperatura koje su ometale punjenje goriva. NASA je potvrdila uspešno odvajanje sonde od rakete, istakavši revolucionarni značaj njenog leta.

Letelicu pokreće novi superhlađeni motor na tečni metan i kiseonik, što joj omogućava brzo putovanje do Meseca uz izbegavanje duže izloženosti visokom zračenju Van Alenovog pojasa (područje naelektrisanih čestica koji oko Zemlje koje nastaje zahvaljujući njenom magnetnom polju).

Uprkos početnom kašnjenju, “IM-1” bi na Mesec, odnosno na krater Malapert A udaljen 300 kilometara od mesečevog južnog pola, trebalo da sleti 22. februara.

“Ova misija je prilika da se Sjedinjene Američke Države vrate na Mesec po prvi put od 1972. godine”, istakao je Trent Martin iz kompanije Intuitive Machines.

smartlife.mondo.rs

COMMENTS

WORDPRESS: 0