USCIS uvodi novi obrazac I-9 za proveru identiteta i zaposlenja radnika u SAD

USCIS uvodi novi obrazac I-9 za proveru identiteta i zaposlenja radnika u SAD

Besplatan ulaz u sve nacionalne parkove: Nedelja nacionalnih parkova počinje 20. aprila
U državi Njujork nalazi se ostrvo sa kućom i drvetom na samo 300m2
Teksas: Imigrante će hapsiti zbog nezakonitog prelaženja granice

Američki poslodavci koriste ovaj obrazac kako bi proverili identitet i radnu dozvolu svojih zaposlenih.

Agencija za državljanstvo i imigraciju Sjedinjenih Američkih Država (USCIS) je u petak najavila novu verziju Formulara I-9, poznatog i kao Verifikacija prava na zaposlenje(Employment Eligibility Verification). Poslodavci u Sjedinjenim Državama koriste ovaj obrazac kako bi proverili identitet i radnu dozvolu svojih zaposlenih.

“Nedavno ažurirani Formular I-9 sadrži brojne izmene u obliku i uputstvima kako bi se olakšalo njegovo korišćenje i smanjio teret za poslodavce i zaposlene koji su povezani s ovim obrascem”, objavila je federalna agencija u obaveštenju objavljenom u Federalnom registru.

Šta je promenjeno?

Evo ključnih izmena na Formularu I-9:

Kraći odeljci: Smanjeni su odeljci 1 i 2 kako bi stali na jednu jednostranu stranicu. “Više polja je spojeno u manje polja kad god je to bilo moguće”, napisao je USCIS.

Potvrda prevodioca (Dodatak A): Dodatak A je sada poseban dodatak koji poslodavci mogu lako dati zaposlenima da ga popune i vrate.

Provera i ponovno zapošljavanje (Dodatak B): Dodatak B, koji se koristi kako bi se proverilo da zaposleni i dalje ima važeću radnu dozvolu, takođe je premešten u zaseban dokument.

Promene u terminologiji: Termin “stranac ovlašćen za rad” u Odeljku 1 je zamenjen sa “nezavisno lice ovlašćeno za rad”. Takođe, razlika između “nezavisnog lica koje nije državljanin” i “nezavisnog lica ovlašćenog za rad” je pojasnjena.

Unapređena upotrebljivost: Ažurirani obrazac je dizajniran da bude kompatibilan s tabletima i mobilnim uređajima, olakšavajući poslodavcima i zaposlenima elektronsko popunjavanje.

Simplifikovana uputstva: Dužina uputstava je smanjena sa 15 na 8 stranica. Mere protiv diskriminacije: Obaveštenje na vrhu Formulara I-9 je ažurirano kako bi poslodavcima pružilo jasnije smernice kako izbeći diskriminaciju tokom procesa verifikacije.

Alternativni pregled dokumenata: Novi Formular I-9 uključuje polje koje poslodavci mogu koristiti kako bi naznačili kada su pregledali dokumentaciju zaposlenog koristeći alternativnu proceduru koju odobrava Služba za domovinsku bezbednost (DHS), umesto tradicionalnog pregleda uživo.

KADA SE UVODI NOVA VERZIJA?

Poslodavci mogu početi koristiti ažurirani Formular I-9 (Rev. 08/01/23) od 1. avgusta 2023. Međutim, mogu nastaviti koristiti prethodnu verziju (Rev. 10/21/19) do 31. oktobra 2023. Nakon tog datuma, starija verzija postaje zastarela.

Imajte na umu da je pravilno popunjavanje i čuvanje Formulara I-9 od ključnog značaja, a nepridržavanje može dovesti do građanskih ili čak krivičnih kazni. Stoga, uverite se da ste upoznati sa novim obrascem i njegovim uputstvima kako biste izbegli bilo kakve probleme u budućnosti. Trenutni Formular I-9 možete preuzeti sa veb sajta USCIS-a.

Razmišljate li o sponzorstvu stranog zaposlenog za radnu vizu? Mi predstavljamo prednosti i mane sponzorstva radne vize.

COMMENTS

WORDPRESS: 0