USCIS: Troškovi aplikacije za “Zelenu kartu” biće duplo skuplji, koštaće više od $3500

USCIS: Troškovi aplikacije za “Zelenu kartu” biće duplo skuplji, koštaće više od $3500

Sezona povraćaja poreza stiže i biće najsloženija do sada. Evo šta sve treba da znate
Zanimljive činjenice o imigraciji u Sjedinjenim Državama za koje niste znali
ŠKOLSKI SISTEM U AMERICI

 

Troškovi za podnošenje prijave za zelenu kartu bi mogli da porastu za čak 130% prema novom predlogu objavljenom u utorak.

Podnosioci prijave za zelenu kartu koji apliciraju za prilagođavanje svog statusa u SAD bi mogli da plate više od 3.500 dolara državnih taksi, što je drastično povećanje u odnosu na trenutnu taksu od 1.760 dolara, prema Službi za državljanstvo i imigraciju Sjedinjenih Država (USCIS).

Šta se zapravo dešava?

USCIS je ove nedelje objavio dugo očekivani predlog kojim će se povećati takse za prijavu za skoro svaku kategoriju imigranata u SAD. Dok je rano izveštavanje štampe bilo fokusirano na značajno povećanje cena za vize zasnovane na zapošljavanju kao što je H1B, sajt Boundless je otkrio da će se porodične prijave za imigrante takođe suočiti sa dramatičnim povećanjem naknada. Ovo uključuje udvostručenje ukupnih naknada sa 1760 dolara na preko 3640 dolara za mnoge prijave za zelenu kartu zasnovane na braku kada se uključi i obavezna peticija I-130 za člana porodice. Pored toga, naknade za pratnju dece više neće biti smanjene, a njihovi troškovi će parirati prijavama odraslih. Za četvoročlanu porodicu imigranata, troškovi dovođenja supružnika i dvoje dece u Sjedinjene Države mogli bi premašiti 10.000 dolara, prema ovom novom predlogu naknade.

USCIS green card fee increases 2023

 

Ostale prijave za imigrante će takođe poskupeti: Zahtev za vizu verenika/verenice će se povećati za 35%, sa 535 na 720 dolara; Zahtev za srodnika će se povećati za 53%, sa 535 na 820 dolara; a Zahtev za ukidanje uslova će se povećati za 76%, sa 680 na 1.195 dolara.

Zašto se dešavaju ove promene?

Predložena povećanja taksi se očekuju, pošto je agencija obavezna da uradi reviziju svojih struktura imigracionih taksi svake dve godine. USCIS prima otprilike 96% svojih sredstava od taksi za podnošenje prijava i nije uveo nove naknade od 2016.godine. Agencija koja nema sredstava se suočava sa kadrovskim izazovima i sve većim brojem zaostalih prijava. Direktor USCIS-a Ur. M. Jaddou izjavio je da bi nova struktura naknada omogućila agenciji da „poboljša operacije usluga korisnicima i upravlja dolaznim opterećenjem“.

Kada će ove promene stupiti na snagu?

Od USCIS-a se zahteva da sledi poseban proces koji je propisan Zakonom o administrativnim procedurama da bi se donele velike promene u njihovim uslugama i rasporedu naknada. Prvi korak je objavljivanje predloženog konačnog pravila, koje je objavljeno 04.januara 2023.godine. Nakon objavljivanja predloga, agencija mora da sprovede 60-dnevni period za iznošenje mišljenja javnosti kako bi prikupila povratne informacije javnosti o predlogu. Kada se period za komentare završi, agencija može preduzeti različite radnje, uključujući modifikaciju ili povlačenje predloga. Nakon bilo kakvih modifikacija na osnovu povratnih informacija, konačno pravilo će biti objavljeno. Ovo se može dogoditi 30 dana nakon završetka perioda iznošenja mišljenja javnosti. Konačno objavljeno pravilo će navesti datum kada će novo pravilo biti primenjeno, što može biti 30 ili više dana od datuma objavljivanja.

Na osnovu ovog vremenskog okvira, sajt Boundless očekuje da bi, ako konačno pravilo odražava preporučena povećanja naknada uključena u predlog, ove nove naknade mogle stupiti na snagu od maja 2023.godine.

Informacije o ovom predlogu naknada se mogu ubrzano menjati, stoga vas molimo da redovno pratite ažuriranja stranice sajta Boundless. Stranicu možete videti klikom OVDE.

 

Izvor: Boundless.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0