USCIS povlači novi test za dobijanje američkog državljanstva. Ponovo će koristiti onaj iz 2008. godine

USCIS povlači novi test za dobijanje američkog državljanstva. Ponovo će koristiti onaj iz 2008. godine

Nove smernice USCIS-a, evo šta se sve menja. Radne dozvole od sada važe 2 godine
Lutrija za Zelenu kartu 2025. godine počinje za nekoliko dana
Glavne greške tokom intervjua za Zelenu Kartu – Evo šta sve treba da znate

Američka služba za državljanstvo i imigraciju (USCIS) je danas saopštila da se vraća na upotrebu stare verzije testa za dobijanje američkog državljanstva iz 2008.godine, počevši od 1.marta 2021.godine. Građanski test je jedan od nekoliko potrebnih koraka koje imigranti moraju da ispune pre nego što postanu naturalizovani američki državljani. Neki imigrantski stručnjaci rekli su da je revidirani test teži od prethodnog i da određenim imigrantima može otežati da postanu državljani SAD.

1.decembra 2020.godne, USCIS je počeo da koristi novi test za naturalizaciju (2020 civics test). USCIS je utvrdio da novi test za dobijanje američkog državljanstva iz 2020.godine, njegov sadržaj, postupci testiranja i raspored implementacije mogu nehotice stvoriti potencijalne prepreke samom procesu naturalizacije. Ova akcija je u skladu sa okvirom Izvršne naredbe o vraćanju vere u naše sisteme legalne imigracije, koja upućuje na sveobuhvatni pregled procesa naturalizacije kako bi se uklonile barijere i učinilo sami proces pristupačnijim svim kvalifikovanim pojedincima.

Test iz 2008.godine je temeljno razvijen tokom višegodišnjeg perioda uz doprinos više od 150 organizacija, koji su uključivali stručnjake kojima engleski nije maternji jezik,  nastavnike i istoričare a pre svoje implementacije je i isproban. USCIS teži da proces učini što dostupnijim kako je naloženo zahtevom predsednika Bajdena za temeljnim pregledom procesa.

Ovaj test se primenjuje na imigrante koji podnose zahtev za državljanstvo u Sjedinjenim Američkim Državama putem naturalizacije i jedan je od zakonskih uslova za ovaj proces. Podnosioci zahteva moraju da pokažu znanje i razumevanje osnova istorije, principa i oblika vladavine Sjedinjenih Država. Odluka o procesu naturalizacije pokazuje ulaganje i posvećenost ovoj zemlji. USCIS je posvećen činu sprovođenja testa koji je instrument građanskog učenja i podstiče građansku interakciju kao deo procesa pripreme za test.

Podnosioci zahteva koji su podneli zahtev za naturalizaciju 1.decembra 2020.godine ili nakon a pre 1.marta 2021.godne, su se verovatno spremali za test za 2020.godinu; s toga će USCIS dati ovim kandidatima mogućnost biranja polaganja testa iz 2020.godine ili onog iz 2008.godine. Uslediće prelazni period u kome se nude oba testa. Test za 2020.godinu će biti ukinut 19.aprila 2021.godine za inicijalne kandidate koji polažu test. Podnosioci zahteva koji podnesu zahtev 1.marta 2021.godine ili kasnije će polagati test građanskog prava iz 2008.godine.

 

Predmeti za polaganje i vodiči za spremanje ispita se mogu naći u Resursnom centru za državljanstvo na oficijalnom sajtu USCIS-a. Ova Agencija je takođe ažurirala i Priručnik o smernicama (PDF, 444,11 KB);

Izvor: USCIS  

COMMENTS

WORDPRESS: 0