USCIS – Imigranti sa zelenom kartom mogu biti odbijeni za pasoš zbog ova 4 razloga

USCIS – Imigranti sa zelenom kartom mogu biti odbijeni za pasoš zbog ova 4 razloga

5 stvari koje morate da znate o REAL ID zakonu!
Povećanje cena imigracionih aplikacija: Kada stupaju na snagu i koga će najviše “pogoditi”
Može li zelena karta biti oduzeta? Evo šta sve treba da znate

Svega nekoliko dana nakon što je Američka služba za državljanstvo i imigraciju (USCIS) objavila novi, revidirani test za dobijanje američkog pasoša, imigraciona agencija je na svom sajtu objavila novo saopštenje u kome se navodi da bi pojedini imigranti koji već imaju status legalnog stalnog boravka (LPR – Lawful Permanent Resident) mogli biti nepodobni za dobijanje američkog državljanstva.

Neki vlasnici zelenih karata stekli su svoj status legalnog stalnog boravka „greškom, prevarom ili na neki drugi način koji je u suprotnosti sa zakonom“, navodi agencija u saopštenju za novine. Dokument koji je objavio USCIS možete pogledati na sledećem linku.

Imigracioni zakon predviđa da imigranti uglavnom moraju neprekidno zadržavati prebivalište u SAD-u nakon legalnog stalnog boravka, najmanje pet godina pre podnošenja zahteva za državljanstvo. Odnosno tri godine za imigrante koji su zelenu kartu dobili brakom sa američkim državljaninom.

Ali čak i nakon ispunjavanja ovog i drugih zahteva za američko državljanstvo putem naturalizacije, ako stanovnici nisu zakonito primljeni u SAD radi stalnog boravka ili ako USCIS nije bio svestan pojedinih činjenica, njihova prijava za naturalizaciju sada može biti odbijena, navela je agencija.

Prošle godine je Ministarstvo za unutrašnju bezbednost izdalo je još jedno upozorenje koje se odnosi na uticaj prekida kontinuiteta boravka u SAD na podobnost za naturalizaciju.

Stoga imigrant koji je odsutan iz zemlje više od šest meseci, ali manje od godinu dana, mora dokazati da nije narušio kontinuitet svog prebivališta.

Teži put do Zelene Karte

USCIS je takođe objavio nove smernice u utorak dajući sudijama agencija više diskrecije da odbiju aplikacije za zelenu kartu.

Nove smernice „pojašnjavaju spisak faktora ili činjeničnih okolnosti za prilagođavanje statusa koje službenici uzimaju u obzir prilikom sprovođenja analize slučaja“.

Dag Rand, stručnjak za imigraciju i suosnivač Bezgranične imigracije napisao je na Tviteru da promene čine „mnogo teže i zbunjujuće dobijanje zelene karte“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0