UPS vozači će po novom ugovoru zarađivati 170 000 dolara godišnje

UPS vozači će po novom ugovoru zarađivati 170 000 dolara godišnje

Prvi put kupujete kuću? Ovo su 10 najgorih gradova u SAD za kupovinu prve nekretnine
Veliki zaostatak USCIS-a: Skoro 400 000 imigranata čeka na intervju za “Zelenu Kartu”
Willie Wilson poklanja još $2 miliona u gorivu i namirnicama

Transportni gigant UPS je upozorio da će mu profiti ove godine biti niži od planiranih, delimično zbog povećanja plata na koja je pristao da odobri američkim radnicima u sporazumu o radu prošlog meseca.

UPS je saopštio da će prosečni vozač u punom radnom vremenu zarađivati oko 170.000 dolara godišnje, uključujući zdravstvenu zaštitu i druge pogodnosti, do kraja petogodišnjeg ugovora.

To je porast sa oko 145.000 dolara sada. Povećanja plata prate najozbiljniji talas inflacije u SAD u poslednjih 40 godina.

Ukupne cene su porasle 3% tokom 12 meseci do juna, nakon što su skočile više od 9% u prethodnoj godini.

Dok rastući troškovi života opterećuju kućne budžete, napetosti na tržištu rada su eskalirale, što je dovelo do kampanja za sindikalizaciju u Starbucksu i drugim kompanijama, kao i do štrajkova širom zemlje.

Pretnja štrajkom sindikata Teamsters nedavno je pogodila UPS, s obzirom na to da su kupci preusmerili oko milion paketa dnevno ka konkurentskim kompanijama, što je kompaniju koštalo oko 200 miliona dolara u prodaji.

UPS je saopštio da će dogovor postignut sa sindikatom Teamsters – očekuje se da će ga radnici odobriti glasanjem ovog meseca – takođe uticati na njegove profite.

Sada se očekuje da će njegava prilagodjena operativna marža ove godine biti 11,8%, što je niže od očekivanih 12,8% u maju. Pad takođe odražava opadanje isporuka usled oslabljene ekonomije.

UPS ima najveći sindikalizovani radnički kadar od svih kompanija u SAD i poznat je po relativno jakoj ponudi nadoknade. Vozači koji razgovaraju o svojoj satnici od 40 dolara ili više redovno privlače pažnju medija.

Sporazum postignut sa sindikatom Teamsters prošlog meseca povećao je početne plate za radnike sa nepunim radnim vremenom na 21 dolar po satu, priznao Dan Martina Lutera Kinga Jr. u januaru kao praznik po prvi put i obezbedio poboljšanje radnih uslova, uključujući obećanja o ugradnji klima uređaja u nova dostavna vozila.

Za vozače, sindikat Teamsters, koji predstavlja više od 300.000 zaposlenih u UPS-u, rekao je da će novi ugovor obezbediti povećanje plate od 2,50 dolara po satu ove godine i 7,50 dolara po satu tokom pet godina trajanja ugovora.

Lideri radnika su pozdravili ovaj sporazum kao postavljanje standarda kada je objavljen. Radnici u Amazonu i drugde su već ukazivali na ovaj sporazum kako bi zahtevali svoja vlastita povećanja plata.

Ekonomisti pažljivo prate povećanje plata, jer neki brinu da bi to moglo početi da utiče na problem inflacije koji je počeo sa problemima u snabdevanju izazvanim pandemijom i šokovima izazvanim ratom u Ukrajini.

Prosečni trošak nadoknade u SAD iznosio je oko 43 dolara na sat, prema najnovijim podacima Ministarstva rada SAD. Oko dve trećine tog troška odlazi na plate, dok trećina predstavlja pogodnosti.

MSN

COMMENTS

WORDPRESS: 0