Umetnici iz Portlanda napravili “Bridging the Balkans”, publikaciju koja prezentuju srpsku kulturu

Umetnici iz Portlanda napravili “Bridging the Balkans”, publikaciju koja prezentuju srpsku kulturu

Najpovoljni američki koledži i univerziteti za studente iz inostranstva
Meteo upozorenja od nedelje do srede: Ledeni talas se nastavlja, temperature i do minus 22
Najviše i najmanje pristupačni gradovi za kupovinu kuće u Americi

Dvadeset autora, oko polovina iz Portlanda i Srbije, zajedno je radilo na publikaciji koja za cilj ima da prezentuje srpsku kulturu Americi. Projekat je konačno završen, a kreatori su u potrazi za sredstvima za štampu i distribuciju. 

Projekat je nastao kao plod želje za kreativnom saradnjom pisca iz Portlanda, Sjedinjene Američke Države, kojoj se Srbija dopala toliko da joj se na svom jednogodišnjem proputovanju Evropom vraćala par puta, i aktiviste iz Srbije. Mia je inicirala projekat sa idejom da grupa pisaca i pesnika iz Oregona, njeno društvo, sazna o mestu na kom se ona trenutno nalazi. Filipu se ideja o promociji Srbije u SAD, i istraživanje o znamenitim ljudima sa ovih prostora koji su doprineli razvoju sveta i Amerike, oko čega je prva verzija projekta bila fokusraina, izuzetno dopala. Par ljudi je izrazilo želju za učestovanjem istog dana, i zamisao o kreativnom povezivanju Srbije i Amerike je počela da živi. Kako bi projekat bio još više zajednički po karakteru, Filip je pozvao i svoje okruženje da doprinese u pisanju.

Brigding the Balkans: Portland meets Serbia” je kolaž razlicitih umetničkih izraza – kratkih priča, eseja, doživljaja, ilustracija i pesama – i na uzbudljiv način predstavlja širok spektar zanimljivosti i znamenitosti iz Srbije. Milevi Marić je posvećena pesma. Ispričana je priča razvoja i značaja srpske košarke. Tesla je ilustrovan u boks meču sa Edisonom. Jedan Njujorčanin je podelio svoj doživaj beogradskog leta. I jos mnogo različitih, emotivnih, često intimnih priča.

Nakon bezuspešnog pokušaja prikupljanja sredstava za završetak projekta i njegovu promociju, Mia i Filip su pokrenuli Crowdfunding kampanju kako bi prikupili sredstva za štampu i distribuciju širom sveta. Kampanja je pokrenuta na crowdfunding platformi Kickstarter: Bridging the Balkans: Portland Meets Serbia by Mia Kercher — Kickstarter

COMMENTS

WORDPRESS: 0