U Senatu predložen zakon za podsticaj kupovine električnih vozila vredan 462 milijarde dolara

U Senatu predložen zakon za podsticaj kupovine električnih vozila vredan 462 milijarde dolara

Evo kako bi zatvaranje vlade uticalo na građane i federalne službe širom Amerike
Aviokompanije u SAD uvode obavezno nošenje maski za putnike
Porodično zdravstveno osiguranje oko 24.000 dolara godišnje

Vođa manjine u Senatu, gornjem domu Kongresa SAD, demokrata Čak Šumer predložio je program od 462 milijarde dolara koji bi milione Amerikanaca podstakao da tokom naredne decenije odustanu od vozila s benzinskim motorom čiji su izduvni gasovi štetni za klimu, i da pređu na vozila s električnim ili hibridnim pogonom.

Tim predlogom se Šumer prošle noći pridružio nizu ideja za programe u hiljadama milijardi dolara koje demokrate smatraju hitnim za smanjenje zagađenja od nafte, gasa i uglja, dok ublažavanje promene klime predstavlja važnu tačku pred predsedničke izbore u SAD 2020. godine.

Šumer je rekao da bi „predlog da se čisti automobili dovedu u celu Ameriku“ bio ključni deo budućeg zakona demokrata o klimi.

Državnim finansiranjem uvođenja električnih automobila „Sjedinjene Države bi predvodile svet“, rekao je on.

Po planu tog njujorškog demokrate, vlasnici automobila bi dobili hiljade dolara za zamenu klasičnih električnim, hibridnim ili vodoničnim, a domaćinstva s nižim prihodima dobila bi dodatne kredite.

Uz to bi 45 milijardi dolara trebalo da se poveća dostupnost stanica za punjenje baterija električnih automobila.

Još 17 milijardi dolara bi se dalo proizvođačima da povećaju proizvodnju električnih automobila, baterija i delova.

Sve to je suprotno smeru predsednika Donalda Trampa koji je pokušao da pojača američku proizvodnju nafte i gasa, ukine poreske olakšice za električne automobile koje je ismevao.

Neki republikanski poslanici kredite za kupovinu električnih automobila smatraju nepravednom subvencijom jer su kupci tih savremenih vozila dobrostojeći.

Šumer tvrdi i da bi njegov plan otvorio desetine hiljada radnih mesta.

Klimatske promene postale su krupno pitanje u kampanji pred predsdničke izbore 2020. godine jer većina Amerikanaca pogoršanje vremenskih prilika povezuje s globalnim zagrevanjem.

Zahtevi za sveobuhvatnim akcijama države zbog klimatskih promena već su pomogli demokratama na izborima za Kongresu 2016. godine, a sada njihovi vodeći predsednički kandidati predlažu veliku potrošnju na ulaganja i istraživanja kako bi SAD sasvim odbacile fosilno gorivo do sredine ovog veka.

Izvor: danas.rs

COMMENTS

WORDPRESS: 0