U SAD započelo testiranje koronavirusnih vakcina na ljudima

U SAD započelo testiranje koronavirusnih vakcina na ljudima

Čikago u petak ulazi u “Fazu 5” otvaranja. Evo šta ona donosi
Čikago na listi “najgrešnijih” gradova u Sjedinjenim Državama
Najčešća pitanja koja vas očekuju tokom intervjua za “Zelenu Kartu”

Kompanije Pfizer i BioNTech objavile su da su započele testiranje koronavirusnih vakcina i da vrše prva ispitivanja na volonterima u SAD. Ako se bar jedna od vakcina pokaže kao uspešna očekuje se da će biti dostupna već na jesen.

Učesnicima prvog ispitivanja date su vakcine na medicinskim školama Njujorškog univerziteta i Univerzitetu u Merilendu, kaže se u saopštenju proizvođača vakcina, Pfizer i BioNTech.

Mikael Dolsten, direktor Pfizera, u intervjuu Business Insideru rekao je da bi novi plan testiranja mogao da dozvoli hitnu upotrebu vakcina već ove jeseni. Dolsten je priznao neviđenu prirodu ove vremenske linije za razvoj vakcine, ovo je proces koji obično zahteva višegodišnje istraživanje.

Mislim da se to nikada nije dogodilo u istoriji savremenih vakcina“, rekao je Dolsten.

Trenutno se razvija više od 100 koronavirusnih vakcina, a za najmanje 20 očekuje se da će pokrenuti testiranje na ljudima tokom 2020. Hitnost pandemije pokrenula je proizvođače lekova da preispitaju tipičnu, višegodišnju vremensku liniju ispitivanja vakcine pre široke primene.

Sve četiri Pfizer-BioNTech vakcine razvijene su korišćenjem messenger RNA (mRNA) platforme, do sada nepotvrđene tehnologije za pravljenje vakcina koja je zauzela centralnu ulogu u ubrzanom procesu stvaranja leka za lečenje koronavirusa.

Izvor: Business Insider

COMMENTS

WORDPRESS: 0