U ove zemlje Amerikanci trenutno mogu da putuju bez restrikcija i karantina

U ove zemlje Amerikanci trenutno mogu da putuju bez restrikcija i karantina

Njujork grad sa najviše milionera na svetu. Još 10 američkih gradova u vrhu ove liste
Novak Đoković je nabolji teniser svih vremena! Osvojio šesti Vimbldon i 20. Grend slem titulu
Waze navigacija dobija nove nadogradnje koje će koristiti svakom vozaču

Kada je izbijanje globalne pandemije zaustavilo sve internacionalne letove početkom ove godine, većina Amerikanaca je odložila svoja internacionalna putovanja i okrenula se lokalnim putovanjima.

Nekoliko meseci kasnije, situacija sa COVID-19 u Sjedinjenim Državama nije puno bolja ali su zemlje širom sveta počele da otvaraju svoje granice i primaju turiste. Nažalost, zbog brojnih slučajeva zaraženih virusom variraju i restrikcija širom sveta, mnoge zemlje su zabranile državljanima Amerike da pređu granice. Nedavno, Evropska Unija je objavila da će otvoriti svoje granice za više od desetak zemalja koje nisu članice saveza ali mnoge granice i dalje nisu otvorene za državljane Amerike.

Iako zemlje, koje će kasnije biti navedene, primaju građane Amerike u ovom momentu unutar svojih granica, oni turisti koji se odluče na putovanja su strogo savetovana da proveravaju ograničenja izdana od strane Vlade kao i zaštitne mere kojih se moraju pridržavati.

Chicago Glasnik vam donosi sve zemlje u koje državljani Amerike trentuno mogu da putuju, kao i sve protokole i pravila svake zemlje.

Albanska obala otvorena ja za turiste iz Amerike.

Albanija

Građanima Sjedinjenih Država je dozvoljeno da uđu u Albaniju bez ikakvog testa ili obaveznog karantina, po navodima američke ambasade u Albaniji.
Ono što Albanija zahteva od turista jesu maske koje se moraju nositi non stop u prodavnicama i supermarketima kao i liftovima i zgradama. Restorani i kafići u ovoj zemlji su otvoreni.

Angvila

Karipsko ostrvo, na kojem ne postoji nijedan slučaj pozitivan na virus COVID, otvorila je svoje granice za turiste  od 21. og avgusta. Kao deo procesa, turisti će morati da popune željene datume za putovanje i predaju negativan test na COVID koji je rađen od 3 do 5 dana pre putovanja. Turisti će takođe morati da prilože dokumentaciju o svom zdravstvenom osiguranju koje će pokriti bilo kakve medicinske troškove vezane za potencijalni tretman virusa. Svako ko ostaje manje od 10 dana neće biti u mogućnosti da iznajmi vozilo.Kao dodatak prijavi, putnici će morati da budu testirani na ulasku u zemlju i nakon 10 dana boravka.

Antigva i Barbuda

Antigva i Barbuda su otvorili svoje granice 1.juna sa planom u više faza tokom koje bi se otvorio i internacionalni aerodrom. Posetioci su obavezni da prilože negativan test koji je urađen 48h pre dolaska kao i da nose maske na svim javnim mestima.

Aruba

Aruba je otvorila svoje granice za građane Amerike 10.jula. Putnici moraju online da prilože negativan test na COVID koji je rađen 72 sata pre leta. Test mora biti poslat 12 sati pre leta za Arubu.
Države čiji građani moraju poštovati ove procedure su Alabama, Arizona, Arkansas, Kalifornija, Kolorado, Florida, Džordžija, Ajdaho, Ajova, Kanzas, Luizijana, Misisipi, Nevada, Severna Karolina, Ohajo, Oklahoma, Oregon, Južna Karolina, Južna Dakota, Tenesi, Teksas, Juta, Viskonsin i Vajoming.
Dok svaki građanin Amerike mora da poputi Self-health Declaration formular uz negativan test, stanovnici koji ne žive u državama koje su prethodno nabrojane mogu sami da plate za test koji će uraditi po dolasku.

barbados izdaje vize chicago glasnik

Barbados će izdavati vize na 12 meseci za one koji se odluče da svoj rad od kuće provedu na ovom ostrvu.

Barbados

Barabados je otvorio svoje granice 12 jula. Posetioci su savetovani da urade test na COVID 72 sata pre dolaska da bi mogli imati negativan test pri dolasku na Barbados. Ako ova opcija nije prihvatljiva za neke od turista, oni mogu uraditi test na aerodromu po dolasku na Barbados i biti u karantinu dok rezultati ne budu gotovi.
Vlada je takođe osmislila program u kome predlažu turistima da provedu jednu godinu na Barbadosu radeći od kuće. Program će započeti sa radom 01.avgusta.

Belize

Belize će otvoriti svoje granice 01.oktobra. Posetioci moraju da zakažu boravak u hotelu koji poštuje regulative u 9 tačaka, pod nazivom Tourism Gold Standard Recognition Program, po kome su odobreni hoteli implementirali zdravstvene i sigurnosne standarde uključujući online check- in i check- out kao i obavezno nošenje maski na otvorenom.
Posetioci moraju imati aplikaciju Belize Health najmanje tri dana pre ukrcavanja na let kako bi je koristili za kontakt i prijavljivanje zdravstvenog stanja. Takođe, mogu birati da li će raditi test 72 sata pre dolaska ili direktno na aerodromu, u trenutku dolaska. Ako su rezultati pozitivni, posetioci će biti u karantinu koji će sami platiti.

Bermuda

Ova Britanska teritorija je otvorila svoje granice za internacionalni saobraćaj 01.jula i zahteva negativan test koji je urađen u roku od 7 dana pre polaska. Takođe, turisti moraju ispuniti online formular za autorizaciju putovanja i platiti taksu od 75$. Osoblje aerodroma će ponovo testirati turiste po dolasku na aerodrom i smestiti ih u privremeni karantin dok rezultati ne budu gotovi, što obično traje između 6 i 8 sati.
Nakon inicijalnog testiranja, turisti će biti ponovo testirani na svakih nekoliko dana kao i u obavezi da mere svoju temperaturu dva puta na dan i prijavljuju je online.

Brazil

Brazil je otvorio svoje granice za internacionalno putovanje 29.jula. Posetioci nisu u obavezi da budu u karantinu ali oni koji dolaze sa zahtevom za ostanak do 90 dana moraju dostaviti svojoj aviokompaniji dokumentaciju o validnom zdravstvenom osiguranju.

Kambodža

Svi turisti mogu da posete predivne hramove u Kambodži ali će ih to koštati jer pre dolaska moraju platiti $3,000 depozita u slučaju bilo kakvih troškova za potencijalno lečenje od COVID-a, priložiti dokumentaciju o negativnom testu koji je urađen 72 sata pre putovanja kao i dokumentaciju o zdravstvenom osiguranju koje pokriva troškove od minimum 50,000$. Test na COVID virus će biti urađen i na aerodromu nakon sletanja. Turisti koji su negativni dok su već u državi će platiti 165$ za obavezni test.

Kosta Rika

Kosta Rika je poželela dobrodošlicu posetiocima iz šest zemalja Sjedinjenih Država – Njujorka, Nju Džerzija, Nju Hempšira, Vermonta, Mejna i Konetikata, od 01.septembra. Jahtama i privatnim avionima je takođe odobren ulaz. Posetioci će morati da obezbede prikaz svoje vozačke dozvole kojom će potvrditi svoje mesto stanovanja, negativan test na COVID urađen u okviru 48 sati pre polaska i putno osiguranje koje pokriva medicinske troškove i smeštaj u slučaju potencijalnog karantina.
U avgustu će još nekoliko država dobiti slobodan ulaz: Kanada, Evropa, Japan, Severna Koreja, Singapur, Australija i Novi Zeland.

Hrvatsko primorje otvoreno je za goste iz Amerike.

Hrvatska

Hrvatska je otvorila svoje granice za zemlje koje nisu članice Evropske Unije sve dok njihovi stanovnici imaju dokumentaciju o potvrdi boravka u hotelima ili smeštajima. Nakon priloženog negativnog testa na COVID, turisti neće biti u obavezi da budu u karantinu. Test mora biti urađen u okviru od 48 sati pre dolaska.

Dominikanska Republika

Kao deo najavljenog programa „Responsible Tourism Recovery Plan“ posetioci neće više biti u obavezi da prilažu dokumentaciju o negativnom testu na COVID. Ova odluka stupa na snagu od 15.septembra. Takođe, masovno testiranje neće postojati na aerodromu već će biti mestimično rađeno.
Da bi se umirile brige potencijalnih turista, ministarstvo turizma je objavilo da će posetioci hotela biti ponuđeni privremenim, besplatnim planom o COVIDu do decembra 2020.godine. kao dodatak planu za vanredne situacije, besplatni plan osiguranja pokriva testiranje na COVID kao i troškove za duža ostajanja ako se posetilac razboli ili ima potrebu za boravkom u karantinu.

Ekvador

Od 15.avgusta, posetioci mogu preskočiti obavezni karantin ako prilože negativan test na COVID koji je urađen u okviru od 10 dana od polaska i koji nemaju nikakve vidljive simptome. Putnici koji nemaju urađen test mogu ga uraditi na aerodromu i zatim sačekati u svom hotelu rezultate testa, u vidu privremenog karantina.

Egipat

Građani Amerike moraju imati vizu za ulazak u Egipat a od 15.avgusta strani državljani moraju imati dokaz o negativnom testu koji je urađen u okviru 72 sata od polaska. Putnici koji putuju u određene oblasti poput Crvenog mora, Južnog Sinaia i Matroa su izuzetak.
Turisti moraju priložiti i dokaz o aktivnom zdravstvenom osiguranju. U hotelu će postojati protokoli poput elektronskih check in, provere temperature, dezinfekcije prtljaga.

Francuska Polinezija

Turisti koji dolaze u ova mesta moraju imati negativan test urađen u roku od 72 sata pre dolaska kao i putno osiguranje. Četvrtog dana nakon dolaska, putnici sami moraju uraditi brzi test na COVID.

Jamajka

Jamajka je, pri otvaranju svojih granica, tražila da turisti moraju meriti temperaturu dok neki moraju raditi i test na COVID a putnici koji dolaze iz zemalja označenih kao „visoko rizične“ kao što su Arizona, Florida, Njujork i Teksas moraju da prilože negativan test.
Kao posebna mera opreza navodi se pravilo da se turisti moraju kretati u okviru „Stay in Zone“ parametara koje im dopušta da napuste svoje hotele i kreću se po unapred odobrenim mestima za kretanje.

Maldivi

Građani Amerike koji žele da se odmore u luksuznim bungalovima ne moraju da traže dalje lokacije od Maldiva jer su granice otvorene za posetu naseljenih kao i nenaseljenih ostrva. Posetioci ne moraju platiti nikakve dodatne takse ili obezbeđivati dokumentaciju o negativnom testu na COVID a turisti koji nemaju nikakve vidljive simptome ne moraju biti ni u karantinu. Ono što moraju jeste da imaju potvrđene rezervacije pre dolaska kao i popunjen online zdravstveni obrazac u roku od 24 časa pre polaska.

zatvorena granica sa kanadom chicago glasnik

Meksiko

Iako je nekoliko država Meksika otvoreno za turiste, kao što su Quintana Roo i Jalisco, određene restrikcije su uvedene. Meksiko je uveo „sistem po bojama“ za svaku državu gde su Quintana Roo i Jalisco u „narandžastoj zoni“ u kojoj je dozvoljeno da svi hoteli i restorani rade sa 50% kapaciteta.

Maroko

Stranci koji nemaju vizu, uključujući i građane Sjedinjenih Država, imaju pristup Maroku od 6.septembra sve dok imaju rezervaciju u nekom od hotela ili turističkim agencijama. Moraju priložiti negativan test rađen u roku od 48 sati pre dolaska zajedno sa testom na antitela kao i štampane rezultate pri check in i dolaku na granice. Deca ispod 12 godina su izuzetak.
Pri dolasku, zvanično osoblje Vlade će sprovoditi zdravstveni pregled.
Putovanje unutar zemlje je zabranjeno u oba smera kada su u pitanju Kazablanka, Fes i Marakeš. Ipak, hotelska rezervacija se smatra kao dovoljan dokument za odobrenje kada je putovanje unutar zemlje u pitanju.

Granice Severne Makedonije širom su otvorene za državljane SAD.

Severna Makedonija

Internacionalni aerodrom Skoplje je otvoren za letove 01.jula tražeći od putnika da dezinfikuju svoje ruke i nose masku unutar terminala. Snimanja sa termalnom kamerom će takođe biti neophodna.

Ruanda

Da bi otputovali u Ruandu, turisti moraju imati negativan test na COVID koji je rađen u okviru od 120 sati od polaska. Nakon dolaska, turisti moraju biti u karantinu najmanje 24 časa u hotelu i proći kroz drugi krug testiranja. Kada dobiju rezultate testa, mogu napustiti karantin. Takođe moraju popuniti formular koji se zove Passenger Locator Form koji zahteva podatke iz pasoša, podatke o samom putovanju kao i potvrdu rezervacije. Kada dođe vreme za napuštanje ove fascinantne zemlje, moraju ponovo proći testiranja u okviru 120 sati od leta.

Saint Lucia

Četiri dana nakon otvaranja svojih granica, Vlada je tražila od budućih turista negativan test rađen u rasponu od 7 dana pre dolaska i popunjen online formular kao i merenje temperature na aerodromu. Ova država je takođe propisala pravila za hotele u vidu dezinfekcijskih protokola, održavanja socijalne distance i sl.

Saint Vinsent i Grenadini

Da bi turisti posetili ova grupna ostrva, moraju popuniti online formular pre samog dolaska kao i priložiti negativan test urađen o roku od 5 dana od dolaska. Ako nisu obezbedili test, mogu ga uraditi na aerodromu i biti u obaveznom karantinu od 24 sata dok ne saznaju rezultate svojih testova. Putnici koji lete moraju biti u karantinu 24 časa da sačekaju rezultate svih putnika sa svog leta.

Sveti Martin

Prvog avgusta, letovi između Sjedinjenih Država i Svetog Martina su aktivni a turisti moraju da popune online imigracioni formular (kartu) pre samog putovanja kao i dokumentaciju o negativnom testu koji je urađen 72 sata pre putovanja.

Turistička ponuda Srbije spremna je da ugosti goste iz Amerike

Srbija

Srbija je ukinula zabrane putovanja za sve turiste. Jedini koji moraju priložiti negativan test na kovid urađen u okviru od 48 sati jesu stanovnici Severne Makedonije, Hrvatske, Bugarske i Rumunije. Maske su obavezne u svim zatvorenim mestima a na otvorenom tamo gde distanca nije moguća. Takođe postoji i zabrana okupljanja više od 10 ljudi na istom mestu.

Tanzanija

Suspenzija internacionalnih letova u Tanzaniju je ukinuta i turisti su u obavezi da popune Health Surveillance formular u avionu.

Turska

Turska je otvorila neke od svojih vazdušnih, kopnenih i morskih granica od 11.juna. Pri sletanju u Istanbul, putnici moraju biti podvrgnuti merenju temperature sa termalnom kamerom i to je jedini parametar kada je ova zemlja u pitanju jer ne postoji nijedan dokument koji je obavezan da biste doputovali u Istanbul.
Maske su obavezne u javnosti.

Turks i Kaisos ostrva

Da bi turisti mogli da uživaju u skupu od 40 malih ostrva, moraju imati negativan test na COVID urađen u rasponu od 5 dana pre dolaska, aktivno osiguranje koje pokriva bilo kakve medicinske troškove kao i popunjen Health Screening upitnik.

Ukrajina

Ukrajina posmatra Ameriku kao zemlju koja ima visoku stopu zaraženih pa je s toga jedan od zahteva za turiste karantin ili test na COVID koji se radi na aerodromu odmah nakon sletanja. Rezultati će biti poslati e-mailom a za to vreme putnici moraju biti u karantinu.
Nošenje maski u javnosti je obavezno .

Ujedinjeni Arapski Emirati

Dubai je dozvolio povratak u svoje raskošne odaje od 7.jula tražeći od svojih turista da imaju COVID-19 DXB aplikaciju na kojoj moraju da se registruju. Takođe, turisti moraju da stignu u Dubai sa negativnim testom urađenim u roku od 4 dana pre dolaska ili da se testiraju na aerodromu. Kao deo priložene dokumentacije, moraju imati putno osiguranje koje pokriva bilo kakve tretmane kada je u pitanju COVID. Na aerodromu će postojati i merenje temperature.

Zambija

Turisti koji žele da posete ovu neobičnu zemlju moraju imati negativan test koji je urađen u roku od 14 dana pre dolaska kao i praćenje svojih simptoma u naredne dve nedelje od momenta sletanja. Kao deo pripremljene dokumentacije mora biti i popunjen Traveler Health upitnik.

Zimbabve

Zimbabve su nedavno objavile da će domaći letovi početi 10.septembra a internacionalni od 1.oktobra. putnici moraju imati PCR COVID test izdat od strane sertifikovane ustanove koji je urađen u okviru od 48 sati pre dolaska.

Sledeća lista zemalja takođe dozvoljava građanima Amerike da pređu njihove granice ali zahteva obavezni karantin ili period samoizolacije:
• Bahami
• Etiopija
• Irska
• Sv. Bartolomju
• Ujedinjeno Kraljevstvo

Izvor: travelandleisure.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0