U Ilinoisu podneta grupna tužba protiv Walmarta zbog kršenja zakona o privatnosti

U Ilinoisu podneta grupna tužba protiv Walmarta zbog kršenja zakona o privatnosti

Ovi američki gradovi obezbeđuju besplatan javni prevoz
Put do Amerike skuplji za turiste: Naknade za putničke vize povećavaju se za 15%”
Sezona povraćaja poreza za prošlu godinu počinje 23. januara. Evo šta sve treba da znate

Grupna tužba je podneta ranije ovog meseca protiv Walmarta, u kojoj se navodi da je maloprodajni gigant prekršio Zakon o biometrijskoj privatnosti Ilinoisa nepropisno koristeći „kamere i napredne sisteme za video nadzor“.

Džejms Lut, stanovnik Ilinoisa, podneo je tužbu 1. septembra, navodeći da video nadzor prodavnice dobija biometrijske podatke o kupcima.

„Walmart prodavnice u Ilinoisu opremljene su kamerama i naprednim sistemima za video nadzor koji – bez znanja kupaca – potajno prikupljaju, poseduju ili na drugi način dobijaju biometrijske podatke“, navodi se u žalbi. „Walmart ne obaveštava kupce o ovoj činjenici pre ulaska u prodavnicu, niti dobija saglasnost pre prikupljanja biometrijskih podataka svojih kupaca.

Zakonodavstvo po kome je tužba podneta je isti zakon iza nekoliko drugih nedavnih nagodbi o grupnim tužbama, koje su ranije bile usmerene na platforme društvenih medija.

Naročito je postignuta nagodba u iznosu od 650 miliona dolara sa Fejsbukom, što je rezultiralo isplatom stotina dolara za više od milion stanovnika Ilinoisa.

U tužbi se takođe navodi da Walmart ne obaveštava kupce da koristi Clearviev softver za prepoznavanje lica sa veštačkom inteligencijom koji skenira i čuva crte lica.

Zakon o biometrijskoj privatnosti Ilinoisa zabranjuje kompanijama i institucijama privatnog sektora da prikupljaju biometrijske podatke – kao što su jedinstvene crte lica – od nesuđenih građana u državi ili na mreži, bez obzira gde se preduzeće nalazi.

Podaci se ne mogu prodati, preneti ili trgovati. Za razliku od bilo koje druge države, građani mogu da tuže za navodne prekršaje, navodi se u zakonu.

Ako se utvrdi da je kompanija prekršila zakon Ilinoisa, građani mogu da naplate građanske kazne do 5.000 dolara po kršenju uz dodatak broja pogođenih ljudi i uključenih dana. Nijedna državna regulatorna agencija nije uključena u sprovođenje.

Pošto je BIPA zakon Ilinoisa, on se odnosi samo na stanovnike države.

NBC Chicago

COMMENTS

WORDPRESS: 0