TSA uvodi tehnologiju prepoznavanja lica na više od 400 aerodroma u SAD

TSA uvodi tehnologiju prepoznavanja lica na više od 400 aerodroma u SAD

Razvodite se u toku procesa za Zelenu Kartu? Evo šta treba da znate u ovom slučaju
Čikago: Dešavanja koja se mogu posetiti pomoću Fever Gift Card
Stručnjaci dele mišljenje: Evo kada će se tržište nekretnina ponovno pokrenuti

U narednih nekoliko godina, Agencija za sigurnost saobraćaja (TSA) planira da proširi svoj program prepoznavanja lica na oko 430 američkih aerodroma, nakon “izuzetno obećavajućih” rezultata pilot programa, prema izveštaju Fast Company. Navodno je agencija saopštila da je program postigao efikasnost od 97% u svim demografskim grupama, uključujući i one sa tamnom kožom. Program trenutno funkcioniše na 25 aerodroma.

Kako je istaknuto u priči Fast Company, stopa efikasnosti od 97% na više od dva miliona putnika aviona dnevno znači da za više od 60.000 ljudi biometrija neće pravilno funkcionisati ukoliko se koristi na svakom aerodromu u zemlji.

Trenutno je pilot program zvanično dobrovoljan. Koristi 1:1 uparivanje – to jest, poređenje trenutnog vašeg lica sa vašim identifikacionim dokumentima izdatim od strane vlade, kao što su vozačka dozvola ili pasoš. TSA tvrdi da se podaci odmah brišu kada sledeći putnik priđe, i da se na kraju dana nijedna slika ne čuva.

TSA takođe sprovodi poseban pilot program na dva od svoja aerodroma gde se umesto toga upoređuje slika putnika sa vladinom bazom podataka. Samo “pouzdani putnici”, kao što su oni koji su uključeni u TSA PreCheck, uključeni su u ovaj pilot program.

Centar za informacije o elektronskom privatnosti (EPIC) navodi da postoje razlozi za zabrinutost zbog korišćenja softvera za prepoznavanje lica od strane vladinih agencija, koji idu dalje od njegove efikasnosti među različitim demografskim grupama. EPIC tvrdi da Sjedinjene Američke Države nemaju sveobuhvatne zakone kada je reč o korišćenju tehnologije prepoznavanja lica, što dovodi do ugrožavanja građanskih prava i privatnosti putnika.

Na kraju, TSA bi želela da biometrijsko prepoznavanje postane obavezno.

The Verge

COMMENTS

WORDPRESS: 0