Tramp uveo vanredno stanje zbog pandemije koronavirusa!

Tramp uveo vanredno stanje zbog pandemije koronavirusa!

ICE testira pametne uređaje za praćenje migranata u procesu deportacije
USCIS predstavio novi dizajn “Zelene karte” i “Radne dozvole”. Evo kako sada izgledaju ovi dokumenti
Srbija pobedila Filipine sa 59 poena razlike!

Predsednik Donald Tramp proglasio je u petak vanredno stanje na nacionalnom nivou zbog pandemije koronavirusa.

Tom odlukom su oslobođena sredstva iz federalnog budžeta u iznosu od više od 50 milijardi dolara da bi se američkim državama I teritorijama pomoglo u borbi protiv zaraze.

Tramp, čija je administracija kritikovana zbog sporog reagovanja na epidemiju, saopštio je da je dao veća ovlašćenja Sekretarijatu za zdravstvo, kako bi se bolnicama i lekarima pružila maksimalna fleksibilnost, pa i sposobnost da zaobiđu neke postojeće zakone, kako bi što bolje odgovorili na širenje virusa.

Tramp je takođe rekao da će biti dostupno oko pet miliona testova na koronavirus, ali da sumnja da će toliko biti potrebno. Pozvao je Amerikance da se testiraju samo ako je to neophodno.

Predsednik je poručio da vlada radi u partnerstvu sa privatnim sektorom da bi se povećali kapaciteti za testiranje na koronavis a planirano je otvaranje novih “drajv-tru” centara u kojima građani mogu da se testiraju a da na izađu iz svojih automobila.

Američki predsednik rekao je i da nema simptome koronavirusa nakon što je prošlog vikenda bio u bliskom kontaktu sa portparolom brazilskog predsednika, za kojeg je kasnije utvrđeno da je zaražen novim virusom.

Tramp je dodao da će se “verovatno testirati”, ali nije rekao kada.

U Sjedinjenim Državama je od koronavirusa oboljelo više od dve hiljade ljudi, dok je više od 40 preminulo.

Zbog širenja epidemije, građani se privikavaju na novu realnost – u ponoć stupaju na snagu ograničenja na putovanja iz Evrope, širom zemlje se zatvaraju škole i univerziteti, zabranjuju se javna okupljanja i prekidaju sportska takmičenja i lige.

Vrata zatvaraju i popularne turističke destinacije – Brodvej i Diznilend. Veliki broj Amerikanaca radi od kuće, a pojedini su dobili i otkaze.

Novi virus utiče i na izbore – u Luizijani je najavljeno da će unutarstranački izbori za predsjedničke nominacije, zakazani za početak aprila, biti odloženi do kraja juna.

Ispred prodavnica su redovi, rafovi su prazni, dok građani u velikim količinama kupuju konzerviranu hranu, vodu i toalet papir.

Od koronavirusa je širom sveta obolelo gotovo 140 hiljada ljudi, dok je više od pet hiljada preminulo.

Svetska zdravstvena organizacija nazvala je Evropu epicentrom pandemije, nakon što je broj slučajeva u Kini, prvobitnom epicentru zaraze, drastično smanjen.

Izvor: Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0