Tramp potpisao uredbe o ekonomskoj pomoći, $400 nedeljno za nezaposlene

Tramp potpisao uredbe o ekonomskoj pomoći, $400 nedeljno za nezaposlene

Apple skinut sa trona: Microsoft je najvrednija kompaniju na svetu
Banka Silikonske doline bankrotirala za 48h. Drugi najveći bankrot od 2008. godine
Od Havaja do Ajove – Gde žive najviši i najniži Amerikanci

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je četiri izvršne uredbe kojima se pruža ekonomska pomoć milionima Amerikanaca koji su ostali bez posla posle izbijanja pandemije Kovida 19. Na konferenciji za novinare u svom odmaralištu u Bedminsteru u Nju Džersiju, predsednik je saopštio da će se zahvaljujući uredbama nastaviti isplate federalne pomoći nezaposlenima. Pomoć je iznosila 600 dolara nedeljno a sada će iznositi 400 dolara. Države će pokrivati 25% troškova a federalna vlada preostalih 75%, kazao je Tramp.

Uredbama se takođe omogućuje pauza u plaćanju poreza na prihode Amerikancima koji zarađuju manje od 100.000 dolara godišnje. Produženo je i odlaganje naplate studentskih kredita, kao i moratorijum na izbacivanje stanara koji ne mogu da plate kiriju.

Predsednik je optužio demokrate u Kongresu da su u predlog zakona o ekonomskoj pomoći uključile elemente koji nemaju veze sa pandemijom.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider senatske manjine Čak Šumer, oboje demokrate, ponudili su u petak da smanje svoj predlog paketa pomoći pogođenima koronavirusom u vrednosti od 3,4 hiljade milijardi dolara za skoro trećinu, ukoliko republikanci pristanu da povećaju svoju kontra-ponudu – koja iznosi hiljadu milijardi dolara.

Međutim, pregovarači Bele kuće, Stiv Mnučin i šef osoblja Mark Medouz odbacili su ponudu demokrata.

Ono što Trampove uredbe ne uključuju, a zakonski predlog sadrži – je više od 100 milijarde dolara pomoći školama da se ponovo otvore ove jeseni, dodatna sredstva za testiranje na koronavirus, pomoć američkoj Poštanskoj službi koja se nalazi u problemima, i još jedan ček pogođenim Amerikancima u iznosu od 1.200 dolara.

Nije jasno da li predsednik SAD ima ovlašćenja da donosi ovakve odluke i kako bi se one primenile u praksi. Recimo, ako bi se plaćanje poreza na zarade odložiilo do kraja godine, nije poznato da li bi se oni tada plaćali retroaktivno i da li bi morali da se plate odjednom.

Šta koči dogovor u Kongresu?

Republikanci kažu da nisu zainteresovani za bilo kakav paket pomoći koji je vredniji od hiljadu milijardi dolara. Demokrate ne bi pristale na paket manji od dve hiljade milijardi.

Deluje da nema mnogo prostora da se ti brojevi približe, a pitanje je i da li će se predstavnici u Kongresu još sastajati, budući da je Kongres na letnjoj pauzi.

Milioni Amerikanaca su do nedavno primali pomoć od 600 dolara nedeljno, a socijalne službe upozoravaju da bi, ako se isplate ne nastave, mnogi mogli da ostanu bez hrane ili krova nad glavom.

Izvor: Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0