Tramp najavio novi izvršni nalog za promenu imigracionih zakona

Tramp najavio novi izvršni nalog za promenu imigracionih zakona

4 načina kako možete postati državljanin SAD. Ovo su koraci na putu do američkog pasoša
USCIS se suočava sa velikim kašnjenjima. Ovi koraci vam mogu pomoći u ubrzavanju vašeg imigracionog procesa
Objavljena lista najmoćnijih pasoša za 2023. Evo gde se nalaze Srbija i SAD

Predsednik Sjedinjenih država, Donald Tramp, rekao je u intervjuu za Telemundo da će zatražiti brze promene američke imigracione politike putem nove izvršne uredbe, sugerišući da bi mogao da kreira “put ka državljanstvu” za određene grupe migranata koji su ilegalno došli u zemlju kao i da će postaviti kriterujume za dolaske novih imigranatana i da će taj ” sistem biti zasnovan na zaslugama “(merit-based).

Tramp je rekao da će više informacija biti dostupno “u naredne četiri nedelje”. Kritičari, uključujući visoke članove predsednikove stranke – odmah su postavili pitanje da li Tramp ima zakonsko ovlašćenje da prepravlja imigracione zakone bez usvajanja zakona putem Kongresa.

Bela Kuća je brzo izdala pojašnjenje predloga predsednika da će jednostrano otvoriti put do državljanstva deci koja su dovedena u SAD i zaštićena su u okviru programa Deferred Action for Childhood Arrivals, ili DACA, program, što ukazuje da će Trump zatražiti dogovor s Kongresom.

Predsednik je odavno rekao da je spreman da sarađuje sa Kongresom na pregovaračkom zakonodavnom rešenju za DACA, koje bi moglo uključivati put do državljanstva, zajedno sa jakom graničnom bezbednošću i trajnim reformama zasnovanim na zaslugama, “rekao je u izjavi zamenik sekretara za štampu Judd Deere.

Tramp je prošlog meseca zamrznuo izdavanje novih viza za visokokvalifikovane radnike i za učesnike u programima za rad i studiranje u inostranstvu.

Prošle godine viši savetnik Jared Kushner predložio je sveobuhvatan predlog zakona koji je zahtevao eliminaciju programa koje podržavaju demokrate, uključujući lutriju za zelenu kartu. Umesto toga predlaže se sistem bodovanja za građane iz određenih zemalja. Podnosioci zahteva za vizu imaće veće sanše ako su željene starosti, poznaju engleski jezik, poseduju ponudu za zapošljavanje u određenom rasponu plata ili su sertifikovani za određeno stručno zanimanje.

Kushnerov predlog je kritikovan zbog toga što nije imao plan šta da se uradi sa ilegalnim imigrantima koji su već u zemlji i zbog nedostatka programa kao što je E-Verify, sistema koji omogućava poslodavcima da potvrde legalan status svojih radnika, što republikanci već dugo podržavaju kao ključne komponente reforma imigracija. Kritičari su takođe rekli da se okretanje ka visokokvalifikovanim radnicima može negativno odraziti na građevinsku i poljoprivrednu industriju koja se oslanja na rad imigranata.

Ipak, Kushnerov plan mogao bi predstavljati osnovu za novu uredbu koju je Tramp najavio.

“Biće to veoma velik zakon, veoma dobar i kreiran na osnovu zasluga, a uključivaće i DACA program. Mislim da će ljudi biti veoma srećni”, rekao je Tramp.

Izvor: Bloomberg

COMMENTS

WORDPRESS: 0