Top 10 najboljih univerziteta u Americi za 2020.godinu

Top 10 najboljih univerziteta u Americi za 2020.godinu

U Americi velika ponuda poslova, ali nema ko da radi
Cene polovnih kamiona u Americi na istorijskom maksimumu
Zvanično: Čikago ušao u treću fazu otvaranja

Nedavno je objavljeno QS rangiranje najboljih univerziteta Sjedinjenih Država, prema kome je formirana lista 300 najboljih koledža. Ovo rangiranje predstavlja pokušaj da se identifikuju i prepoznaju vrhunski univerziteti u jednoj od najpopularnijih destinacija za studiranje na svetu!

Iako su američki univerziteti učestvovali i u drugim QS rangiranjima, ovo rangiranje je drugačije i sasvim posebno jer koristi novu vrstu metodologije procenjujući univerzitete ne samo po njihovom učinku kada su istraživanja u pitanju ili platama već i njihovom društvenom činjenju i naporima da podrže 17 ciljeva Američkog održivog razvoja. Na listi nema nijednog univerziteta koji se nalazi u Čikagu ili Ilinosu. Chicago Glasnik vam donosi 10 najboljih univerziteta u Americi za 2020.godinu.

 

Ovo su 10 najboljih univerziteta u Americi.

 

 

 

 Cornell University

Krećemo sa Kornelom na desetom mestu!
Ovaj univerzitet se kotira visoko kada su u pitanju istraživanja i indikatori zapošljavanja plasirajući se na desetom mestu po pitanju oba standarda.

Glavni kampus Kornela je na East Hill-u u Itaki, NY sa prelepim pogledom na grad i jezero Cayuga. Kampus se prostire na ogromnom imanju na kome se nalaze laboratorije, administrativne zgrade kao i ostale zgrade poput atletskih dvorana, auditorijuma i muzeja.

 

 Princeton University

Deveti na listi je Prinston koji ima jedno od najvećih dostignuća kada je u pitanju iskustvo učenja po kome je šesti na listi, kada je ovaj standard u pitanju.

Prinston je, na prvom mestu, univerzitet na glasu kada govorimo o konceptu istraživanja (na osmom mestu liste rangiranja kada je ovaj standard u pitanju) i bio je izbor dva predsednika Amerike, James Madison-a i Woodrow Wilson-a. Drugi slavni studenti Prinstona su Michelle Obama, Jimmy Stewart i David Duchovny, predsedavajući Google-a Eric Schmidt i astronaut Pete Conrad.

 

University of Pennsylvania

Na osmom mestu se nalazi univerzitet Pensilvanija koji se nalazi na šestom mestu na listi iskustva učenja i petom mestu kada je u pitanju zapošljavanje.

Ovaj prestižni koledž je privatna Ivy League ustanova za istraživanja koja se nalazi u gradu Filadelfiji. Osnovan je 1740.godine od strane Benjamina Franklin-a, jednog od osnivača Amerike, koji je želeo da izgradi školu koja će edukovati sve buduće generacije.

 

Yale University

Na deljenom, šestom, mestu je Jejl koji ima savršen rang kada je u pitanju iskustvo učenja – prva je u Americi kada je ovaj standard u pitanju, iako deli mesto sa još jednim koledžom.

Nalazeći se u New Haven-u, Conneticut, prvom planiranom gradu Amerike, Jejl je osnovan od strane Engleskih Puritanaca 1701.godine čineći ga tako trećom najstarijom edukativnom ustanovom u Sjedinjenim Državama.

University of California, Los Angeles (UCLA)

Drugi koledž na deljenom šestom mestu je Univerzitet Kalifornija, Los Anđeles, poznatiji pod nazivom UCLA. Takođe se kotira peti na listi kada je u pitanju istraživanje.

Ova ustanova ima ukupno 44,288 studenata od koga je 6,992 internacionalnih – i upravo je ova činjenica pokazatelj zašto je ovaj univerzitet prvi na listi (deljeno prvo mesto) kada je u pitanju raznovrsnost i internacionalizacija.

 

Columbia University

Na petom mestu je Kolumbija koja ima impresivne rezultate za sve standarde rangiranja.

Posebni indikatori su raznovrstnost i internacionalizacija po kojima se nalazi četvrti na listi.  Osnovana je 1754.godine i bila je dom mnogim poznatim studentima i čak tri predsednika: Barack Obami, Franklin D. Roosevelt-u i Theodore Roosevelt-u.

 

University of California, Berkeley (UCB)

Ne pripadajući u prva tri univerziteta već sledeći odmah zatim, Univerzitet Kalifornija, Berekeley ili poznatiji kao UCB je itekako važna ustanova u obrazovanju Sjedinjenih Država bivajući kao jedna od 14 osnivačkih članova Asocijacije Američkih Univerziteta. Takođe pod svojim okriljem sadrži i nekoliko svetski priznatih instituta poput Mathematical Sciences Research Institute i Space Sciences Laboratory.

 

Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Ovaj svetski poznati univerzitet nosi bronzanu medalju u Sjedinjenim Državama dok je četvrti po indikatoru istraživanja i treći kada je indikator zaposlenja u pitanju.

Istraživači sa MIT-a imaju prednost u razvoju veštačke inteligencije, adaptacije na klimu, istraživanju HIV-a i raka kao i ublažavanju siromaštva dok su u prošlosti istraživanja na ovom univerzitetu podstakla naučna otkrića poput razvoja radara, pronalaska memorije magnetnog jezgra i koncepta svemira koji je u procesu širenja.

 

Stanford University

Kao drugi na listi se nalazi Stenford Univerzitet koji je takođe drugi i kada su indikatori istraživanja i zaposlenja u pitanju.

Obuhvatajući ogromno imanje, Stenford poseduje jedan od najvećih kampusa u čitavoj Americi sa 18 interdisciplinarnih istraživačkih ustanova i sedam škola: Postdiplomska poslovna škola (Graduate School of business); Škola energetskih i ekoloških nauka (School of Earth, Energy & Environmental Sciences); Visoka škola za obrazovanje (Graduate School of Education); Tehnička škola (School of Engineering); Škola humanitarnih nauka (School of Humanities and Sciences); Škola prava (Law School); i Medicinska škola (School of Medicine).

Harvard University

Zauzimajući prvo mesto na listi ove godine, Harvard Univerzitet je takođe prvi i po pitanju indikatora istraživanja i zapošljavanja. Dodatno, deli i šesto mesto kada je u pitanju iskustvo učenja.

Najstariji univerzitet u zemlji koji datira još od 1636.godine, Harvard ima svoj glavni kampus u Kambridžu, Masačusets i veoma je poštovan u mnogim respektabilnim poljima uključujući pravo i medicinu.

Izvor: Top Universities

COMMENTS

WORDPRESS: 0