Tesla predstavio Model S i Model X koji će biti za $10,000 jeftiniji od svojih prethodnika

Tesla predstavio Model S i Model X koji će biti za $10,000 jeftiniji od svojih prethodnika

Najnovija pravila putovanja u Sjedinjenim Državama – Šta treba da znate o promenama koje je podstakao Omicron
Ovogodišnji Maraton u Čikagu mogao bi da bude najveći do sada
Tviterov rival Treds najbrža rastuća platforma: 100 miliona korisnika za pet dana

Tesla Inc. predstavio je nove verzije Model S sedana i Model X sportskog terenca sa manjim dometom u svoju ponudu po ceni koja je niža za 10.000 dolara u odnosu na prethodne osnovne cene.

Standard Range Model S startuje sa cenom od 78.490 dolara i nudi procenjeni domet od 320 milja (515 kilometara), dok Standard Range Model X ima cenu od 88.490 dolara i može preći 269 milja sa jednim punjenjem, kako pokazuje Tesla-ova veb stranica.

Iako su Model S i X najstariji i najskuplji automobili u Teslinoj ponudi, nisu toliko važni za kompaniju kao Model 3 sedan ili Model Y SUV. Međutim, iako Model S i X čine samo deo prodaje – otprilike 3,4% isporuka u prvoj polovini godine – cene koje su do nedavno imali pomogle su da se održi profitna marža kompanije.

Početna cena Modela S je sada smanjena za 25%, odnosno 26.500 dolara, od početka godine, dok je Model X pao za 27%, odnosno 32.500 dolara.

Cene akcija Tesle su se malo promenile na početku redovnog trgovanja u utorak u Njujorku. Ove godine su se gotovo udvostručile.

Izvršni direktor Elon Musk je prošlog meseca rekao da će Tesla morati da nastavi da smanjuje cene ako kamatne stope budu nastavile da rastu i upozorio je da je spreman da žrtvuje profitabilnost kako bi nastavio sa rastom prodaje. Bruto marža kompanije u autoindustriji pala je na najniži nivo u poslednje četiri godine u drugom kvartalu.

Uvođenje jeftinijih verzija Modela S i X je drugi potez koji je Tesla preduzeo u poslednja dva dana kako bi snizio cene. U ponedeljak je kompanija snizila cene srednjih i visokih iteracija Modela Y u Kini za 14.000 juana ($1.900), što je izazvalo zabrinutost za ponovno započinjanje trke cena na najžešćem tržištu električnih vozila u svetu.

Caranddriver

COMMENTS

WORDPRESS: 0