Teksas: Imigrante će hapsiti zbog nezakonitog prelaženja granice

Teksas: Imigrante će hapsiti zbog nezakonitog prelaženja granice

Šta obuhvata lekarski pregled za dobijanje zelene karte – Evo najbitnijih informacija
Trampova nova imigraciona pravila otezace proces dobijanja zelene karte!
USCIS – Evo koliko imigranata trenutno čeka na intervju za “zelenu kartu”

Predstavnički dom Teksasa glasao je u korist jednog od najstrožih zakona o imigraciji u zemlji. On će imati značajne posledice za migrante širom države i može izazvati tužbe i međunarodni spor sa Meksikom.

Jedan od najkontroverznijih aspekata zakona ovlašćuje lokalne i savezne policijske službenike da uhapse migrante koje sumnjiče da su nezakonito prešli u Teksas. Takođe omogućava sudijama opciju da narede nekim migrantima da se vrate u zemlju iz koje su ilegalno prešli, umesto da ih procesuiraju.

Službenicima i državnim agencijama biće dozvoljeno da ih prevezu do graničnih prelaza kako bi se osiguralo da se pridržavaju zakona. Ako migranti odbiju da se pridržavaju naredbe za povratak, mogli bi biti optuženi za teži prekršaj drugog stepena i suočiti se sa zatvorskom kaznom do 20 godina.

SB 4 je izazvao strahove među pravnicima koji se zalažu za prava imigranata da će zakon dovesti do široke rasne profilacije i zaobilaženja zaštita koje tražioci azila imaju prema ustavnom pravu i međunarodnim obavezama. Zakon ne obezbeđuje nikakva sredstva niti obavezu obuke službenika u vezi sa zakonima o imigraciji, uprkos tome što bi ih ovlastio da brzo donose odluke o imigracionom statusu osobe.

Postoji i rastuća zabrinutost da bi roditelji mogli biti odvojeni od svoje dece ako budu uhapšeni.

Aron Thorn, viši pravni zastupnik u Teksas Civil Rights Project, kaže da bi zakon mogao da izazove tužbe i međunarodni spor sa Meksikom, jer bi doveo do slanja migranata preko južne granice bez obzira na njihov pravni status tamo.

Portparol Ministarstva za državnu bezbednost odbio je da komentariše konkretni zakon koji se predlaže u Teksasu.

abcnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0