Tax Return 2022: Za ovu poresku olakšicu mogli bi da se kvalifikuju milioni Amerikanaca

Tax Return 2022: Za ovu poresku olakšicu mogli bi da se kvalifikuju milioni Amerikanaca

Najbolji način da provedete Memorijalni Vikend u Čikagu
Miss Serbian Diaspora USA 2020 – Izabrana najlepša Srpkinja u Americi
Povratak najboljeg: Navijači u Čikagu slave povratak Đokovića u Ameriku

Po prvi put ove godine, milioni Amerikanaca bi mogli da se kvalifikuju za posebno velikodušnu poresku olakšicu – kredit za porez na zarađeni dohodak (EITC) – zahvaljujući proširenju uslova za njegovo ispunjavanje.

Postoje važne promene u EITC-u koje će pomoći da ovaj kredit ove godine stigne do vrednih porodica“, rekao je komesar Poreske uprave, Chuck Rettig u saopštenju. „Pozivamo ljude koji potencijalno ispunjavaju uslove za ovaj vredan kredit da preispitaju smernice; mnogi ljudi svake godine to previde i ostavljaju novac na stolu“.

Istorijski gledano, bez proširenja, 1 od 5 Amerikanaca koji ispunjavaju uslove ne polaže pravo na EITC, što je podstaklo Poresku službu da svake godine održava Dan svesti o EITC-u – ove godine 28.januara – kako bi se uverili da ga poreski obveznici ne propuste.

Ako se vaš bračni status promenio, ako ste pripadnik oružanih snaga, invalid, živite u ruralnom području, baka i deka koji podižu unuče ili Indijanac (Native American), možda imate pravo na ovu beneficiju.

Više radnika bez dece takođe može da se kvalifikuje za EITC zbog povećanja praga prihoda, statusa prijave i „retroaktivnog izbora“ (lookback election).

Changes to Earned Income Tax Credit makesmore taxpayers eligible. (Photo: Getty Creative)

Stariji građani i mladi radnici sada ispunjavaju uslove

U prošlosti, EITC za one bez izdržavanih članova je bio dostupan samo osobama od 25 do 64 godine. Ali ne i za poresku 2021.godinu. Pojedinci bez kvalifikovane dece koja imaju najmanje 19 godina sa prihodom manjim od 21.430 dolara i zajednički podnosioci zahteva bez dece i prihodima manjim od 27.380 dolara sada će se kvalifikovati za kredit. Takođe ne postoji gornja starosna granica za traženje kredita ako ste zaradili prihod.

Maksimalni EITC za ove podnosioce je takođe bolji – 1.502 dolara sa 538 dolara tokom 2020.godine.

Novi pragovi prihoda

Ako ste podneli zahtev prošle godine i vaš prihod je bio malo iznad granice za traženje ovog kredita, znajte da se prag prihoda povećao“, rekao je Manuel Dominguez, viši analitičar poreskih istraživanja u H&R Block-u, na webinaru koji je organizovala Nacionalna liga potrošača (NCL). „I možda sada ispunjavate uslove za ovu beneficiju baš ove godine“.

Prag prihoda se takođe povećao za zajendičke prijave u braku koji imaju decu. U 2020.godini, prag prihoda je bio 56.844 dolara sa maksimalnim kreidtom od 6.660 dolara, dok je ove godine maksimalni prihod iznosio 57.414 dolara sa maksimalnim kreditom od 6.728 dolara.

Retroaktivni izbori vam mogu pomoći da se kvalifikujete

Ako je vaš prihod u 2019.godini veći od vašeg prihoda u 2021.godini (retroaktivni izbor)… korišćenje tog prihoda iz 2019.godine vam omogućava da zatražite veći kredit za porez na prihod“, naveo je Dominguez.

Da bi iskoristili ovu mogućnost (ove izbore), poreski obveznici moraju imati prihode od zaposlenja ili iz drugih izbora. Retroaktivni izbori pomažu radnicima da dobiju veći kredit ako su zarađivali manje tokom 2021.godine ili primali prihod zbog statusa nezaposlenosti umesto svojih redovnih plata.

Druge ključne promene

Tax Forms with Calculator and Pen. Financial accounting. Paperwork

Određene izmene zakona proširuju EITC za poresku 2021.godinu, kao i za naredne godine.

Prethodnih godina, kredit nije bio dostupan za odvojeno podnošenje zahteva za brak. Ove godine i ubuduće, oni koji podnose prijavu odvojeno venčani, mogu tražiti kredit ako ispunjavaju druge kvalifikacije.

Oni sa prihodima od ulaganja do 10.000 dolara mogu dobiti kredit. Tokom 2020.godine, ograničenje je bilo 3.650 dolara. U narednim poreskim godinama, granica će se prilagoditi inflaciji.

Na kraju, podnosioci zahteva sa decom mogu tražiti kredit čak i ako njegova deca nemaju brojeve socijalnog osiguranja. Sve dok sami podnosioci prijave imaju kredit socijalnog osiguranja, oni se kvalifikuju za kredit. U prošlosti nisu.

Očekujte EITC povraćaj do početka marta

Ako je vaš povraćaj delimično ili u potpunosti zasnovan na EITC-u, po zakonu, Poreska uprava ne može da izda te isplate povraćaja do sredine februara – čak i ako vaš povraćaj uključuje druge kredite koji nisu povezani sa EITC-om.

Ovo odlaganje je da bi se sprečile prevare i greške. Za one koji su prvi podneli zahtev, Poreska uprava očekuje da će povraćaj sredstava biti na bankovnim računima podnosioca zahteva ili na debitnim karticama do prve nedelje marta.

Poreski obveznici mogu da prate svoj povraćaj pomoću Where’s My Refund? alata Poreske službe koji se nalazi na njihovoj online stranici IRS.gov (ako želite videti stranicu, kliknite OVDE) ili na IRS2Go aplikaciji. Ovi alati će pružati informacije za najranije EITC povraćaje sredstava do 19.februara.

 

Izvor: Money.yahoo.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0