SZO potvrdila da je aspartam, “Diet Coke” zaslađivač potencijalno karcinogen

SZO potvrdila da je aspartam, “Diet Coke” zaslađivač potencijalno karcinogen

Ovo su najbolje plaćeni i najtraženiji tehnološki poslovi u Americi za 2022. godinu
Amerika proširila teritoriju za milion kvadratnih kilometara
Leto se bliži: Najveći akva park u Ilinoisu otvara svoja vrata

Odluka o aspartamu kao potencijalnom karcinogenu naišla je na otpor proizvođača napitaka i njihovih predstavnika iz asocijacija trgovine.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u četvrtak uveče klasifikovala aspartam, niskokalorični veštački zaslađivač koji se često dodaje bezalkoholnim pićima poput Diet Coke-a, kao mogući karcinogen.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) pri SZO-u je, pozivajući se na “ograničene dokaze” o karcinogenosti kod ljudi, klasifikovala aspartam kao potencijalno karcinogen, a tu odluku je potvrdio i Zajednički stručni komitet za aditive u hrani (JECFA).

IARC i JECFA su naveli da su sproveli odvojene, nezavisne analize o potencijalnoj karcinogenoj opasnosti vezanoj za aspartam, koji je izmišljen 1965. godine i redovno se koristi u hrani i pićima od ranih 1980-ih.

JECFA je dodao da procenjeni podaci ukazuju da nema “dovoljno razloga” za promenu uspostavljene dozvoljene dnevne unose od 0-40 mg/kg telesne težine za aspartam.

Odluka, koja je procurila u Reutersu krajem prošlog meseca, predstavlja prvi korak IARC-a u razumevanju karcinogenosti agensa, ali ne odražava “rizik od razvoja raka pri određenom nivou izloženosti”, napomenuo je SZO.

“Procene aspartama su ukazale da, iako bezbednost nije glavna briga pri dozama koje se obično koriste, opisani su potencijalni efekti koji zahtevaju dalja i bolja istraživanja”, izjavio je dr. Francesco Branca, direktor Odeljenja za ishranu i bezbednost hrane.

Aspartam je godinama kontroverzno jedinjenje u istraživanju zdravlja i hrane, uprkos nekoliko pregleda koje su sproveli Američka agencija za hranu i lekove, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, kao i drugi međunarodni regulatori hrane i zdravlja, koji su ga oslobodili većih zdravstvenih rizika.

U saopštenju za The New York Times, FDA je izjavila da “se ne slaže sa zaključkom IARC-a da ove studije podržavaju klasifikaciju aspartama kao mogućeg karcinogena za ljude.”

Ova klasifikacija takođe je naišla na otpor proizvođača napitaka i predstavnika njihovih asocijacija trgovine.

CFO PepsiCo, Hugh Johnston, izjavio je za Reuters u četvrtak da kompanija nema nameru da promeni upotrebu aspartama. Iako je deonica kompanije bila neznatno viša tokom jutarnje sesije u četvrtak, deonica kompanije Coca-Cola je bila neznatno niža.

Izvor

COMMENTS

WORDPRESS: 0