Sve što treba da znate o predstojećem Popisu u Americi

Sve što treba da znate o predstojećem Popisu u Americi

Ovo su razlozi zbog kojih možete biti deportovani čak iako imate zelenu kartu
Može li dete imigranta bez dokumenata postati državljanin Sjedinjenih Država? Evo odgovora na ovo važno pitanje
Da li sklapanjem braka sa američkim državljaninom možete ponovo ući u Ameriku nakon deportacije?

Ove godine će se u Sjedinjenim Američkim Državama izvršiti redovni, desetogodišnji Popis stanovništva (CENSUS 2020). Učešćem na Popisu ispunjavate građansku dužnost, ali i utičete na sopstvene živote. Kako?

Na osnovu popisa raspodeljuje se savezni i lokalni budžet, otvaraju se nova odeljenja u vašoj lokalnoj školi, predškolske ustanove, grade putevi i infrastruktura, postavljaju nove vatrogasne stanice. Na osnovu popisa određuje se broj kongresmena iz svake države, kao i raspodela mesta u lokalnoj upravi.

Popis iz srpskog ugla

Kako piše portal Serbian Times, na poslednjem Popisu (Census 2010) izbrojano je nešto malo više od 176.000 Srba. Naravno, svi znamo da nas u ovoj zemlji ima mnogo, mnogo više, ali rezultati to ne potvrđuju, što je posledica nekoliko faktora, koji se uglavnom mogu svesti na – neorganizovanost i nerazumevanje važnosti Popisa.

Bilo bi poželjno da se što veći broj Srba odazove na predstojeći Popis (Census 2020) u SAD jer bi nam to omogućilo da budemo uticajniji, kako u lokalnim sredinama u kojima živimo, tako i u društvenom i političkom životu Amerike u celini. Matica Srbija bi takođe imala koristi jer bi to doprinelo boljoj diplomatskoj poziciji u odnosima sa Stejt Departmentom u pregovorima oko ključnih političkih pitanja, kao što je Kosovo. S druge strane, to bi podiglo ugled i značaj dijaspore u Srbiji i omogućilo joj da konačno zauzme mesto koje joj pripada, u skladu sa velikim prilivom novca koji svake godine iz emigracije odlazi ka matici.

DA NAM DECA NE ZABORAVE KO SU I ODAKLE SU: Folklorna grupa “Soko” iz Čikaga

Ukoliko se na Popisu 2020 izjasnimo kao Srbi/Srpkinje imaćemo puno više mogućnosti da sačuvamo naš identitet, kulturu, običaje i veru. Ako svi učinimo ono što je u našoj moći da se prikaže realno brojno stanje srpskog stanovništa u SAD imaćemo veća prava u ovoj zemlji u kojoj prebivamo. Naše zavičajne organizacije i kulturne ustanove, naša Crkva, biće u prilici da dobiju znatno više novca iz državnih fondova.

I zato apelujemo na sve naše ljude u Americi da popune formular i da se izjasne kao Srbi. Ne propustite priliku koja se pruža jednom u deset godina!

A to nije teško, kao što ćete imati prilike da vidite…

Uputstvo za ispunjavanje formulara

KO POPUNJAVA: Od presudne je važnosti da navedete svakog člana domaćinstva bez obzira na starosnu dob i status prebivanja u Americi (deca, beba, baka, deka, zet, podstanarNa izjašnjavanje imaju pravo Državljani, ali i oni koji ilegalno borave; zakonom je zaštićena privatnost svih koji popune formulare popisa)

KAKO POPUNJAVA: U obeleženo polje o rasi (race) za svakog člana porodice upišete “Serbian” (VIDI SLIKU ISPOD).

SEDAM SLOVA (!) JE SVE ŠTO NAM TREBA: Obrazac čiju gornju kolonu treba da popunite

Za prvog člana domaćinstva to je pitanje broj 9, a za svakog sledećeg člana domaćinstva popunjava se dodatna stranica i pitanje je pod brojem 7. Popunjavanje celog formulara traje 15-ak minuta.

KAKO VAM STIŽE: Formular će Vam stići poštom (svako domaćinstvo će dobiti popisni materijal), putem e-mail adrese ili pozivom na telefon.

KADA: Popis će se obavljati u martu i aprilu ove 2020. godine.

Ukoliko Vam trebaju dodatne informacije, sve o popisu možete naći ovde: https://2020census.gov/en.html

Milion Srba u Americi?! Da se prebrojimo…

I na kraju, zamolićemo Vas da širite dalje priču o Censusu 2020 i potrebi da na njemu treba da se izjasnimo i budemo ono što jesmo – Srbi!

Pošaljite ovaj tekst članovima Vaše familije, Vašim prijateljima, rođacima, komšijama, kolegama sa posla, šerujte ga na Fejsbuku, Instagramu, pričajte o tome sa ljudima koje srećete na ulici, u restoranu, kafani.

BUDI SRBIN/SRPKINJA, IZJASNI SE: Da se ne stidimo pred potomstvom FOTO: Pinterest

Hajde da dokažemo koliko nas zaista ima u Americi, da dokažemo da smo složni i jaki kada je to najvažnije.

Hajde da zajedno brojimo do milion!

COMMENTS

WORDPRESS: 0