Sve što niste znali Starbucks-u. 50 godina od osnivanja najvećeg lanca kafeterija na svetu

Sve što niste znali Starbucks-u. 50 godina od osnivanja najvećeg lanca kafeterija na svetu

Chicago Theater – priča o nastanku prvog velelepnog filmskog teatra u Americi
Devet stvari po kojima je Ilinois poznat – znate li neke od njih?
Sedam izuma koji su napravljeni u Ilinoisu a bez kojih ne biste mogli da živite

Starbucks je američka kompanija koja je ujedno i najveći lanac kafeterija na svetu sa sedištem u Sijetlu. Ove godine Starbucks obeležava 50 godina od otvaranja prvog objekta u Sijetlu. Danas u Americi postoji 14 608 Starbucks objekata, uključujući i najveću prodavnicu na svetu koja je 2019. godine otvorena u Čikagu. Chicago Glasnik vam donosi zanimljivu priču o nastanku i razvoju ovog svetski poznatog brenda!

Kako je sve počelo

Starbucks je osnovan od strane Jerry Baldwin-a, Gordon Bowker-a i Zev Siegl-a, a prva radnja je otvorena 1971.godine blizu čuvene Pike Place pijace u Seattle-u. Tri osnivača Sturbucks-a su imala dve stvari zajedničke: svi su bili akademski građani i svi su voleli kafu i čaj. Pozajmili su određeni novac kako bi investirali u otvaranje svoje prve radnje u Seattle-u. Nazvali su je Starbucks po prvom oficiru broda iz poznatog romana Herman Melville-a, Moby Dick.

Alfred Peet, preduzetnik koji se bavio prženjem kafe, je bio glavna inspiracija osnivačima Starbucks-a. Peet je bio holandski imigrant koji je počeo da uvozi finu arabika kafu u Sjedinjene Države tokom 1950tih. Tokom 1966.godine, otvorio je svoju malu prodavnicu ’Peet-ova kafa i čaj’ u Berkliju, Kaliforniji, koja se specijalizovala za uvoz prvoklasnih kafa i čajeva. Peet-ov uspeh je podstakao osnivače Starbucks-a da svoj poslovni model započnu na sličan način, prodajući visokokvalitetna zrna kafe i opreme, a Peet-ova radnja je postala glavni dobavljač zelenih zrna kafe za Starbucks. Partneri su zatim kupili polovnu pržionicu iz Holandije a Baldwin i Bowker su eksperimentisali sa tehnikama pečenja Alfreda Peet-a kako bi stvorili svoje mešavine i ukuse.

Do početka 1980.godine, Starbucks je otvorio četiri prodavnice u Sijetlu koje su se izdvajale od konkurenata vrhunskim, sveže prženim, kafama. Siegl je odlučio da sledi drugačije interese i napustio je dva preostala partnera a Baldwin je preuzeo ulogu predsednika kompanije.

Danas u Americi postoji 14 608 Starbucks objekata.

Era Howard Schultz-a

1981.godine, Howard Schultz, zastupnik prodaje Hammarplast-a, švedske kompanije koja je proizvodila kuhinjsku opremu i posuđe i od kojih je Starbucks kupovao aparate za kafu, primetio je velike narudžbine kompanije, što ga je nateralo da ih poseti. Schultz je bio toliko impresioniran načinom poslovanja pa je odlučio da nastavi karijeru u Starbucks-u kao šef marketinga, od 1982.godine. Schultz je primetio da se kupci koji prvi put dolaze u prodavnicu osećaju nelagodno zbog nedostatka znanja o kafama pa je sa zaposlenima u prodavnici radio na razvijanju veština prodaje prilagođenih kupcima i osmislio je brošure koje su kupcima olakšavale da saznaju više o proizvodima kompanije. Njegova najveća ideja za budućnost Starbucks-a je došla tokom proleća 1983.godine kada ga je kompanija poslala u Milano da prisustvuje međunarodnoj izložbi kućnih predmeta. Tokom posete Italiji, bio je impresioniran kafićima i pomislio je da učini nešto slično i u svojoj firmi, međutim, Baldwin i Bowker nisu bili oduševljeni njegovom idejom jer nisu želeli da Starbucks previše odstupa od svog tradicionalnog modela poslovanja. Želeli su da Starbucks ostane striktno prodavac kafe i opreme a ne da se pretvori u kafić koji služi espreso i kapućino.

Kada je video da neće uspeti da promeni mišljenje Baldwin-a i Bowker-a, Schultz je napustio Starbucks 1985.godine i pokrenuo sopstveni lanac kafe pod nazivom Il Giornale, koji je postigao ogroman uspeh šireći se u više gradova.

U martu 1987.godine, Baldwin i Bowker su odlučili da prodaju Starbucks a Schultz je munjevitom brzinom kupio kompaniju. Kombinovao je sve svoje ideje pod imenom i brendom Starbucks-a i posvetio se konceptu kafea uz dodatnu prodaju zrna, opreme i drugih predmeta u Starbucks prodavnicama. Kompanija je ušla u naglu ekspanziju koja se nastavila i nakon što je poslovanje izašlo u javnost 1992.godine. Tokom 1966.godine je počelo otvaranje prodavnica van Severne Amerike a Starbucks je ubrzo postao najveći lanac kafića na svetu. Početkom 21.veka, Starbucks je bio prisutan u desetinama zemalja širom sveta i upravljao je sa više od 30.000 prodavnica. Brend je počeo da prodaje i hranu u svojim kafićima 2003.godine. Schultz-a je na mestu izvršnog direktora zamenio Kevin Johnson 2016.godine a na mestu predsednika Myron Ullman 2018.godine. Najveći svetski Starbucks , Starbucks Reserve Roastery, je otvoren u Čikagu 2019.godine.

 

Izvor: https://www.britannica.com/topic/Starbucks

COMMENTS

WORDPRESS: 0