Sukob Bele kuće i demokrata oko Trampovih uredbi

Sukob Bele kuće i demokrata oko Trampovih uredbi

Chick-fil-A neće ispuniti obećanje: Evo šta se dogodilo sa njihovom piletinom
U Americi drastično raste potražnja za električnim automobilima zbog visoke cena goriva
Živite na All-Inclusive kruzeru i obiđite ceo svet za samo $2400 mesečno

Bela kuća i visoki zvaničnici Demokratske stranke spore se oko uredbi koje je potpisao predsednik Donald Tramp da bi produžio olakšice desetinama miliona Amerikanaca koji su ostali bez posla zbog pandemije i odložio plaćanje poreza mnogim zaposlenima.

Predsedavajuća Predstavničkog doma u kome većinu imaju demokrate, Nensi Pelosi, nazvala je Trampov potez “neadekvatnim, slabim i neustavnim” u intervjuu za Foks njuz.

Navela je da “će biti potrebno vreme da Amerikanci dobiju novac” i ponovo pozvala Belu kuću da “nađu kompromis” o novim sredstvima za pomoć za više od 30 miliona radnika koji su ostali bez posla i državnim i lokalnim vladama kojima je potrebna pomoć.

Sekretar za finansije Stiven Mnučin naveo je da Trampove uredbe nisu bile njegov “prvi izbor”, ali je okrivio Pelosi i lidera demokratske manjine u Senatu Čaka Šumera za to što su propali dvonedeljni pregovori o novom paketu pomoći.

“Rekao sam im da sam spreman za razgovor, čim budu imali predlog”, rekao je Mnučin. Rekao je da je Bela kuća spremna da obezbedi više pomoći za državne i lokalne vlade, ali ne “milion miliona dolara”, koje traže demokrate.

Šumer je u emisiji na televiziji Ej Bi Si opisao Trampove uredbe kao “nedovoljne”, “nemoguće”, “slabe” i “previše uske” da bi bile rešenje za oslabljenu ameriku ekonomiju i finansijske potrebe miliona Amerikanaca bez posla.

“Događaj u klubu za golf je upravo ono što Tramp radi, veliki šou, koji ne funkcioniše. Kada Amerikanci vide te uredbe, biće im jasno da nisu ni blizu toga da reše problem”, naveo je Šumer.

U razgovorima koji nisu urodili plodom, demokrate su tražile da se produži federalna pomoć od 600 dolara nedeljno manjoj pomoći koju daju savezne države do kraja 2020. godine i nakon isteka u julu. Tramp je smanjio cifru na 400 dolara i rekao da od toga 100 dolara treba da daju savezne države.

“Države nemaju para da to plate”, rekla je Pelosi. Mnučin je odgovorio da države već imaju ta sredstva “od para koje smo već dali državama” od prethodnog paketa pomoći za posledice pandemije, koji nije još potrošen.

Tramp i zvaničnici Bele kuće očekuju da će uredbe biti predmet spora na sudu, jer prema američkom zakonu, Kongres mora da odobrio trošenje sredstava. Ne može se to učiniti predsedničkim dekretom, iako Mnučin navodi da su Trampov potez odobrili njegovi pravni savetnici.

Upitan da li smatra da su Trampove uredbe zakonite, Šumer je odgovorio: “Znate šta, ostavio bih to pravnicima. To neće funkcionisati, neće moći da se primeni na mnogim mestima nedeljama i mesecima jer su tako sumanuto donete”.

Dodao je da je isplaćivanje pomoći od 600 dolara nedeljno moglo da se nastavi bez problema, da je predsednik to hteo da nastavi. Mnogi republikanski zvaničnici su se bunili kako je ta suma prevelika, u nekim slučajevima i viša od onog što su ljudi dobijali pre gubitka posla.

Pelosi je za Si En En izjavila da su sada u “ćorsokaku jer republikanci nikada nisu razumeli težinu pandemije”.

Tramp je uredbu potpisao u golf klubu čiji je vlasnik u Nju Džersiju i potvrdio je smanjenje pomoći za nezaposlene sa 600 na 400 dolara nedeljno.

“Ovo je novac koji nezaposlenima treba, novac koji žele i koji im daje motiv da se vrate na posao”, rekao je Tramp.

Ostavio je državama da odluče koliko će novca dati nezaposlenima, tako da suma može biti manja.

U jednoj od uredbi, odložio je plaćanje 7,65 odsto poreza od plate za radnike koji zarađuju manje od 100 hiljada dolara godišnje, do kraja 2020. Nezaposleni radnici, koji ne plaćaju porez, jer nemaju plate, neće imati koristi. Porez se koristi da se finansiraju penzije i zdravstvena nega starijih Amerikanaca. Novac bi morali da vrate, sem ako Kongres posebnim aktima ne odobri otpisivanje suspendovanih poreza.

“Ova lažna poreska olakšica može da bude veliki šok za radnike koji su mislili da je ovo otpisivanje poreza, a ne odlaganje. Radnike će sačekati mnogo veća plaćanja na kraju”, kaže jedan od Trampovih kritičara senator Ron Vajden iz Oregona.

Tramp je takođe naveo da produžava i zaštitu ljudima kojima preti izbacivanje iz stanova, kao i da dalje odlaže plaćanje studentskih kredita i kamatu od nula odsto na pozajmice iz federalnih fondova.

Izvor: Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0