Streeterwille, Little Village, Lincoln Park – Evo kako su ovi delovi Čikaga dobili imena (1.deo)

Streeterwille, Little Village, Lincoln Park – Evo kako su ovi delovi Čikaga dobili imena (1.deo)

Kako je nastao Diznilend?
10 najstarijih gradova u Americi
Rođenje ’ilegalne’ imigracije u Americi – Evo kako je nastao ovaj pojam i ograničenje broja doseljenika

Da li znate kako je vaš kraj dobio svoje ime? Odgovori će vas iznenaditi!
Dok većina stanovinika Čikaga zna da je njihov grad dobio ime po uzoru na reč shikaakwa, američko-indijskoj reči koja označava divlji luk i praziluk koji su rasli u okolini, malo njih vam može reći kako su krajevi u kojima žive i druga susedstva dobila svoja imena. Neka nastajanja su poprilično očigledna: the West Loop i South Loop su, i ovo kažemo sa punim poštovanjem, prosto zapadno i južno od Loop-a; Wrigleyville je odmah pored Wrigley Field-a.
Ostala imena su manje očigledna i mnogo više interesantnija!
Uključuju ličnosti koje su veće od samog života, lokalni folklor, selidbe imigranata pa i vrlo pametan maketing od strane domaćih špekulanata i investitora.
Evo iznenađujućih priča o imena najpoznatijim susedstvima Čikaga.

Streeterwille
Nalazeći se istočno od Magnificient Mile, ovaj kraj je jedan od najskupljih četvrti Čikaga. Nazvan je po  George-u „Capp“ Streeter-u koji je 1880tih godina pristao sa svojim brodom na ušću reke Čikago. Tada, ova oblast je bila sami pesak (sa nadimkom „The Sands“) ali kako je grad ostavljao svoje građevinske ruševine tamo u godinama nakon Velikog Požara, narasla je do čitavih 180 hektara. Streeter je ilegalno tvrdio da je ovo mesto zapravo njegovo. Falsifikovao je dokumente o posedovanju, skupljao mesečna plaćanja od izvođača radova, prodavao delove mesa drugim sumnjivim licima poput njega pa čak i naplaćivao sopstveni porez.
Lokalne vlasti Čikaga su nekoliko puta pokušavale da oteraju Streeter-a uz pomoć naloga o izbacivanju i drugim legalnim sredstvima ali su Cap i njegova žena Marija uzvraćali udarce napadajući policajce loncima vruće vode i pucnjavom.
1902.godine, Streeter je napokon bio primoran da napusti ovo područje jer je osuđen za ubistvo John Kirk-a – noćnog čuvara ili unajmljenog ubicu koji je poslat da ubije Streeter-a, u zavisnosti od toga ko u šta veruje. Dobio je pomilovanje nakon samo devet meseci i vratio se ponovnoj borbi sa vlastima oko svog sumnjivog posedovanja ove oblasti. Umro je od upale pluća 1921.godine.
2010.godine, Ca Streeter se vratio u svoju oblast u vidu bronzane statue koja je postavljena na uklu McClurg Court- a i Grand Avenije. Plaketa ispod statue nosi sledeće reči: „Ekcentrični stanovnik koji je Streeterville-u dao svoje ime“. Ovo je očigledno premalo uzimajući u obzir njegovu divlju istoriju.

Back of the Yards

Ukrašena krečnjačka kapija na Exchange Avenue predstavlja jedinu značajnu preživelu relikviju od 475 hektara, Union Stock Yard, okrug za pakovanje mesa koji je otvoren 1865.godine i koji je predstavio grad kao „Mesara svinja za ceo svet“. Stovarišta su se zatvorila 1971.godine ali je područje na zapadu i dalje poznato pod nazivom Back of the Yards.
Ranije, ova oblast nije bila deo Čikaga; pripadala je nezavisnom Lake Township-u, osnovanom 1850.godine. stanovništvo ovog područja se proširilo nakon Građanskog rata dok su se radnici i njihove porodice naseljavali zapadno od novootvorenog stočnog kompleksa.
Čikago je poništio Lake Towhship 1889.godine i područje je oficijalno počelo biti poznato kao Novi Grad. Interesantniji naziv ’Back of the Yards’ nije počeo da bude široko korišćen sve do 1939.godine, više od decenije nakon što su stovarišta imala svoj veliki procvat.

Canaryville

Kada je u pitanju davanje imena ovoj oblasti, bila je bliža starim dvorištima za stoku i klanicama nego pričama da je dobila ime po jatima divljih lastavica i kanarinaca koji su bili privučeni ograđenim prostorima za životinje. Drugi kažu da je dobila ime Canaryville zato što su Irkinje kupovale kanarince iz Marshall Field’s-a i kačile ih u kaveze na drveću da ih podsećaju na svoj dom.
Jedan od istoričara Čikaga i autor knjige „Čikago: Biografija“, Dominic A. Pacyga odbija da poveruje u bilo koje od ovih priča – „Ne postoje kanarinci u Irskoj a Marshall Field’s ih nikada nije prodavao“ – i kaže da je izraz najverovatnije skovan od strane irskih doseljenika koji su u šali pse zvali „kanarincima“ zbog načina kako su životinje cvilele i zavijale (pevale).

Pilsen

Pilsen je danas poznat po svom meksičkom nasleđu ali je nekada Lower West Side ove oblasti bila češka zajednica. Nakon Čikago Požara 1871.godine, ova zajednica – koja je živela u Lincoln Parku (i kasnije oblast Praha na Near South Side) – se preselila jugozapadno, u drvenu oblast Čikaga i tako naselili Pilsen. Pre nego što su došli tu, to područje je bilo dom „brodova, mornara, hotela i, ne baš, sjajne reputacije“ kako navodi Pacyga, prethodno pomenuti istoričar. Česi su transformisali Pilsen donoseći svoju kulturu, bratska društva, novine i crkve.
Po navodima istoričara, ime Pilsen se prvi put pojavilo u toj oblasti 1881.godine sa dolaskom Pilsen Inn-a, krčme koja se nekada nalazila na uglu Fisk-a i McMullen Ulice – sada Carmenter i 19th Place.
„Krčma je nazvana po gradu Pilsenu u Bohemiji a ova oblast je pozajmila ime od krčme“, objašnjava istoričar Pacyga.

Little Village
Dok su se Istočni Evropljani naseljavali zapadno od Pilsena, trgovačka četvrt poznata kao „Češka Kalifornija“ se pojavila oko 26.Ulice u oblasti South Lawndale. Kada su češki stanovnici počeli da napuštaju svoja predgrađa a Latino i Afro-amerikanci počeli da se doseljavaju, lokalni trgovci su odlučili da preimenuju područje u Little Village, u nadi da će ’beli’ stanovnici nastaviti da žive (i kupuju) u tom području.
„Ideja je bila da ovo ime podstakne i pokrene malo Evropsko selo“, rekao je istoričar Pacyga. Zamisao se nažalost nije baš ispunila a ’beli’ stanovnici su se svakako odselili u zapadna predgrađa.
Latino populacija je, naprotiv, osnažila oblast sopstvenim radnjama i poslovanjima. Ponosno poznat kao „Meksička Fantastična Milja“, ovaj napredni koridor donosi, drugi po redu, najveći prihod u bilo kojoj trgovačkoj četvrti u gradu. 1991.godine, iznad 26.Ulice, postavljen je luk sa natpisom „Bienvenidos a Little Village“ što znači ’Dobrodošli u Malo Selo’.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0