Stopa nezaposlenosti u Americi pala na 3,5 odsto

Stopa nezaposlenosti u Americi pala na 3,5 odsto

Čikago: Evo kako da obezbedite besplatan ulaz na “Winterland”
Da li će vam Walmart naplatiti ovu uslugu 98 dolara? Evo konačnog odgovora
Nove padavine doneće još 10 cm snega u Čikago već ovog vikenda

U Americi je prošlog meseca bilo 187.000 više radnih mesta, što je manje nego što se očekivalo, dok veće kamatne stope i dalje opterećuju ekonomiju. Međutim, stopa nezaposlenosti je pala na 3,5 odsto što je znak da je tržište rada i dalje otporno.

U julu je zaposleno nešto više radnika nego u junu, kada je bilo 185.000 novozaposlenih. Ekonomisti su očekivali 200.000 novih poslova u julu.

Međutim, tempo zapošljavanja je i dalje bio solidan kada se uzme u obzir činjenica da su Federalne rezerve (američka centralna banka) 11 puta podizale referentnu kamatnu stopu od marta prošle godine. Zvaničnici centralne banke biće zadovoljni vešću da se prošlog meseca zaposlilo više Amerikanaca, jer će time poslodavci biti pod manjim pristiskom da povećavaju zarade da bi privukli i zadržali radnike.

Stanje američke ekonomije i situacija na tržištu rada i dalje pobijaju očekivanja da će doći do recesije. Ekonomisti su sve više uvereni da Federalne rezerve mogu da podignu kamatne stope dovoljno da suzbiju rast inflacije, a da ne dovedu do recesije u najvećoj svetskoj ekonomiji.

Glas Amerike

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0